AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

PAHlar nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

PAHlar nelerdir?​

Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAHlar), heteroatom veya ornatik taşımayan ve kaynaşık aromatik halkalar içeren kimyasal bileşiklerdir. PAHlar yağ, kömür ve katran bırakıntılarında bulunur ve yakıtların (fosil yakıtları veya biyoyakıtlar) yakılmasında yan ürün olarak ortaya çıkar.
PAH içeriği nedir?
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar iki ya da daha fazla benzen halkasına sahip hidrofobik karakterli organik bileşiklerdir (Zhang ve ark., 2006; Wcisło, 1998; Wang ve ark., 2010). PAH’lar doğal ya da insan kaynaklı olarak organik bileşiklerin eksik yanması sonucu oluşurlar.

Suda PAH nedir?​

Polisiklik aromatik hidrokarbonlar iki ya da daha fazla benzen halkasına sahip hidrofobik karakterli organik bileşiklerdir. Hidrofobik yapılarından dolayı sudaki çözünürlükleri oldukça azdır. PAH’lar toprakta, suda, havada, gıda örneklerinde ve tekstil ürünlerinde bulunmaktadır.
PAH nedir çevre?
Polisiklik aromatik hidrokarbonlar (PAH) organik bileşiklerin eksik yanması sonucu ortaya çıkan toksik ve kansorejen etkiye sahip yine organik yapıda bileşiklerdir. PAH’lar hava, su, gıdalar ve sigara dumanı ile insan vücuduna girerek DNA’da mutasyona neden olmaktadır.

PAH lar gıdalarda nasıl oluşur?​

PAH bileşikleri, gıdalara çevre kirliliği kaynaklı olarak hava, su ve topraktan bulaşabilmekte ve/veya gıdaların yüksek sıcaklıkta işlenmesi sırasında oluşabilmektedir.
PAH neden oluşur?
Gıdaların yüksek sıcaklıklarda pişirilmesi, gıdalardaki PAH’ların ana kaynağını oluşturmaktadır. 200 oC’nin üzerindeki sıcaklıklarda pişirilen gıdalarda yağın aleve damlaması sonucu, piroliz meydana gelmekte ve PAH’lar oluşmaktadır. Bu PAH’lar uçuculukları sayesinde gıdalara bulaşmaktadır[3].

PAH raporu nedir?​

PAH değeri nedir?
Normal pulmoner arter basınç (PAP) ortalama 14mmHg civarıdır. Pulmoner hipertansiyon ise dinlenme sırasında 25 mmHg veya egzersiz sırasında 30 mmHg’ye eşit veya daha yüksek ölçümlenen ortalama basınç, olarak tanımlanır.

PAH gıda nedir?​

Polisiklik aromatik hidrokarbon (PAH) bileşikler; çeşitli fosil yakıtların, karbon içeren maddelerin ve gıda gibi diğer organik bileşiklerin pirolizi veya tam yanmaması sonucu oluşan kanserojen maddeler olarak tanımlanmaktadır.
3 4 Benzopiren nedir?
Benzo[a]piren, C20H12, beş halkalı bir polisiklik aromatik hidrokarbondur. Mutajenik ve yüksek derecede etkili bir kanserojendir. Benzopirenler olarak adlandırılan bir polisiklik aromatik bileşikler sınıfına dahildir, bu bileşiklerin ortak özelliği bir piren molekülü ile kaynaşmış bir benzen halkası içermeleridir.
 
Geri
Üst