AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozurlu kisi babasinin sigortasindan nasil yararlanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Özürlü kişi babasının sigortasından nasıl yararlanır?​

Ağır engelli olup Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulunca malul sayılanlar anne/ babalarının üzerinden sağlık yardımı almaya devam edecekler, malul sayılmayanlar ise gelir testi yaptırarak belirlenen miktarda aylık sağlık primi ödemek durumunda kalacaklardır.

Özürlü maaşı alan kişi sigortalı olabilir mi?​

Engelli aylığı alan kişinin başka bir gelirinin olması yasaktır. Eğer engelli maaşı alan kişinin sigortalı olarak bir yerde çalıştığı tespit edilir ise; bu durumda aylık direkt kesilmektedir.

Engelli raporu olan genel sağlık sigortası öder mi?​

Engelli raporu olan genel sağlık sigortası öder mi?
Engellilik oranı yüzde 40’tan fazla olduğu halde özellikle gelir durumu nedeniyle engelli aylığı başvurusu reddedilen kişi ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 3’ü oranında her ay GSS primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Babası sigortalı olan bir çocuk engelli maaşı alabilir mi?​

Babası sigortalı olan bir çocuk engelli maaşı alabilir mi?
3- On sekiz yaşının altında engelli olanlar için maaş kendisine değil, bakımını üstlenen kişiye bağlanır. Bu durumda engelli çocuğa bakmakla yükümlü olan kişilerin (anne, baba veya vasi durumda olan kişi) sigortalı bir işte çalışıyor olması halinde maaş bağlanmaz.

Engelli erkek çocuğu babasının emekli maaşını alabilir mi?​

Engelli erkek evlat ölen babasının emekli maaşını alabilir mi? Merhaba, engelli bireyin kendisinin engelli aylığı yoksa ve yine herhangi bir işte sigortalı çalışmıyor, ticari faaliyette bulunmuyor ise ebeveynlerinden yetim aylığı alabilir.

Engelli maaşı hangi hallerde kesilir?​

İkinci kesilme nedeni ise engelli aylığı alan kişinin gelir durumunun değişmesidir, ya çalışması sonunda hane içinde kişi başına düşen GELİR TUTARI ASGARİ ÜCRETİN 1/3 ÜNDEN FAZLA OLURSA ya da haneden birileri başka bir sebeple çıkar ve gelir böylece artarsa bu durumda da engelli aylığı kesilir.

18 yaş altı özürlü yakını aylığı ne kadar?​

18 yaş altı özürlü yakını aylığı ne kadar?
18 Yaş altı Engelli Yakını Aylığı nedir? Aynı hanede ikamet etmek şartıyla fiilen bakımını gerçekleştirdiği, 18 yaşından küçük ,özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya %40 ve üzeri engelli olan yakını bulunanlara yapılan yardımdır.

Vefat eden babanın maaşını engelli oğlu alabilir mi?​

Vefat eden babanın maaşını engelli oğlu alabilir mi?
Malul derecesinde engelli (en az yüzde 60 oranında) erkek çocuğu da yaş aranmadan yetim maaşı alabiliyor.
 
Özürlü bir kişi babasının sigortasından faydalanabilmesi için ağır engelli olup Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Kurulu tarafından malul sayılması gerekmektedir. Malul sayılan kişiler anne veya babalarının üzerinden sağlık yardımı almaya devam ederken, malul sayılmayan kişiler gelir testi yaptırarak belirlenen miktarda aylık sağlık primi ödemek durumunda kalabilirler.

Engelli maaşı alan bir kişinin sigortalı olarak bir işte çalışması yasaktır. Engelli aylığı alan kişinin sigortalı çalıştığı tespit edildiğinde aylık doğrudan kesilmektedir.

Engelli raporu olan kişi, engellilik oranı yüzde 40'tan fazla olmasına rağmen gelir durumu nedeniyle engelli aylığı başvurusu reddedilen bir kişi ise aylık brüt asgari ücretin yüzde 3'ü oranında Genel Sağlık Sigortası (GSS) primi ödeyerek sağlık hizmetlerinden yararlanabilir.

Babası sigortalı olan bir çocuk engelli maaşı alamaz. On sekiz yaşının altında engelli olanlar için maaş genellikle bakımını üstlenen kişiye bağlanır. Eğer bakımını üstlenen kişi (anne, baba veya vasi) sigortalı bir işte çalışıyorsa, genellikle maaş bağlanmaz.

Engelli erkek çocuğu, ölen babasının emekli maaşını alabilir. Engelli bireyin kendisinin engelli aylığı olmaması, bir işte sigortalı çalışmaması ve ticari faaliyette bulunmaması durumunda, ebeveynlerinden yetim aylığı alabilir.

18 yaş altı özürlü yakını aylığı, aynı hanede ikamet eden ve fiilen bakımını gerçekleştiren kişilere yapılan yardımdır. Bu yardım, özel gereksinim düzeyi en az hafif düzeyde olan veya %40 ve üzeri engelli olan 18 yaşından küçük yakınlara sağlanmaktadır.

Vefat eden bir babanın malul derecesinde engelli (en az yüzde 60 oranında) bir erkek çocuğu, yaş aranmaksızın yetim maaşı alabilir. Bu durumda engelli çocuk, babasının maaşından yetim aylığı almaya hak kazanabilir.
 
Geri
Üst