AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozel politika ne demek?

Editör

Yeni Üye

Özel politika ne demek?​

Özel politika gerektiren grupların (kız çocukları, kadınlar, engelli bireyler, hükümlü ya da tutuklu bireyler vb.) meslekî ve teknik eğitime erişim fırsatlarının geliştirilmesi, ülkemizin eğitim politikalarının başlıca unsurlarından birisidir.

Özel politika gerektiren gruplar kimler?​

Özel politika gerektiren gruplar kimler?
Çalışma yaşamında özel politika gerektiren gruplar; çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılardır. Uluslararası İş Örgütü’ne (ILO) göre, engelli birey, fiziksel veya zihinsel bozukluk sonucu güvenliğini sağlama ve uygun bir iş bulma umutları büyük ölçüde azalmış olan birey olarak tanımlanmaktadır.

Iş güvenliği mevzuatında özel politika gerektiren gruplar ile çalıştırılma şartları nelerdir?​

Özel Politika Gerektiren Gruplar
- Kronik Hastalık.
- Gebelik ve Emzirme Durumu.
- Malul ve Engelli Çalışan.
- 18 yaşından küçükler.
- Meslek hastalığı tanısı veya ön tanısı olanlar.
- Yaşlılar.
- Alkol, ilaç ve uyuşturucu bağımlılığı olanlar.
- Birden fazla iş kazası geçirmiş olanlar.

Işkur aktif iş gücü hizmetleri nelerdir?​

Işkur aktif iş gücü hizmetleri nelerdir?
Temel aktif işgücü hizmetleri; Mesleki Eğitim Kursları Girişimcilik Eğitim Programları İşbaşı Eğitim Programları…
- Katılımcı zaruri gideri.
- İş Kazası ve Meslek Hastalığı Sigortası Primi.
- Genel Sağlık Sigortası Prim Giderleri.

MEK kursu ne demek?​

Mesleki eğitim kursları; mesleği olmayanlara meslek edindirmek, mesleği olmakla birlikte mesleki becerilerini geliştirmek isteyenlerin istihdam edilebilirliğini artırmak amacıyla düzenlenmektedir.

Aktif işgücü piyasası politikaları nelerdir?​

Aktif işgücü piyasası politikaları nelerdir?
Aktif işgücü piyasası politikalarının temel işlevi, işsizliğin düzenlenmesidir. Aktif politikalar işgücü piyasasındaki, belirsizliğin ortaya çıkardığı riskleri ve yükleri devletten işsiz bireyler doğru yeniden dağıtır. Çoğu aktif hale getirme önlemi, düşük ücretli çalışma ve eğreti işler için işgücü sunumu yaratır.

Aktif istihdam politikaları uygulamaları nelerdir?​

Aktif istihdam politikaları uygulamaları; kamu ve özel istihdam hizmetleri, mesleki eğitim programları, sübvansiyonlu istihdam programları, girişimciliği teşvik ve gençlere yönelik programlar şeklinde sıralanabilir. Bu programlar arasında mesleki eğitim ayrı bir öneme sahiptir.

Mek istihdam garantili ne demek?​

Mek istihdam garantili ne demek?
MEK kursları istihdam garantili olup kursiyerler günlük 5 ile 8 saat arasında eğitim görmektedir. Aynı zamanda kursiyerlere 30 ile 85 TL arasında ücret ödenmekte olup sigorta ödemeleri de gerçekleşen adaylar kurs bitiminde ise istihdam edilmektedir. Buna göre çoğu kursun başvuruları da bugün başladı.

Işyerindeki risk grupları nelerdir?​

Çalışma yaşamında risk grupları denildiğinde genel kabul gören anlayış, risk gruplarını çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve özürlüler olarak ele almaktadır.

Özel politika nedir?

