AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozel universiteden devlet universitesine gecis var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.668
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş var mı?​

Özel Üniversiteden (Vakıf) Devlet Üniversitesine Geçiş Yapılabilir mi? Devlet üniversitelerinden özel üniversitelere ya da özel üniversitelerden devlet üniversitelere yatay geçiş noktasında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır.

Yatay geçiş için gerekli not ortalaması kaç olmalı?​

Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalamasıdır. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir.

Üniversiteler arası geçiş nasıl oluyor?​

Üniversiteler arası geçiş nasıl oluyor?
Yatay Geçiş Şartları
- Okuduğunuz üniversitede alttan kalan dersinizin olmaması gerekir.
- Okuduğunuz bölümde not ortalamanız 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalı
- Üniversiteye yerleştiğiniz yıl geçmek istediğiniz üniversite ile almış olduğunuz puan arasında maksimum -+15 puan olmalıdır.

Üniversite Bölüm Değiştirme Nasıl olur?​

Üniversiteye yerleştikten sonra isterseniz tekrar üniversite sınavına girmeden de okuduğunuz bölüm değiştirmek mümkün. Bu geçişlere de programlar arası yatay geçiş deniliyor. Bu geçişi okuduğunuz üniversitede başka bir bölüme geçerek de yapabilirsiniz. Buna da kurum için yatay geçiş deniliyor.

Merkezi geçiş ne zaman 2020?​

2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında Merkezi Yerleştirme Puanı (Ek Madde-1) ile Yapılacak Yatay Geçiş Başvuru Duyurusu. (Sistem 04 Ağustos 2020 tarihinde saat : 09:00’da açılacak olup, 14 Ağustos 2020 saat : 17:00’de kapatılacaktır.)

Yatay geçişte hangi ortalamaya bakılır?​

Yatay geçişte hangi ortalamaya bakılır?
Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) ile yatay geçişte her üniversitenin farklı taban ortalaması şartı bulunmaktadır. Yatay Geçişte ortalamanızın 100 üzerinden değerlendirme yapılan üniversitelerde en az 60; 4.00’lük sistemde değerlendirme yapılan üniversitelerde ise en az 2.00 olmak zorundadır.

Yatay geçiş her üniversitede var mı?​

BÖLÜM VE ALAN SINIRLAMASI VAR MI? Evet var. Kurumlar arası yatay geçişte her alan ve bölüme başvuru yapamazsınız. Geçiş, aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılıyor.

Hangi durumlarda yatay geçiş yapılamaz?​

Yılını doldurmamış öğrenciler, yatay geçiş başvurusu yapamazlar. Ancak üniversiteye hazırlık sınıfı öğretim yılı olarak sayılmaz. Yatay geçiş yapabilmek için, hazırlık sınıfından sonraki birinci eğitim yılını tamamlamış olmak gerekir. Aynı şekilde üniversitenin son sınıfında iken de yatay geçiş başvurusu yapılamaz.

Bölüm değiştirme ne zaman yapılır?​

Bölüm değiştirme ne zaman yapılır?
Yatay Geçiş birinci dönemin sonundan itibaren yapılabilir. Fakat bazı üniversiteler geçiş için dönem aralarını kabul etmeyip ilk yılın sonunda yatay geçişe izin veriyorlar. Birinci yıldan son yıla kadar geçiş yapabilirsiniz fakat son yıl geçiş yapamazsınız.

Merkezi geçiş ne zaman?​

Merkezi Yerleştirme Puanıyla hem güz hem de bahar döneminde yatay geçiş yapabilirsiniz. Güz döneminde üniversiteler genellikle ağustos ayında belirlenen tarihlerde başvuru alırken bahar döneminde ise başvurular ocak ve şubat aylarında yapılmaktadır.
 
Özel üniversiteden devlet üniversitesine geçiş yapmak mümkündür ve genellikle herhangi bir sıkıntı yaşanmamaktadır. Yatay geçiş için öncelikle yüksek bir not ortalamasına sahip olmak gerekmektedir. Üniversiteler genelde en düşük not ortalamasını 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında belirlerler ve öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıktan sonra yatay geçiş başvurusu yapabilirler.

Üniversiteler arası geçiş yapabilmek için belirli şartlar bulunmaktadır. Öncelikle okuduğunuz üniversitede alttan kalan dersinizin olmaması gerekir. Ayrıca okuduğunuz bölümde not ortalamanız 4.00 üzerinden en az 2.00 olmalıdır. Geçmek istediğiniz üniversite ile aldığınız puan arasında maksimum +/-15 puan fark olması gerekmektedir.

Üniversiteye yerleştikten sonra bölüm değiştirmek istiyorsanız bu da mümkündür. Okuduğunuz bölümden farklı bir bölüme geçiş yapabilirsiniz. Bu tür geçişlere "programlar arası yatay geçiş" veya kurum içinde başka bir bölüme geçiş yapılmasına ise "kurum için yatay geçiş" denir.

Yatay geçiş için genellikle Genel Ağırlıklı Not Ortalaması (GANO) kullanılır. Her üniversitenin farklı taban ortalaması şartı bulunmaktadır. Yatay geçişte ortalamanızın 100 üzerinden değerlendirildiği üniversitelerde en az 60, 4.00'lük sistemde değerlendirme yapılan üniversitelerde ise en az 2.00 olmanız gerekmektedir.

Yatay geçiş imkanı her üniversitede bulunmamaktadır. Geçiş, aynı düzeydeki eşdeğer diploma programları arasında yapılmaktadır. Bölüm değiştirme işlemi genellikle birinci dönemin sonundan itibaren yapılabilir ancak bazı üniversiteler ilk yılın sonunda da yatay geçişi kabul edebilirler.

Yatay geçiş veya bölüm değiştirme durumlarında bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Örneğin yılını doldurmamış öğrenciler yatay geçiş başvurusu yapamazlar ve son sınıfta olan öğrenciler genellikle geçiş yapamazlar.

Merkezi geçiş için genellikle belirlenen tarihler arasında başvurular alınmaktadır. 2020-2021 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Yarıyılında merkezi yerleştirme puanıyla yapılacak yatay geçiş başvurularının ne zaman açılacağı ve kapanacağı gibi bilgiler yine ilgili duyurularda belirtilmektedir.
 
Geri
Üst