- Konu Yazar
- #1
Özel sektörde doğum izni kaç gün?
Doğum izninin doğumdan önceki 8 haftalık süreci kapsadığını söylemiştik. Aynı şekilde kural olarak doğumdan sonraki 8 haftalık süreçte bu izne dahildir. Yani temelde 16 haftalık bir analık izni süresi vardır. Yani işçinin doğum izni süresi 112 gündür.Bir işyerini kuran ya da devralan işveren durumu en geç ne kadar bir süre içinde bölge müdürlüğüne bildirmek zorundadır?
İşyerinin miras yolu ile intikali halinde, yeni işveren işyeri bildirgesini ölüm tarihinden itibaren en geç üç ay içinde doğrudan kuruma vermek veya iadeli taah- hütlü olarak göndermekle yükümlüdür.” hükmüne yer verilmiştir.Özel sektörde ücretsiz doğum izni ne kadar?
Özel sektörde ücretsiz doğum izni ne kadar?Çalışan annelere İş Kanunu ile getirilen en önemli haklardan birisi de doğum sonrası ücretsiz izin hakkıdır. 4857 sayılı İş Kanunu’nun 74. maddesine göre; isteği halinde kadın işçiye, 16 haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde 18 haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir.
Özel sektörde doğum izni var mı?
Doğum izni baba için de tanınmış bir haktır. Bu izinden hem erkek memurlar hem de erkek işçiler istifade edebilir. Gerek Yargıtay kararlarında gerekse kanunlarda etraflıca düzenlenen bu izin 657’ye tabi devlet memurları için on gün olarak, özel sektörde çalışan işçiler içinse beş gün olarak ifade edilmiştir.Doğum izni ne zaman başlar ne zaman biter?
Yukarıdaki kanundan da anlaşılacağı gibi çalışan annelerin doğumdan önce 8 hafta izin kullanma hakları vardır. Hamilelik süreci toplamda 40 hafta olduğuna göre anne adayı, 32. hafta dolduktan sonra izne çıkabilir. Anne adayları, doğum yaptıktan en geç 8 hafta sonra ise işlerine geri dönmek zorundadır.Işyerini kapatan işveren ilgili bölge müdürlüğüne ne kadar süre içinde bildirimde bulunmalıdır?
Işyerini kapatan işveren ilgili bölge müdürlüğüne ne kadar süre içinde bildirimde bulunmalıdır?MADDE 3 – Bu Kanunun kapsamına giren nitelikte bir işyerini kuran, her ne suretle olursa olsun devralan, çalışma konusunu kısmen veya tamamen değiştiren veya herhangi bir sebeple faaliyetine son veren ve işyerini kapatan işveren, işyerinin unvan ve adresini, çalıştırılan işçi sayısını, çalışma konusunu, işin başlama …
5510 SAYILI KANUNDAN KAYNAKLI BİLDİRİMLER Adi şirketlerde şirkete yeni ortak alınması durumunda ise en geç yeni ortağın alındığı tarihi takip eden on gün içinde, işyeri bildirgesi ile Kuruma bildirilmek zorundadır.
MADDE 7 – (1) Kadın işçiye, analık izninin bitiminden itibaren isteği hâlinde altı aya kadar ücretsiz izin verilir. (2) Ücretsiz izin, üç yaşını doldurmamış çocuğu evlat edinme hâlinde eşlerden birine veya evlat edinene verilir. (3) Bu maddede belirtilen ücretsiz izin süresi, yıllık ücretli izin hakkının hesabında …