AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozluk evraki nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ozluk evrakı nedir?​

Özlük dosyası, çalışanın çalıştığı süre boyunca kullandığı izinlere dair izin formları, raporlar, resmi evraklar, uyarı ya da disiplin cezaları gibi, çalışanın işiyle alakalı her hareketin her değişikliğin belgelendiği bir kayıt dosyasıdır.
İş evrakı nedir?
İşe giriş evrakı, bir işverene bağlı olarak çalışacak olan işçiden yeni bir işe başlamadan önce talep edilen ve o işçinin işverene teslim etmek zorunda olduğu evrakların tamamıdır. İşe giriş evrakı birden fazla belgeden oluşur.
Personel özlük dosyasını kimler görebilir?
Ayrıca, Resmî Gazete’de yayınlanan 27906 Sayılı Kamu Personeli Genel Tebliği’nde yer alan“Özlük dosyalarının tutulması ve muhafazasında özel hayatın gizliliği ilkesine riayet edilir. Özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamaz, bilgi verilemez.

Personel özlük dosyası iş yerinde değilse ne olur?​

SGK’nın denetim ile görevlendirdiği memurlarınca istenilmesi halinde saklanması zorunlu tüm evrak on beş gün içinde ibraz edilmelidir. Bu nedenle personel özlük dosyanızı işyerinizde olmasa bile ulaşabileceğiniz bir yerde ve kontrolunuz altında tutmanız yararınıza olur.
Memur özlük dosyasını görebilir mi?
Özlük dosyası içeriği hakkında soruşturma ve kovuşturmaya yetkili merciler dışındakilere açıklama yapılamaz, bilgi verilemez. Ayrıca kişinin rızası olmaksızın özlük dosyasındaki bilgiler ve kayıtlar esas alınarak kişi hakkında yayında bulunulamaz.
Özlük dosyası ne zaman hazırlanır?
Çalışan işe başladığı ilk gün bu dosyalar teslim edilir. Çalışan ile ilgili özel bilgilerin yer aldığı dosyaya “personel özlük dosyası” adı verilir.
Çalışma izin belgesi e-Devlet üzerinden alınıyor. Başvuru esnasında bu belgeyi alacak vatandaşların; T.C. Kimlik Numarası, Ad-Soyad, Doğum Tarihi, Doğum Yeri, Görevi, İşe Başlama Tarihi, İşten Çıkış Tarihi, Bölümü ve İşçinin İşinin Türü bilgilerini doldurmaları gerekiyor.
Hangi işyerinde çalıştığına dair belge?
Çalışma, diğer adıyla hizmet belgesi, çalışanın, çalıştığı işyerindeki iş tanımını ve süresini gösteren dokümandır. Maaş bordrosu ile karıştırılmamalıdır. Çalışanın çalışma süresini, ne iş yaptığını gösterir. İşçinin nerede ve ne şekilde çalıştığına dair bir belgedir.
Personel özlük dosyasına bakabilir mi?

Personel özlük işleri kapsamına neler girer?​

Personel özlük işleri uzmanı, personelin işe alım ve işten çıkış işlemlerini yürütmek, özlük dosyaları ile bordrolarını hazırlamak ve departmanın idari işler süreçlerini yürütmekle sorumludur.
Personel kendi özlük dosyasına bakabilir mi?
Memurun özlük dosyasında neler olur?
Burada memurun adı, soyadı, cinsiyeti, doğum tarihi ve yeri, öğrenimi, kadro unvanı ve derecesi, memuriyete başlama tarihi, memuriyetten ayrılma tarihi ve sebebi, sendika üyeliğine ilişkin bilgiler ile gerekli görülecek diğer mesleki bilgiler kaydedilir.

Özlük bilgileri nasıl doldurulur?​

Özlük Dosyasında Neler Olmalı?
- Çalışana ait nüfus cüzdanı fotokopisi.
- Çalışana ait ikametgah belgesi.
- Çalışanın aldığı eğitimi belgeleyen diploma fotokopisi ya da mezuniyet belgesi.
- Sabıka kaydı
- Vesikalık fotoğraf.
- Nüfus kayıt örneği.
- Aile durumunu bildiren belge.
- Erkek çalışanların askerlik durumunu bildiren belge.
Memur Özlük dosyası kaç yıl saklanır?
Buna göre çalışanların sosyal güvenliğine dair bilgi ve belgelerin on yıl süreyle özlük dosyasında saklanması gerekir. Vergi mevzuatında 5 yıl, SGK mevzuatında 10 yıl, Türk Ticaret Kanunu’nda 10 yıl ve İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatında ise 15 yıl saklama zorunluluğu vardır.
Çalışma belgesi ne demek?
Çalışma belgesi, işten ayrılan personele verilir. Personel hangi gerekçeyle işten çıkarılırsa çıkarılsın, bu belgeyi almakla yükümlüdür. Çalışma belgelerinde işçinin adı soyadı, çalıştığı yıl, ay, gün sayısı ve işin türü yazılıdır.
 
Geri
Üst