AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozel okul yapilan odemeleri vergiden dusulur mu?

Editör

Yeni Üye

Özel okul yapılan ödemeleri vergiden düşülür mü?​

Masraflar sadece defter, kitap ve kıyafet değil, okul servis ücreti ile bazı özel okullara ve vakıf üniversitelerine yapılan ödemeleri de kapsıyor. Hemen belirtelim; Vergiden düşme diye bir olay yok. Yıllardır bu deyim yanlış kullanılır. Okul masrafları vergiden değil, üzerinden vergi hesaplanan gelirden düşülebiliyor.

Özel okul faturası gider yazılır mı?​

Özel okul faturası gider yazılır mı?
Konumuzu ilgilendiren 40. maddenin 1. bendinde, ticari kazancın elde edilmesi ve idame ettirilmesi için yapılan giderlerin indirim konusu edileceği bildirilmiştir. Bu yüzden, şirket ortaklarının çocukları için yapmış oldukları eğitim harcamaları şahsi giderler olduğundan, gider ya da indirim konusu edilemeyecektir.

Eğitim masrafları gider yazılabilir mi?​

Bu kapsamda eğitime gönderilen çalışanlara okul ücretleri yanında belli bir ücret ve harcırah ödemesi yapılabilir. Bütün bu ödemeler ücret niteliğindedir ve ücret olarak vergilendirildikten sonra Gelir Vergisi Kanunu’nun 40. maddesinin (1) numaralı bendi kapsamında ücret gideri olarak gider kaydedilebilir.

Hangi şirketler gelir vergisine tabidir?​

Hangi şirketler gelir vergisine tabidir?
Şahıs işletmeleri, kolektif şirket ortakları ve Komandit şirketlerin komandite ortakları ile gerek Komandit Şirketlerin komanditer ortakları ve yine limited ve anonim şirket ortaklarının ortağı olduğu şirketlerden aldıkları kar payları Gelir Vergisi Kanununa göre Limited ve Anonim Şirketler ile eshamlı komandit …

Kreş ücreti vergiden düşer mi?​

Gelir Vergisi Genel Tebliği (Seri No: 303) ile yapılan düzenlemeye göre kreş ve gündüz bakımevi hizmetinin işverenlerce iş yerinde verilmesi halinde, bu hizmetten faydalanan kadın hizmet erbabına sağlanan menfaatin tamamı gelir vergisinden istisna olacaktır.

Okul harcamaları vergiden düşer mi?​

Okul harcamaları vergiden düşer mi?
Konuyla ilgili olarak 255 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinin “Eğitim Giderleri” başlıklı bölümünde “Eğitim ve öğretim kurumları, anaokulu, kreş ve dershanelere eğitim amacıyla yapılan ödemeler ile eğitim amaçlı kurs ücretleri, okul servis ücretleri, kitap ve kırtasiye alımları için yapılan harcamalar ile …

Eğitim giderleri vergiden düşer mi?​

Eğitim ve sağlık harcamaları için ayrı ayrı yüzde 10 indirim imkânı yok, bunların toplamı üzerinden beyan edilen gelirin yüzde 10’u ile sınırlı tek bir indirim imkânı mevcut. İndirilemeyen kısım gelecek yıla devretmiyor. * İndirime esas alınacak harcama tutarı, KDV dâhil bedelden oluşuyor.

Kurumlar vergisi muafiyeti nedir kimler muaftır?​

Kurumlar vergisi muafiyeti nedir kimler muaftır?
Mülga 5422 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 7 nci maddesinin (13) numaralı bendine göre, genel ve katma bütçeli dairelere ait olup sadece kamu mensuplarına hizmet veren, kâr amacı gütmeyen ve üçüncü kişilere kiralanmayan kreş, konukevleri ve bunların kantinleri kurumlar vergisinden muaf tutulmuştu.

Özel üniversite ücretleri vergiden düşülür mü?​

Ödediğim okul ücretlerini vergiden düşebilir miyim? Cevap: Hayır maalesef. Okulun yurt içinde olması gerekmektedir. Vergi indirimine konu olabilmesi için harcamaların Türkiye’de ve gelir veya kurumlar vergisine tabi olan mükelleflerden yapılması gerekmektedir.

Üniversite harcı vergiden düşer mi?​

Üniversite harcı vergiden düşer mi?
Cevap: Hayır maalesef. Okulun yurt içinde olması gerekmektedir. Vergi indirimine konu olabilmesi için harcamaların Türkiye’de ve gelir veya kurumlar vergisine tabi olan mükelleflerden yapılması gerekmektedir.

Özel okul yapılan ödemeler vergiden düşülmez. Özel okul faturası gider olarak yazılamaz çünkü okul masrafları vergiden değil, üzerinden vergi hesaplanan gelirden düşülebilir. Eğitim masrafları genellikle şahsi giderler olarak kabul edilir ve vergiden düşülemez. Ancak, çalışanlara eğitim desteği olarak yapılan ödemeler vergi açısından ücret gideri olarak kabul edilebilir.

Kreş ücretleri, Gelir Vergisi Genel Tebliği'ne göre işverenlerce iş yerinde verilmesi halinde kadın çalışanlara sağlanan menfaatin gelir vergisinden istisna olabileceği belirtiliyor. Diğer yandan, okul harcamaları ya da eğitim giderleri genellikle vergiden düşülemez. Eğitim ve öğretim amaçlı yapılan ödemeler ile diğer okul harcamaları genellikle vergiden indirim konusu edilmez.

Kurumlar vergisi muafiyeti genelde kâr amacı gütmeyen kurumları kapsar. Örneğin, genel ve katma bütçeli dairelere ait ve sadece kamu mensuplarına hizmet veren kreşler, konukevleri ve kantinler kurumlar vergisinden muaf tutulabilir.

Özel üniversite ücretleri veya üniversite harçları da genellikle vergiden düşülemez. Vergi indirimi yapabilmek için harcamaların Türkiye'de yapılması ve gelir veya kurumlar vergisine tabi olması gerekmektedir. Dolayısıyla, bu tür eğitim harcamalarının vergiden düşülüp düşmeyeceği durumlarına göre değişebilir.

Geri