AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Paçuli Yağı Nedir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Paçuli Yağı Nedir?
Paçuli yağı, Pogostemon cinsine sahip bir bitki türünden gelmektedir.

Labiatae ailesi diğer üyeleri arasında lavanta, nane ve adaçayı bulunmaktadır.

Bu bitki türü, iki veya üç feet yüksekliğe ulaşan sert saplara sahiptir ve gürdür. Soluk renkte küçük çiçekler açmaktadır.

Bitki Asya’nın tropik bölgelerine özgüdür ve günümüzde Çin, Hindistan, Malezya, Endonezya, Mauritius, Filipinler, Tayvan, Tayland ve Vietnam’da yaygın olarak yetiştirilmektedir.



Paçuli Yağında Bulunan Eşsiz Bileşikler ve Yapılan Çalışmalar
Paçuli yağının bileşenleri alfa patchoulene, beta patchoulene, alfa guaiene, alfa bulnesen, karyofilen, norpatchoulenol, paçuli alkol, seychellene ve pogostol içerir.

Paçuli esansiyel yağının ekstraksiyonu yaprakların buharla damıtılması şeklindedir ve hücre duvarları buharla haşlanma, hafif fermantasyon veya yaprakların kurutulması ile kırılmalıdır.

Paçuli yaprakları yılda birkaç kez toplanabilir ve kuruduklarında damıtma için ihraç edilebilirler.

Bu yağın güçlü kokusu yüzyıllardır parfümlerde kullanılmış olmasının yanında son zamanlarda tütsü, böcek kovucular ve alternatif ilaçlarda kullanılmaktadır.

Ayrıca cilt sorunlarını hafifletmeye yardımcı olma kabiliyeti nedeniyle cilt bakımı için yaygın olarak kullanılır.

Ve egzama, iltihaplanma, çatlamış veya tahriş olmuş ciltler için olduğu gibi akne için en iyi ev ilaçlarından biri olarak kabul edilir.

Hücre gençleştirici özelliklere sahiptir, bu nedenle yaşlanma karşıtı cilt bakımında sıklıkla kullanılır. Ciltteki yara izlerinin görünümünü azaltma gücüne sahiptir.

Paçuli yağının antifungal özellikleri, sporcu ayağı hastalığını tedavi etmede yararlı olmasını sağlar ve bir enfeksiyondan kaynaklanan iltihabı hafifletme gücüne sahiptir.

Aynı zamanda saçtaki kepek belirtilerini hafifletmeye yardımcı olur, çünkü yağlılığı dengeler ve güç oluşturur.

Paçuli yağının nöroprotektif, anti-influenza ve anti-enflamatuar aktivitelere sahip olduğu bilinmektedir ve yapılan bir çalışmada, doğal kanser tedavisi olarak kabul edilebileceği alanlarda araştırılmıştır.

2013 yılında araştırmacılar, paçuli yağının insan kolorektal (kolon ve rektum) kanser hücrelerinin artışını ve enfeksiyonunu etkileyip etkilemediğini araştırmak ve potansiyel moleküler mekanizmalarını tanımlamak için in vitro bir çalışma gerçekleştirmişlerdir.

Bu çalışma verileri, paçuli yağının hücre büyümesini baskıladığını ve apoptozu indüklediğini, yani hücrelerin artık bir tehdit olmadığı anlamına gelmektedir.

Ek olarak, paçuli yağı enzim aktivitesini azaltmış ve bunlar kanserin vücutta sahip olabileceği reaksiyonlar.

Bu şaşırtıcı ve iyimser bulgular, paçuli yağının hücre büyümesini azaltarak ve insan kolorektal kanser hücrelerinde apoptozu artırarak bir anti-kanser aktivitesi uyguladığını göstermektedir.

Yapılan başka bir çalışma da, paçuli yağının pestisit olması durumunda etkili olup olmadığı araştırılmıştır.

Yılda birden fazla insektisit uygulaması gerektiren güveler gibi ciddi meyve ve sebze zararlıları karşı, paçuli yağı, kekik yağı, sarımsak yağı ve limon otu esansiyel yağı gibi 17 esansiyel yağ kullanılmıştır.

Tehlikeli insektisitlere ve frenleme direnci gelişimine hedef dışı maruziyeti azaltmak için bu alternatif kontrollerin gerekli olduğu bulunmuştur.