Özel politika, belirli grupların (kız çocukları, kadınlar, engelli bireyler, hükümlü ya da tutuklu bireyler gibi) meslekî ve teknik eğitim fırsatlarına erişimini geliştirmek için uygulanan politikalardır. Bu grupların eğitim ve çalışma hayatında karşılaştıkları özel ihtiyaçları karşılamayı ve fırsat eşitliği sağlamayı amaçlar. Ülkelerin eğitim politikalarının önemli bir unsuru olarak öne çıkar.

Özel politika gerektiren gruplar kimlerdir?

Özel politika gerektiren gruplar genellikle şunlardır: çocuklar, kadınlar, engelliler ve yaşlılar. Bu grupların özel ihtiyaçları ve yaşadıkları dezavantajlar göz önünde bulundurularak, eğitim ve istihdam alanlarında desteklenmeleri ve fırsat eşitliğinin sağlanması için özel politikalar geliştirilir.

Iş güvenliği mevzuatında özel politika gerektiren gruplar ile çalıştırılma şartları nelerdir?

Iş güvenliği mevzuatında özel politika gerektiren gruplarla ilgili bazı çalıştırılma şartları şunları içerebilir:
- Kronik hastalıklara sahip çalışanlar,
- Gebelik ve emzirme durumundaki kadınlar,
- Malul ve engelli çalışanlar,
- 18 yaşından küçükler,
- Meslek hastalığı tanısı veya ön tanısı olanlar,
- Yaşlı çalışanlar,
- Alkol, ilaç ve uyuşturucu bağımlılığı olanlar,
- Birden fazla iş kazası geçirmiş olanlar.

Işkur aktif iş gücü hizmetleri nelerdir?

Işkur aktif iş gücü hizmetleri arasında şunlar yer alabilir:
- Mesleki eğitim kursları,
- Girişimcilik eğitim programları,
- İşbaşı eğitim programları,
- Katılımcı zaruri gideri,
- İş kazası ve meslek hastalığı sigortası primi,
- Genel sağlık sigortası prim giderleri gibi destekler bulunabilir.

MEK kursu nedir?

MEK kursları, mesleki eğitim kurslarını kapsayan bir programdır. Bu kurslar, mesleği olmayan kişilere meslek kazandırmayı, meslek sahibi olan ancak becerilerini geliştirmek isteyen kişilerin istihdam edilebilirliğini artırmayı hedefler.

Aktif işgücü piyasası politikaları nelerdir?

Aktif işgücü piyasası politikaları işsizliği düzenlemeye odaklanır ve işgücü piyasasındaki belirsizliklerin doğurduğu riskleri ve yükleri devletten işsiz bireylere doğru tekrar dağıtmayı amaçlar. Bu politikalar genellikle düşük ücretli işler için işgücü sağlamayı ve istihdamı teşvik etmeyi içerir.

Aktif istihdam politikaları uygulamaları nelerdir?

Aktif istihdam politikaları arasında kamu ve özel istihdam hizmetleri, mesleki eğitim programları, sübvansiyonlu istihdam programları, girişimciliği teşvik ve gençlere yönelik programlar gibi çeşitli uygulamalar yer alır. Bu programlar arasında mesleki eğitim önemli bir yere sahiptir.

Mek istihdam garantili ne demektir?

MEK kursları istihdam garantilidir; yani kursiyerlere eğitim sürecinde belirli bir ücret ödenir ve sigorta primleri karşılanır. Kursu başarıyla tamamlayan adaylar istihdam edilme olasılığına sahiptir. Bu tür kurslara katılanlar, hem eğitim alarak mesleki becerilerini geliştirirler hem de istihdam fırsatı elde ederler.

Işyerindeki risk grupları nelerdir?

Işyerindeki risk grupları genellikle çocuklar, kadınlar, yaşlılar ve engelliler olarak kabul edilir. Bu gruplar, iş yerlerinde özel ihtiyaçlara sahip olabilirler ve iş güvenliği ve sağlık önlemleri açısından daha fazla dikkat gerektirebilirler. Bu nedenle bu gruplar özel koruma ve destek gerektirebilirler.

Geri