- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Özel maliyete neler girer?
264 Özel maliyetler hesabı, kiralanan gayrimenkullerin geliştirilmesi ya da ekonomik değerinin devamlı yükseltilmesi maksadıyla yapılan giderleri ve bu gayrimenkullerin kullanılması için tutulan, kira süresi tamamlandığında mülk sahibine bırakılan varlıkların tutarlarını içerir.Dolaysız maliyetler nelerdir?
Dolaysız maliyet nedir? (Ekonomi) Dolaysız maliyetler değişken nitelikteki maliyetlerdir. Bunlar da iki türlüdür : Üretimde doğrudan kullanılan malzeme ve ham maddeler ile dolaysız emek. Bir malın üretimi için gereken ham madde ve ara malları dolaysız maliyet unsurudur.Sabit giderler nasıl hesaplanır?
Bunun genel formülü ise Q + log(Q + 2) üzerinden hesaplanmak suretiyle, 1 + log(Q + 2)/Q formülü eşliğinde gerçekleşir. Bu hesaplama üzerinden ortalama sabit maliyet ele alınır ve yıl bazında sonucu ortaya çıkarılır.
Özel maliyet amortisman nedir?
Mükellefler kiraladıkları iktisadi kıymetlerin normal bakım, onarım ve temizleme giderleri dışındaki harcamalarını aktifte “özel maliyet bedeli” hesabında göstermek zorunda olup, bu değerleri kira süresi içinde amortisman yoluyla yok edebilirler.
Özel maliyetler hesabı hangi grupta?
Özel maliyet bedeli konusu iktisadi kıymetin üretim faaliyetleri ile ilgili olması durumunda amortisman tutarı “730 Genel Üretim Giderleri” hesabına kaydedilir.İş kazasına neden olan dolaylı maliyetler nelerdir?
Dolaylı maliyetler ise; kazada yaralanan işçinin o işyerinde neden olduğu diğer işçilere ait iş kaybı, (ilk yardım için revirde veya hastanede harcadıkları süreler, yetkili personellerin ve yanında çalışan iş arkadaşlarının zaman kaybı) malzeme hasar bedelleri, yasal ödemeler, gecikme cezaları, idari para cezalan.Azalan maliyetler ne demek?
Üretim artarken maliyetler azalıyorsa üretimde azalan maliyetler (artan verimler) denir. Azalan maliyetler durumunda aktarılan her kaynağın üretimde sağladığı artış bir öncekinden fazladır. Verimlilikteki bu artışlar iktisatta içsel ve dışsal tasarruflar ya da ölçek ekonomileri ile açıklana bilir.
Sabit giderler ne demek?
Sabit giderler, birim başına değişkendir. Yani, toplam sabit giderler, faaliyet hacmi değişmelerinden etkilenmezken, birim başına sabit giderler faaliyet hacmi ile ters yönde değişir. Kira, amortisman, sigorta, emlak vergisi gibi maliyetler sabit maliyetlere örnek olarak verilebilir.
Özel maliyetler kaç yılda amorti edilir?
Yapılan harcamalar hesaba borç kaydedilir. Bu harcamalar kira süresi içerisinde, kira süresinin beş yıldan fazla olması durumunda da beş yılda eşit tutarlarla, amorti edilir.Amortisman nedir ve nasıl hesaplanır?
Amortisman oranı en basit şekilde, duran varlığın satın alma bedelinin ekonomik ömrüne (faydalı ömür) bölünmesiyle hesaplanır. Her yıl amortismana tabi tutulan ve yüzde olarak gösterilen toplam tutara amortisman oranı denir.254 hesap nedir?
254 Taşıtlar Hesabı İşleyişi : Taşıtlar satın alma, devir, inşa veya maliyet değerleriyle Borçlandırılır. Satılan, devredilen, kullanma süresini dolduranlar Alacaklandırılır. Taşıt araçları alış maliyeti ile kaydedilir.