Bu sonuçlara dayanarak, paçuli yağı ve diğer uçucu yağlar, bu zararlıları hedef alan uçucu bir yağ bazlı böcek ilacının bileşenleri olarak kabul edilmek için yeterli etkinliğe sahiptir.

Paçuli Yağ Tarihi
Paçuli bitkisi tropikal ülkelerin sıcak ve nemli sıcaklıklarında büyür ve pirinç tarlalarının yakınında veya açık tarlalarda yetişirken bulunabilir.

Ayrıca genellikle Hindistan Cevizi, Çam, Kauçuk ve Yerfıstığı ağaçlarının yakınında büyüdüğü görülmüştür.

Paçuli yetiştirmenin en yaygın yolu, suya yerleştirildikten sonra ana bitkiden kesimler yaparak dikim yapmaktır.

Paçuli bitkisi yeterli güneş ışığı ve su aldığı sürece, düz veya eğimli arazide büyüyebilir. Yüksek düzeyde güneş ışığına maruz kaldığında yapraklar kalınlaşır ve küçülür ancak yüksek konsantrasyonda uçucu yağ içerir.

Güneş ışığına daha az maruz kalması durumunda, daha fazla büyür ancak yapraklardan elde edilen yağ miktarı düşer.

Yüksek su seviyeleri köklerin çürümesine neden olabileceğinden, ihtiyacı kadar yeterli su tahliyesi gereklidir.

Paçuli bitkisini yetiştirmek için ideal toprak yumuşak, besinler ve organik maddeler bakımından zengin olan topraklardır.

6 ile 7 arasında bir pH değerine sahip olmalıdır.

Bu ideal ortamda, Paçuli potansiyel olarak 2 ila 3 ft yüksekliğe kadar büyüyebilir.

Paçuli botaniklerinin yetiştiği alan tüm yabani otlardan arındırılmış olmalı ve gübreleme ve böcek istilasına karşı koruma yoluyla muhafaza edilmelidir.

Patchouli, 6-7 aylık markette olgunlaşır ve bu noktada hasat edilebilir.

Sonbaharın sonlarında açan bitkinin küçük, açık pembe, hoş kokulu çiçeklerinin ürettiği tohumlar, daha fazla Paçuli bitkisi yetiştirmek için hasat edilebilir.

Paçuli’yi çiçek tohumlarından yetiştirmenin bu ikincil yönteminin dezavantajı, aşırı kırılganlıkları ve küçük boyutları nedeniyle, tohumların dikkatsizce kullanılması veya herhangi bir şekilde ezilmesi durumunda kullanılamaz hale gelmesidir.

Paçuli yaprakları yılda bir defadan fazla hasat edilebilir.

Elle toplanarak bir arada istiflenir ve gölgede kısmen kurumasına izin verilir.

Daha sonra birkaç gün fermente edilmelerine izin verilir ve ardından damıtma tesisine ihraç edilirler.
Paçulü Yağı Nasıl Elde Edilir?
Paçuli Yağı çıkartmak için genç Paçuli yaprakları, Pogosteman cablin türlerinden buharla damıtılır.

İlk 3 ila 4 çift Paçuli bitki yaprağının en güçlü aromaya sahip uçucu yağlar verdiği söylenir.

Paçuli esansiyel yağı genellikle kalındır ve rengi açık sarıdan koyu kehribar veya kahverengiye kadar değişir.

Bu, artan yaşla birlikte yağın gelişmesine katkıda bulunan faktörlerden biridir.

Kokusu ıslak toprağa benzer, miskli, topraksı ve hafif tatlı bir kokuya sahiptir ve bu da pürüzsüz ve zengin olarak tanımlanabilir.

Paçuli yapraklarının kurutulduklarında değil, henüz tazeyken ve hasat alanlarına yakınken buharla damıtılmasının yağın en taze, en yüksek kalitesini vereceğine dair bir inanç vardır.

İki tür paçuli esansiyel yağı vardır; açık ve koyu.

Her ikisi de aynı türden, yani Pogosteman cablin türünden çıkarılsa da, damıtıldıkları kaplar renklerini belirlemektedir.

Yağ paslanmaz çelik bir kapta damıtılırsa, ince viskozite ve koyu kehribar veya açık renkli kalmaktadır.

Yağ bir dökme demir teknede damıtıldığında, yağın viskozitesi kalır, bu koyu kahverengi veya koyu renklidir. Her ikisinin de kokuları benzerdir.
 

Similar threads

Geri
Üst