- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 242.682
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Pamuk en çok hangi ilde?
Türkiye’de pamuk en fazla Güneydoğu Anadolu Bölgesinde ve şehir olarak en çok Şanlıurfa’da üretilir. Şanlıurfa’da üretilebilmesi GAP projesi ile gerçekleşmiştir. Akdeniz bölgesinde ise başta Adana olmak üzere Mersi, Kahramanmaraş ve Hatay çevresinde üretim yapılır.Türkiyede kaç ton pamuk çıkar?
TÜİK verilerine göre, 2018/2019 sezonunda ülkemizde; ✓ Kütlü pamuk üretimi 2.57 milyon ton, ✓ Lif pamuk karşılığı 976 bin ton (8 randıman), ✓ Lif pamuk yeterlilik oranı e’dir.
Türkiye’de pamuk en az nerede yetişir?
Doğu Anadolu Bölgesi’nde Malatya, Iğdır ve Elazığ. Doğu Anadolu Bölgesi’nin bazı yüksek yerlerinde ise pamuk yetiştirilmez. Bunun nedeni yüksek sıcaklık farklarıdır. Karadeniz Bölgesi’nde de yaz ayları kural olmadığından dolayı pamuk yetiştirilmez.Ülkemizde en fazla pamuk tarım ürünü hangi bölgemizde yetiştirilmektedir?
Hasat döneminde yağış olan iklim bölgelerinde yetişmesi kısıtlı olmuştur. Buna örnek olarak Karadeniz kıyıları verilebilir. Ayrıca uzun bir yaz dönemi isteyen pamuk, iç kesimlerde, özellikle de yükseltisi fazla olan yerlerde üretimi yapılamaz. Türkiye’de pamuk üretimi en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yapılmaktadır.
Türkiye pamuk üretiminde hangi bölgemizin payı daha yüksek?
Türkiye’de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Yoğun olarak ise Şanlıurfa ve çevre illerde yetiştirilir. Özellikle GAP Projesi ile beraber daha yoğun şekilde bölgede yetiştirildiğini söylemek mümkün.Türkiye’de pamuk üretimi en fazla nerede?
Yetişme zamanında bolca su isteyen pamuk, hasat zamanında ise sıcak ve kurak bir iklim ister. Türkiye’de pamuk en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yetiştirilmektedir. Yoğun olarak ise Şanlıurfa ve çevre illerde yetiştirilir. Özellikle GAP Projesi ile beraber daha yoğun şekilde bölgede yetiştirildiğini söylemek mümkün.
Et ve Süt Kombinası hangi bölgede bulunur?
Et ve Süt kombinasının Denizli’de kurulmasının bölgeye katacağı önemden söz eden Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız Mehmet Mehdi Eker ise, “Burası bölge için çok önemli.Pamuk en çok hangi iklimde yetişir?
Pamuk bitkisinin iklim istekleri Pamuk bitkisi, uzun süre don tehlikesi olmayan, yüksek derecede sıcaklığa ve bol güneş ışığına ihtiyacı olan bir bitkidir. Bu bitki sıcak ve nemli iklimleri tercih eder. Toprak sıcaklığı 15 °C’nin altında ise, pamuk tohumları düşük bir filizlenme oranına sahip olacaktır.
Hangi bölgelerde pamuk yetiştirilmeli?
Yaz mevsiminin sıcak ve kurak geçtiği sulama imkanlarının bulunduğu bölgelerde yetişir. Yetişme zamanında bolca su gerekmektedir. Pamuğun hasat zamanında da sıcaklık ve kuraklık olması gerekmektedir. Türkiye’de pamuk üretimi en çok Güneydoğu Anadolu Bölgesinde yapılır, yoğun olarak Şanlıurfa ve çevresinde yetişmektedir.Dünyanın en büyük pamuk üreticisi?
Karadeniz Bölgesinde yaz kuraklığı olmadığı için pamuk yetişmez ve pamuk tarımı yapılamaz. Dünyada en fazla pamuk nerede yetiştirilir. Dünyanın en büyük pamuk üreticileri sırasıyla: Hindistan, Çin ve Amerika Birleşik Devletleridir. Bu ülkeleri; Brezilya, Pakistan ve Türkiye takip eder.