Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Palmoplanter keratoderma nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Palmoplanter keratoderma nedir?​

Palmoplantar hiperkeratoz veya keratozis palmaris et plantaris olarak da adlandırılan palmoplantar keratodermalar, el içi ve ayak tabanı derisinin aşırı kalınlaşması ile karakterize bir grup hastalıktır.

Keratoderma neden olur?​

Genellikle sürtünme ve basınç nasırın nedenidir. Tekrarlayan travmaya karşı cilt kendisini su toplayarak korumaya çalışır. Bunun sonucu olarak derinin yüzey hücreleri artarak deriyi kalınlaştırır. Ayak tabanı ve avuç içinin kalınlaşması palmoplanter keratoderma olarak bilinir.

Keratoderma ne demek?​

Keratoderma ne demek?
Palmoplantar keratoderma anormal keratinizasyon sonucu el içi ve ayak tabanında ortaya çıkan deri kalınlaşmasıdır. Çoğu zaman keskin sınırlı hiperkeratotik lezyonlarla seyreder; tutulum şekline göre diffüz, fokal ve punktat olarak sınıflanır.

Punctate keratoderma nedir?​

Punktat palmoplantar keratoderma (PPPK) tip 1 (Buschke-Fischer-Brauer hastalığı), palmoplantar bölgede çok sayıda, değişik çaplarda hiperkeratotik papüllerle seyreden nadir görülen bir genoderma- tozdur. Çoğunlukla asemptomatik olmakla birlikte basınçla hassasiyet görülebilir (1, 2).

Palmoplantar bölge neresi?​

Palmoplantar Psoriasis (Sedef Hastalığı), deri hastalıklarının en önemlilerinden olup kronik, tekrarlayıcı ve sık rastlanılan bir rahatsızlıktır. El ayasında ve ayak tabanında da oldukça sık görülmektedir.

Palmar plantar ne demek?​

Palmar plantar ne demek?
Palmoplantar püstüloz (PPP), avuç içleri ve ayak tabanlarında steril püstül kümeleri ile karakterize, kronik, tekrarlayıcı, inflamatuvar bir deri hastalığıdır. Eritemli keratotik lezyonlar, ağrılı ragadlara yol açarak, hastanın yaşam kalitesinde belirgin bozukluğa neden olabilmektedir.

Akuajenik Siringeal Akrokeratoderma neden olur?​

Akuajenik siringeal akrokeratoderma (ASA) nadir görülen ve kısa süreli su ile temas sonrası oluşan bir palmoplantar keratoderma türüdür.

Aquagenic keratoderma hastalığı nedir?​

Akuagenik siringeal akrokeratoderma (ASA) ilk kez 1974 yılında kistik fibrozisli bir hastada,1996 yı- lında ise akkiz bir hastalık olarak tanımlanmıştır (2). Kısa süreli su teması ile geçici oluşan, çoğunlukla el palmar bölgelerine lokalize, şeffaf ve beyaz renkli papül ve plaklarla karakterizedir.

Palmar plantar Erythrodysesthesia ne demek?​

Palmar plantar Erythrodysesthesia ne demek?
Palmo-plantar eritrodizestezi sendromu olarak da adlandırılan el-ayak sendromu, el ve ayaklarda eritem, dizestezi ya da parestezi ve ödemle karakterize sıklıkla sitotoksik kemoterapötik ajanların alımını takiben gelişen bir ilaç reaksiyonudur.

Aquagenic Keratoderma hastalığı nedir?​

Akuajenik ne demek?​

Akuajenik (suya bağlı) kurdeşen, herhangi bir sıcaklıktaki suyla temas sonrası ortaya çıkan alerjik bir tablodur. Nadiren görülmekle birlikte bazen alerjik şoklara da sebep olabilmektedir. Su ile temas sonrası ciltte kaşıntılı kırmızılıklar halinde kendini gösterir.

Aquagenic Syringeal Acrokeratoderma neden olur?​

Aquagenic Syringeal Acrokeratoderma neden olur?
Akuajenik siringeal akrokeratoderma (ASA) nadir görülen ve kısa süreli su ile temas sonrası oluşan bir palmoplantar keratoderma türüdür. İlk kez 1996 yı- lında English ve ark. tarafından “transient reactive papulotranslucent acrokeratoderma” ismiyle tanım- lanmıştır (1).
 
Palmoplanter keratoderma, el içi ve ayak tabanı derisinin aşırı kalınlaşması ile karakterize bir grup hastalıktır. Genellikle sürtünme ve basınç nedeniyle ortaya çıkar. Cilt, tekrarlayan travmaya karşı kendisini korumak için su toplar ve derinin yüzey hücreleri artarak deriyi kalınlaştırır. Bu durum ayak tabanı ve avuç içinde kalınlaşma şeklinde kendini gösterir.

Punktat palmoplantar keratoderma (PPPK) tip 1, palmoplantar bölgede çok sayıda, farklı çaplarda hiperkeratotik papüllerle seyreden nadir görülen bir genodermatozdur. Çoğunlukla asemptomatik olmasına rağmen basınçla hassasiyet yaşanabilir.

Palmoplantar psoriasis, deri hastalıklarının önemli bir türüdür ve sedef hastalığı olarak da bilinir. El avuçlarında ve ayak tabanlarında sık görülen kronik, tekrarlayıcı bir rahatsızlıktır.

Palmar plantar püstüloz (PPP), avuç içleri ve ayak tabanlarında steril püstül kümeleri ile karakterize edilen, kronik, tekrarlayıcı ve inflamatuar bir deri hastalığıdır. Eritemli keratotik lezyonlar ve ağrılı çatlaklara yol açabilir.

Akuajenik siringeal akrokeratoderma (ASA), nadir görülen ve kısa süreli su teması sonrası oluşan bir palmoplantar keratoderma türüdür. Su ile temas sonrası el palmar bölgelerinde şeffaf ve beyaz renkli papül ve plaklarla karakterizedir.

Aquagenik siringeal akrokeratoderma, su ile temas sonrası geçici olarak ortaya çıkan, genellikle el palmar bölgelere lokalize olan şeffaf ve beyaz renkli papül ve plaklarla karakterizedir.

Palmar plantar eritrodizestezi, el ve ayaklarda eritem, dizestezi ya da parestezi ve ödemle karakterize edilen, genellikle sitotoksik kemoterapötik ajanların alımını takiben gelişen bir ilaç reaksiyonudur.

Akuajenik kurdeşen, herhangi bir sıcaklıktaki suyla temasta alerjik reaksiyon oluşturan bir durumdur ve nadiren alerjik şoklara sebep olabilir. Su ile temas sonrası ciltte kaşıntılı kırmızılıklar şeklinde kendini gösterir.
 
Geri
Üst