AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Pakistan'ın İthal Ettiği Ürünler

haberci

Yeni Üye
Pakistan'ın İthal Ettiği Ürünler Nelerdir,
Pakistan'ın İthalat Durumu Nedir,
Pakistan dünyanın, nominal Gayrisafi Yurtiçi Hasıla (GSYİH) bakımından kırkyedinci, alım gücü esaslı GSYİH açısından ise yirmisekizinci büyük ekonomisidir Ülkede ekonomi, esas olarak tarım ve dokuma sektörüne dayanmaktadır GSYİHnın sektörel dağılımı %21,8 tarım, %23,6 sanayi, %54,6 hizmet sektörü şeklindedir Gerek tarım, lüzum sınaî imal, ülkeyi kuzeygüney ekseninde geçen İndus nehrinin etrafında bulunan bereketli ovalarda yoğunlaşmıştır Ülkenin finans ve ticaret merkezi Sindh Eyaletinin başkenti Karaçidir GSYİHnın %59u ise tarım ve hizmet sektörlerinde başı çeken Pencap Eyaletinde üretilmektedir
Pakistan ticaretinin büyük bir kısmını Çin ve Arap ülkeleri üzerinden gerçekleştiriyor Pakistanın ihracat yaptığı ülkelerin başında ise sırasıyla ABD, Birleşmiş Arap Emirlikleri ve Afganistan geliyor Yatırım ihtiyacı devam ediyor Ülkenin en fazla ithalat yaptığı ülke yüzde 15,35 ile Çin Ülke Körfez ülkelerinden de ciddi düzeyde ithalat yapıyor En fazla ithal edilen ürünler aralarında petrol ve türevleri ile alet ekipmanları geliyor Ülke ekonomisini zorlayacak esas etkenlerin başında eğitim, afiyet ve elektrik üretimine yapılan yatırımlar geliyor Çünkü çoğalan nüfus ile bu yatırımların ciddi büyüklüklere ulaşacağı varsayım ediliyor Tüketim artıyor Ülke son yıllarda artan tüketimin artmasıyla beraber yükselme eğilimi gösteriyor Talebi büyüyen tüketim malları aralarında ise binek araçları, televizyon, mobil telefonlar ve benzer eşyaları saymak olası Global krizden büyük yaralar bölge ülke ekonomisi, iç sorunların da etkisiyle geçtiğimiz sene epeyce hasar gördü Fakat 2010 sonu itibariyle tanıdık olmayan yatırımlar ve dış ticaret bitmiş canlanmaya başladı
*

Pakistan'ın ithal ettiği ürünler arasında petrol ve türevleri ile alet ekipmanları ön planda gelmektedir. Ülke, en fazla ithalatı yüzde 15,35 ile Çin'den yapmaktadır. Ayrıca Körfez ülkelerinden de önemli düzeyde ithalat yapılmaktadır. İthalat yapılan diğer ülkeler arasında ABD, Birleşik Arap Emirlikleri ve Afganistan da yer almaktadır.

Pakistan'ın ithalat durumu, ekonomik yapı ve tüketim alışkanlıkları üzerinde önemli etkilere sahiptir. Ülke ekonomisi tarım ve dokuma sektörüne dayanmaktadır ancak son yıllarda artan tüketim talepleri ve büyüyen nüfus, ithalatın da artmasına neden olmaktadır. Ayrıca enerji sektörü ve eğitim alanındaki yatırımların artması, ithalata olan ihtiyacı ve ihracat potansiyelini de etkilemektedir.

Genel olarak Pakistan ekonomisi, bazı iç sorunlar ve global krizin etkisiyle zorlu bir dönemden geçmiş olsa da 2010 sonrasında yeniden canlanma sürecine girmiştir. Yapılacak yeni yatırımlar, dış ticaretin artması ve tüketim talebindeki yükseliş, ekonomide olumlu yansımalar yaratabilir ve ülkenin ekonomik büyümesine katkı sağlayabilir.

Geri