AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozur bittikten sonra gusul gerekir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
137.827
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Özür bittikten sonra gusül gerekir mi?​

Hayız ve nifas halleri, kan akmaya devam ettikçe ve kanın kesilmesinden sonra boy abdesti alınmadıkça ibadete engel iken istihâze yalnızca abdesti bozan bir durum olup gusül gerektirmez.

Özür kanaması kaç gün sürer?​

Altı günü on iki güne tamamlayan son altı günlük sürede görülen kan, istihâze yani özür kanı sayılır (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 99). Onuncu günden sonra görülen kan, özür kanı olduğu için kadın bu günlerde namazını kılar, orucunu tutar.

Özürlünün abdesti ne zaman bozulur?​

Özürlünün abdesti ne zaman bozulur?
Diyelim ki bir insanın özrü daimi burun kanamasıdır. Bu insan namaz vakti içinde varsayalım ki yellendi, bu hal onun abdestini bozar. Yani özrü olduğu halden başka bir hal meydana gelirse kişinin abdesti bozulur. Şafiilere göre ise böyle kişi aldığı abdestle dilediği kadar nafile namazı kılar.

Adet bittikten sonra gusül abdesti ne zaman alınır?​

Adet bittikten sonra gusül abdesti ne zaman alınır?
Kadınların her ay başında gördükleri adet dönemi kanamalarında regl sürecinin bitmesi gelen kanın durması halinde biter. Adet kanamasının 10. gününden sonrasında gelen lekelenme ya da kan özüre girer dolayısıyla gusul abdesti yani temizlenme gerektirir.

Adet kanaması kaç gün sonra özür sayılır?​

Adet dönemi boyunca her gün kanama gelmesi zorunlu değildir, birkaç gün kesilip yeniden devam edebilir gün sayısı 10’u bulana kadar… 10 günden fazla gelen adet kanamasında istihaze yani özür durumu gerçekleşir.

Güneş doğduktan sonra abdest bozulur mu?​

Özürlü kişi güneş doğduktan sonra aldığı abdestle abdestini bozacak başka bir şey olmadığı sürece, Cuma namazı dahil öğle vaktinin sonuna kadar dilediği namazları kılabilir. Çünkü vakit çıkmamıştır (Merğînânî, el-Hidâye, l, 33; Kâsânî, Bedâiü’s-Sanâi, l, 241).

Bir abdestle kaç vakit namaz kılınır?​

Bir abdestle kaç vakit namaz kılınır?
Alınan abdest bozulmadıkça o abdestle beş vakit namazı kılabilirsiniz. Ama vakit namazları için ayrı ayrı abdest almak daha güzeldir.
 
Özür bittikten sonra gusül gerekip gerekmediği konusunda verdiğiniz bilgiler oldukça açıklayıcı. Özür (istihaze) durumunda, kan akması devam etmedikçe gusül gerekmemektedir, sadece abdest yeterli olmaktadır.

Özür kanamasının kaç gün sürdüğü konusundaki açıklamalarınız da faydalıdır. Altı ila on iki günlük sürede görülen kan, özür kanı olarak kabul edilmektedir ve onuncu günden sonra gelen kan özür sayılmamaktadır.

Özürlünün abdestinin ne zaman bozulacağı hakkındaki şekilde verdiğiniz örnek oldukça aydınlatıcı. Özrün meydana geldiği durumun dışında bir durum oluşması halinde abdestin bozulacağı ve abdestin tekrar alınması gerektiği belirtilmektedir.

Adet bitiminden sonra gusül abdestinin ne zaman alınması gerektiği konusundaki açıklamanız da önemli. Adet kanamasının bitmesi ve artık kan gelmemesi durumunda gusül abdesti alınması gerektiği belirtilmektedir.

Adet kanamasının ne zaman özür sayılacağı ve ne zaman istihaze durumu oluşacağı konusundaki bilgileriniz de detaylı bir şekilde açıklanmış. 10 günden fazla devam eden kanamanın istihaze (özür) durumu yaratacağı belirtilmektedir.

Güneş doğduktan sonra abdestin ne zaman bozulacağı ve hangi durumda ibadete devam edilebileceğine dair verdiğiniz bilgiler de oldukça anlaşılır. Güneş doğduktan sonra abdestin bozulması için özürlü kişinin durumunda değişiklik olması gerektiği belirtilmektedir.

Son olarak, bir abdestle kaç vakit namaz kılınabileceği hakkındaki açıklamalarınız da önemli. Alınan abdestin bozulmadığı sürece, o abdestle beş vakit namaz kılınabileceği, ancak vakit namazları için ayrı abdest almanın daha iyi olabileceği ifade edilmektedir. Bu konularla ilgili verdiğiniz detaylı bilgiler okuyucular için faydalı olacaktır. Emeğiniz için teşekkür ederim.
 
Geri
Üst