AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pamugun onemi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Pamuğun önemi nedir?​

Pamuk, ülke ekonomisine sağladığı istihdam ve yarattığı katma değer nedeniyle önemli ve stratejik bir üründür. İşlenmesi açısından çırçır sanayiinin, lifi ile tekstil sanayiinin, çekirdeği ile yağ ve yem sanayiinin, linteri ile de kağıt sanayiinin hammaddesi durumundadır.

Pamukta fasulye nasıl daha hızlı büyür?​

Pamukta Fasulye Nasıl Daha Hızlı Büyür?
- Fasulyeler normal şartlarda ortalama 1 haftada eğer yeterli su ve ışık alırsa zaten çimlenecektir.
- Bu kadar süre beklemek istemiyorsanız ve sabırsızsanız çabuk büyüyen cinsleri seçmenizi öneririz.
- Örneğin maş fasulyelerinin en hızlı çimlenen türler arasında olduğu söylenmektedir.

Pamukta ne ekilir?​

Pamukta ne ekilir?
Evde Pamukta Taze Sarımsak Yetiştirme. Sizlerde beni gibi Allah’ın bir mucizesi olan Tohumdan ürüne üründen yeniden tohum vazifesi gören Döngüye hayransanız evde her daim Taze Maydanoz,Taze Marul,Taze Biberler,Domatesler ve çeşitli Sebzeler,Yeşillikler yetiştirebilirsiniz.

Pamuk ihraç edilir mi?​

2019/2020 sezonunda dünyada 34,9 milyon ha alanda pamuk ekimi yapıldığı ve bu ekimden 26.4 milyon ton lif pamuk üretileceği öngörülmüştür. Dünya pamuk tüketimi son üç sezonda 26 milyon ton seviyelerinde seyretmiştir. Dünya lif pamuk ihracatının 2019/2020 9,7 milyon ton seviyelerinde olacağı tahmin edilmektedir.

Fasulye nasıl çabuk çimlenir?​

Pamukta Fasulye En Hızlı Nasıl Yetiştirilir?
- Bir avuç pamuğu ikiye bölün ve cam kasenin dibine yarısını yayın.
- Kuru fasulyeleri pamuğa yan yan olacak şekilde dizin.
- Fasulyeler zamanla şişip filizleneceği için dip dibe yerleştirmeyin, aralık bırakın.
- Kalan pamukları fasulyelerin üzerine yerleştirin ama bastırmayın.

Toprakta fasulye çimlendirme kaç günde olur?​

Toprakta fasulye çimlendirme kaç günde olur?
Fasulye tohumu 15-20 °C’de çimlenmekte, 15 °C’nin altında yavaşlamakta, 10 °C’nin altında ve 35°C’nin üstünde ise çimlenme çok az veya hiç olmamaktadır. Çıkış ekimden sonra optimum nem ve sıcaklıkta 7-10 gün sonra olur. Çimlenme 15 °C’nin altında yavaşlar. Düşük sıcaklıklarda çıkış süresi 20-25 gün olabilir.
Çimlendirme nasıl oluyor?​
Tohumlar suda bekletilince ısı ve oksijen de yeterli miktarda ise koruyucu kabuğu çatlar ve çimlenmeye, minik filizler vermeye başlar. Suda bekletilen baklagillerin, tahılların filizleri çiğ olarak veya pişirilerek yenebilece canlı filizlerdir. Bu sürece filizlendirme veya çimlendirme denir.
Pamuk ekimi nasıl yapılır?​
Pamukta ekim genellikle mibzerle sıraya ekim yapılır. Bölgemizde genellikle sıra arası 60-80 cm bırakılır. Çapalama ve bakım işleri traktörle yapılacaksa 65-70 cm, hayvanla yapılacaksa 50-60 cm bırakılmalıdır. Dekara 5-6 kg tohum, ekim için yeterlidir.

Pamuk ihracatı yasak mı?​

Pamuk ihracatı yasak mı?
Ticaret Bakanlığından edinilen bilgiye göre, pamuk ihracatına herhangi bir kota ya da yasak söz konusu değil ancak pamuk da ihracı kayda bağlı mallar listesine alınarak, ihracatçının bağlı bulunduğu ihracatçı birliğine beyan zorunluluğu getirilmiş oldu.

Türkiye Yunanistan’dan pamuk alıyor mu?​

Türkiye’nin 2019-2020 sezonunda sadece Yunanistan’dan ithal ettiği lif pamuk miktarı Ege Bölgesi’ndeki üretimi geçti. Yunanistan’dan ithal edilen lif pamuk 158 bin 441 bin tona ulaşırken, Ege’de beklenen üretim miktarı 156 bin 52 ton seviyesinde kaldı.
 
Pamuk, ekonomik ve stratejik bir ürün olmasıyla birçok sektörde kullanılmaktadır. Çırçır sanayiinde işlenen pamuk lifleri tekstil sanayiinde, pamuğun çekirdekleri yağ ve yem sanayiinde, linteri ise kağıt sanayiinde kullanılmaktadır. Bu sebeplerle pamuk ülke ekonomisi için büyük bir öneme sahiptir.

Pamukta fasulyenin hızla büyümesi için bazı ipuçları şunlardır:
- Fasulyeler su ve ışık gibi temel ihtiyaçlarını karşıladığında normal şartlarda ortalama bir haftada çimlenirler.
- Eğer fasulyelerin hızla büyümesini istiyorsanız, çabuk büyüyen cinsleri seçebilirsiniz. Örneğin maş fasulyeleri hızlı çimlenen türler arasında yer alır.

Pamuk ekiminde genellikle mibzerle sıraya ekim yapılır. Sıra arasındaki mesafe bölgeye ve ekim yapılacak arazinin koşullarına göre değişebilir. Dekara ekilecek tohum miktarı da ekim için yeterli olacak şekilde belirlenmelidir.

Pamuk ihracatıyla ilgili olarak, Türkiye'nin pamuk ihracatına kota veya yasak söz konusu değildir. Ancak pamuk ihracı kayda bağlı bir şekilde yapılmalıdır. İhracatçılar pamuk ihracı yaparken bağlı oldukları ihracatçı birliğine beyan zorunluluğuna sahiptir.

Türkiye'nin Yunanistan'dan pamuk ithal ettiği bilgisi de paylaşılmıştır. 2019-2020 sezonunda Türkiye'nin Yunanistan'dan ithal ettiği lif pamuk miktarı, Ege Bölgesi'ndeki üretimi geçmiştir. Bu da Türkiye'nin Yunanistan'dan pamuk ithalatı yaptığını göstermektedir.
 
Geri
Üst