AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ozel tuketim vergisi hangi ulkelerde var?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Özel tüketim vergisi hangi ülkelerde var?​

Otomobil KDV oranı ABD’de % 3, Kanada’da % 5, Japonya’da % 8, Almanya’da % 19, Fransa’da % 20, İspanya’da % 21 ve İtalya’da % 22’dir. ÖTV oranlarında ise Türkiye bazı otomobillerde en yüksek oranı uygulamaktadır (% 220). Bu orana en çok yaklaşan ülke % 150’lik oranla Danimarka’dır.

Özel Tüketim Vergisi servetten alınan vergi midir?​

Ayırım yapılmaksızın tüm mal ve hizmetler üzerinden alınan vergiler genel tüketim vergileri iken, sadece belirli bir takım mal ve hizmetler üzerinden üretim veya dağıtım aşamasında alınan vergiler ise özel tüketim vergileri olarak adlandırılmaktadır.
Gelir vergisi dışındaki vergiler (örneğin, katma değer ve özel tüketim vergileri) gerileme eğilimindedir. Bu nedenle, gelir vergisini düz oranlı yapmak genel olarak azalan oranlı vergi yapısıyla sonuçlanabilir.
Genel tüketim vergisi ne zaman çıktı?
Özel Tüketim Vergisi (ÖTV), belirli mal veya ürünler üzerinden maktu veya oransal olarak alınan bir harcama vergisidir. İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.
Avrupa ülkelerinde ÖTV var mı?
Avrupa’da da tıpkı Türkiye’deki gibi sigara, tütün, alkollü içkiler, benzin ve mazot gibi ürünler ÖTV’ nin kapsamı içerisindedir, fakat Avrupa’da vergilerin toplanma biçimi farklı amaçlarla yapılmaktadır.

Satın alan kişinin ödediği vergi nedir?​

Katma Değer Vergisi Nedir? Katma değer vergisi (KDV); satılan mal veya hizmetisatın alan kişinin, mal veya hizmeti satan kişiye ödediği vergidir. Katma değervergisi dolaylı bir vergi türüdür. Mal ya da hizmeti satın alan kişi satankişiye belirli bir ücret öder.

Artan oranlı vergiler nelerdir?​

Artan oranlı vergi, vergi matrahı arttıkça matraha uygulanan oranı da artan bir vergi tarifesi türüdür. Örneğin, yıllık 20.000 TL gelire %10 vergi oranı uygulanırken 30.000 TL gelire %15 vergi oranı uygulanması durumunda artan oranlı vergi söz konusudur.
Özel Tüketim Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (3) numaralı bendinin (a) alt bendine göre, Kanuna ekli (II) sayılı listede yer alan uçak ve helikopterlerin Türk Hava Kurumu tarafından ilk iktisabı ÖTV’den müstesnadır.
ÖTV ne zaman çıktı kim çıkardı?

Geri