- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Özerk yerel yönetim ne demek?
Madde 3: özerk yerel yönetim kavramını tanımlar. ” özerk yerel yönetim kavramı yerel makamların kanunla belirlenen sınırlar çerçevesinde kamu işlerinin önemli bir bölümünü kendi sorumlulukları altında ve yerel nüfusun çıkarları doğrultusunda düzenleme ve yönetme hakkı ve imkanı anlamını taşır.Türkiye’de yerel yönetimler özerk mi?
Özellikle Federal Yönetim Sistemine sahip olan ülkelerde, yerel yönetimler mali açıdan daha çok özerkliğe ve aynı zamanda belirli sınırlar için de vergi koyabilme yetkisine sahip bulunmaktadırlar. (Öner, 1997:218) Ülkemizde ise yerel yönetimlerin kendi kaynaklarını oluşturmak için vergi koyma yetkisi bulunmamaktadır.Özerk bir yerel yönetimden bahsedebilmek için yerel yönetimlerin karar alma ve uygulama serbestisi olan bağımsız organlarının olması, yönetimler arasında dengeli görev ve gelir dağılımının olması ve her şeyden önemlisi mali kaynaklara ve harcama yetkisine sahip olması gereklidir.
Yerel yönetimlerin mali özerkliği neden önemlidir?
Yerel yönetimlerin mali özerkliği neden önemlidir?MALİ özerklik, yerel yönetimlerin kendilerine has mal varlığına ve gelir kaynaklarına sahip olabilmelerini, kanunların öngördüğü esaslar çerçevesinde kendi organlarının kararlarına dayanarak harcama yapabilmelerini öngörür. Mali özerklik, yerel özerkliğin önemli bir koşulunu oluşturmaktadır.
Mahalli idarelerin varlık nedenleri nelerdir?
Mahalli idarelerin varlık nedenleri nelerdir?Yerel yönetimlerin varoluşu sürecini toplum açısından bir amaç olarak değil bir araç olarak kabul etmek mümkündür. Yerel yönetimlerin ortaya çıkışları ve ülkenin idari yapısı içindeki yerlerini alışları ekonomik, hukuksal, ve siyasi nedenlerden ötürüdür.