Ozon tabakasina yonelik cevre odakli milletlerarasi duzenleme nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.041
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ozon tabakasına yönelik çevre odaklı milletlerarası düzenleme nedir?​

Eylül 1987’de Ozon Tabakasını İncelten Maddeler İlişkin Montreal Protokolü kabul edilmiştir. 1985 yılında Antartika üzerindeki ozon deliğinin tespit edilmesi ile hükümetler, birçok Kloroflorokarbon (CFC)’ların ve bazı halonların üretimini ve tüketimini azaltacak katı önlemlere ihtiyaç olduğu yargısına varmışlardır.

Ülkemizde ozon tabakasını incelten maddelerden olan CFC nin her türlü kullanımı ne zaman yasaklanmıştır?​

Ozon tabakasını incelten maddelerin 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren Türkiye sınırları içinde servis amaçlı kullanımı yasak olacak.
Aşağıdaki Çevre Protokolü veya sözleşmelerinden hangisi ozon tabakasının korunması ile ilgilidir?
Viyana Sözleşmesi ve Montreal Protokolü / T.C. Dışişleri Bakanlığı Ozon tabakasını incelten maddelerin azaltılmasına ilişkin “Ozon Tabakasının Korunmasına Dair Viyana Sözleşmesi” 1985 yılında kabul edilmiştir.
Ozon tabakası onarıldı mı?
Ancak 2019 yılında kutuptaki soğuk havanın güneye doğru kayması sonucunda kutupta hava sıcaklıkları artarken ozon zengini hava da bölgeye ulaşma fırsatı buldu. İşte bu ozon tabakasının onarılmasına katkıda bulundu. Ozon tabakası dünyayı zararlı mor ötesi ışınlardan koruyor.

Rozon Anlaşması nedir?​

Yasal bağlayıcılığı olan kontrolleri veya hedefleri içermeyen bir çerçeve sözleşmedir. Sözleşme üzerindeki anlaşmayı takiben, vakit kaybedilmeden ozon tabakasını incelten maddelerin kullanımının ve üretiminin kontrol altına alınmasını sağlayacak olan bir protokol üzerinde çalışmalar başlatılmıştır.

Ozon tabakasının delinmesi sonucu ne olur?​

Ozon tabakasının incelmesi, dünyaya düşen UV ışınlarının artması sonucu deri kanserine, katarakta ve bağışıklık sistemi hastalıklarına sebep olabilir. Aynı zamanda hayvan ve bitki türlerine de zarar verir.
Ozon tabakası iyileşti mi?
Söz konusu rapora göre, 2000 yılından bu yana stratosferdeki ozon yüzde 1 ila 3 oranında iyileşti. Bu yıl, Güney Kutbu üzerindeki ozon deliği yaklaşık 24,8 milyon kilometrekareye ulaştı. Bunun da 2006’da kaydedilen en büyük delikten yaklaşık yüzde 16 daha düşük olduğu aktarıldı.
Ozon tabakasındaki delik nerede?
Ozon deliği, 1970’lerin sonundan beri kutuplar üzerindeki stratosferde (ozon tabakası) ilkbaharda görülen ozon hacmi düşüşünü ifade eder.

Ozon tabakasına ne zarar verir?​

Ozon tabakasının incelmesinde etkili olan ana maddeler: Kloroflorokarbon (CFC), Hidrokloroflorokarbon (HCFC), Hidrobromoflorokarbon (HBFC), Halonlar, Karbontetraklorid, Metil kloroform, Metilbromürasidi’dir.
 
Geri
Üst