- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Özel tüketim vergisi servetten alınan vergi midir?
Ayırım yapılmaksızın tüm mal ve hizmetler üzerinden alınan vergiler genel tüketim vergileri iken, sadece belirli bir takım mal ve hizmetler üzerinden üretim veya dağıtım aşamasında alınan vergiler ise özel tüketim vergileri olarak adlandırılmaktadır.Bir mal veya hizmetin satışını da satın alanın ödediği vergiye ne ad verilir?
Katma değer vergisi (KDV); satılan mal veya hizmetisatın alan kişinin, mal veya hizmeti satan kişiye ödediği vergidir. Katma değervergisi dolaylı bir vergi türüdür. Mal ya da hizmeti satın alan kişi satankişiye belirli bir ücret öder. Bu ücretten belirli oranlarda kesinti yapılır.Bu kesinti KDV’dir.Arzın ve talebin esnekliğine göre ise vergi yükü üretici ve tüketici arasında belirli bir oranda bölüşülür. Burada tüketicilerin yüklendiği vergi kırmızı taranmış alan olup [(P2-P1) x Q]₺’dır.
Kamu otoritesinin piyasada malın işlem göreceği en yüksek fiyatı belirlemesi nasıl adlandırılır?
Tavan fiyat bir mal veya hizmet için devletçe belirlenen maksimum fiyattır.
Servet üzerinden alınan verginin adı nedir?
Servet vergisi; gerçek ve tüzel kişilerin belirli bir zamanda sahip oldukları servete giren her çeşit menkul ve gayrimenkul mallar ile para ve alacakların tamamını veya bir kısmını değerleri üzerinden vergilendiren dolaysız vergidir.”