AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozel ogrenci statusu kalkti mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.115
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Özel öğrenci statüsü kalktı mı?​

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. 2019-2020 eğitim-öğretim bahar yarıyılı itibariyle yüksek lisans, doktora ya da sanatta yeterlik programına kayıtlı olmayanlar özel öğrenciliğe kabul edilmeyecek.

Özel şartlı öğrenci yüksek lisans nedir?​

Özetle yönetmelik şöyle der: Özel öğrenciler; Enstitülerce belirlenen koşullarla bazı dersleri almalarına izin verilen ancak Üniversitenin herhangi bir diploma/derece programına kayıtlı olmayan öğrencilerdir.

Özel öğrenci başvuruları ne demek?​

Özel öğrenci başvuruları ne demek?
Üniversitenin herhangi bir diploma programında kayıtlı olmayan kişiler, başka bir yükseköğretim kurumu öğrencisi olmak koşuluyla, ilgili fakülte/yüksekokul/enstitü yönetim kurulu kararı ile açılan derslere özel öğrenci statüsünde katılabilirler.

Yüksek lisansta özel öğrenci nasıl olunur?​

– Yüksek lisans programına özel öğrenci olarak başvurabilmek için en az dört yıllık bir lisans programı mezunu ya da bu nitelikteki bir lisans programında son sınıf öğrencisi olmak gerekir. – Özel öğrencilik, ilgili programda doğrudan derece elde etmeye yönelik bir eğitim olmayıp süresi iki yarıyılı geçemez.

Özel öğrenci doktora ne demek?​

Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini arttırmak isteyenler, ilgili Enstitü anabilim dalı başkanlığının olumlu görüşü ve Enstitü Yönetim Kurulunun onayı ile lisansüstü programlarda açılan derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir.

Özel öğrenci Programı Nedir?​

Özel öğrenci Programı Nedir?
Lisansüstü Eğitim Öğretim Yönetmeliğince; MADDE 31 – (1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir.
Özel öğrenci şartları nelerdir?​
Yükseköğretim Kurulu “özel öğrenci” sıfatıyla üniversiteler arası geçiş yapma kriterlerinde değişiklik yapıldığını açıkladı. “Özel öğrencilik istisnai bir yoldur. Tüm lisans eğitimi süresince kullanılacak bir yol ve istismar kapısı değildir” denilen açıklamada özel öğrencilik süresinin sınırlandırıldığını bildirdi.
Doktora özel öğrenci kaç ders alabilir?​
(2) Doktora programı, tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenci için toplam 21 krediden ve bir eğitim-öğretim dönemi 60 AKTS’den az olmamak koşuluyla en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere en az 240 AKTS kredi- sinden oluşur.

Özel öğrencilik süresi ne kadar?​

Özel öğrencilik süresi ne kadar?
Yönetmeliğe göre, özel öğrencilik imkanından bir program süresince en fazla iki dönem yararlanılabilecek. Bu süre ancak belli şartlar dahilinde uzatılabilecek.

Özel Statü öğrenci ne demek?​

1-Özel öğrencilik statüsü Yurt dışında ön lisans, lisans, yüksek lisans veya doktora öğrenimleri süresince her türlü masrafları kendi imkanları, öğrenim gördükleri yükseköğretim kurumu veya özel kurum ve kuruluşlar tarafından karşılanan öğrenciler özel öğrenci olarak tanımlanmaktadır.

Özel öğrenci statüsü nedir YÖK?​

MADDE 31 – (1) Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup, belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler, enstitü anabilim/anasanat dalı başkanlığının onayı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir.

Özel öğrenci nedir YÖK?​

Özel öğrenci nedir YÖK?

Devlet üniversitesinden özel üniversiteye geçiş nasıl yapılır?​

Devlet üniversitelerinden özel üniversitelere ya da özel üniversitelerden devlet üniversitelere yatay geçiş noktasında herhangi bir sıkıntı bulunmamaktadır. Fakat bazı özel üniversitelerin geçişi engellemek için transkriptleri yatay geçiş başvuru tarihlerinden sonraya bıraktıkları da konuşulanlar arasındadır.

Özel öğrenci statüsü kimlere verilir?​

Bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile lisansüstü derslere özel öğrenci olarak kabul edilebilir. Özel öğrenci statüsünde ders alanlar öğrencilik haklarından yararlanamazlar.
 
Özel öğrenci statüsü konusuyla ilgili detaylı bilgiler paylaşmak isterim:

1. **Özel öğrenci statüsü nedir?**
Özel öğrencilik, bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyen kişilerin, ilgili enstitünün anabilim dalı başkanlığının onayı ve enstitü yönetim kurulunun kararıyla lisansüstü programlarda açılan derslere özel öğrenci olarak kabul edilmesini ifade eder.

2. **Özel öğrencilik başvuruları nasıl yapılır?**
Üniversitenin herhangi bir diploma programında kayıtlı olmayan kişiler, başka bir yükseköğretim kurumu öğrencisi olmak koşuluyla, ilgili fakülte/yüksekokul/enstitü yönetim kurulu kararıyla belirlenen derslere özel öğrenci statüsünde başvurabilirler.

3. **Özel öğrenci statüsü kimlere verilir?**
Özel öğrenci statüsü, bir yükseköğretim kurumu mezunu veya öğrencisi olup belirli bir konuda bilgisini artırmak isteyenler için anabilim dalı başkanlığının önerisi ve enstitü yönetim kurulu kararı ile lisansüstü derslere katılmak üzere verilir. Bu statüde ders alanlar, öğrencilik haklarından yararlanamazlar.

4. **Özel öğrencilik süresi ne kadar?**
Yönetmelik gereği, özel öğrencilik hakkından bir program süresince en fazla iki dönem (toplamda 1 yıl) yararlanılabilmektedir. Ancak belirli koşullar sağlandığında bu süre uzatılabilmektedir.

5. **Doktora özel öğrenciler kaç ders alabilir?**
Doktora programına tezli yüksek lisans derecesi ile kabul edilen öğrenciler en az yedi ders, seminer, yeterlik sınavı, tez önerisi ve tez çalışması olmak üzere toplamda en az 240 AKTS kredisi almak zorundadırlar.

Eğer konuyla ilgili daha fazla detay veya sorunuz varsa, memnuniyetle cevaplamaya devam ederim.
 
Geri
Üst