AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozel hastaneler kar amaci guder mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.241
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Özel hastaneler kar amacı güder mi?​

Zira, bilindiği üzere, kamu hiz- meti yerine getiren özel kuruluşlar (örneğin özel hastaneler) da kâr amaçlı olarak faaliyet yü- rütmektedir.

Özel hastane işletmecileri kimler olabilir?​

Özel hastanelerin kuruluşu, HMK m.7’de düzenlenmiştir. Bu madde uyarınca, özel hastane işleticisi tek bir gerçek kişi veya bir adi ortaklık, dernek vakıf olabileceği gibi, Ticaret Kanununda öngörülen bir şirket de olabilir.

Hastane açmak ne kadar tutar?​

Hastane açmak ne kadar tutar?
Kuzey Anadolu Kalkınma Ajansı tarafından Haziran 2016’da yayınlanan “Özel hastane Ön Fizibilite Raporu”na göre 150 yataklı tam donanımlı bir özel hastanenin sabit yatırım tutarı 40.498.587 TL olarak hesaplanmıştır (5). Bu durumda 1 yatağın maliyeti 269.991 TL’dir.

Başhekim kaç yıl görev yapar?​

c) Danışma Kurulu. MADDE 8 – (1) Başhekim, Üniversitenin devamlı statüde çalışan öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından 3 yıllık süre için görevlendirilir. Başhekim; Merkezin tıbbî, idarî, malî ve teknik destek, uzmanlık eğitimi ve hemşirelik hizmetlerinin yürütülmesinden sorumludur.

Özel Hastane fişi kaç gün geçerli?​

Evet SUT gereğince, muayene kontrol süresi aynı hastanede aynı branş için geçerli olup 10 gün ile sınırlıdır. Muayene olmuş kişi için 10 günlük süre içerisinde hastaneler tekrar muayene işlemi giremeyecekleri için hastaya katılım payı çıkmayacaktır.

Özel hastanelerin hukuki sorumluluğu nelerdir?​

Özel hastanelerin hukuki sorumluluğu nelerdir?
Tam hastaneye kabul sözleşmesinde özel hastanenin yükümlülükleri sayılacak olursa;
- Hastanın Tıbbi Teşhis ve Tedavisini Sağlama,
- Hastane Bakımını Sağlama,
- Hastanın Aydınlatılması,
- Hastanın Rızasının Alınması,
- Sadakat ve Özen Yükümlülüğü,
- Kayıt Tutma Yükümlülüğü,
- Sır Saklama Yükümlülüğü olarak belirlemek mümkündür.
Hasta Kabul Sözleşmesi ne demek?​
Özel hastaneye başvuran bir hasta veya kanuni temsilcisi ile yapılan ve özel hastane işleticisinin hem tıbbi hem de diğer mutad edimleri ( yatırma, yedirip içirme vs. ) yerine getirmeyi üstlendiği sözleşmeye “Hastaneye Kabul Sözleşmesi” adı verilmektedir.
Devlet hastanesi nasıl para kazanıyor?​
“Şehir hastaneleri kamu özel ortaklığı olarak bilinen bir finansman modeliyle yapılıyor. Bu yöntemle yapılan yatırımlarda verilen kamu hizmeti mecburen kısmen ya da tamamen özelleştiriliyor. Çünkü, ihaleyi alan şirketler aslında inşaat karşılığı aldıkları kiradan değil verdikleri hizmetten para kazanıyor.

Kamu ve özel sağlık kurumları arasındaki en önemli fark nedir?​

Kamu ve özel sağlık kurumları arasındaki en önemli fark nedir?
Kamu hastanelerinde özel sağlık sigortası geçmemektedir. 6. Kamu hastanelerinde muayene ve ameliyatlar için para talep edilmemekle beraber cüz-i farklar çıkmaktadır. 7. Kamu hastanelerinde Hijyen tepe yöneticinin yönergeleri doğrultusunda (Hastane baş hekimi) Doğrudan sorumludur.

Şehir hastaneleri ücret alıyor mu?​

Hastalar ayrı bir ücret ödeyecek mi diye Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya da sordum. ”Hastanemiz çok lüks olduğu için hastalar önce ayrıca para ödeyecek miyim diye endişe ediyor. Rahat olsunlar, herhangi bir ödeme yapmayacaklar” dedi. Rahat olun, ayrıca bir ödeme yapmayacaksınız.

Devlet hastanesi kime ait?​

Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı’na bağlı olarak kurulan hastanelerdir. Şehir Hastaneleri, Devlet Hastanesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanesinden farklı olarak bölgesel büyük sağlık kompleksleri olarak yapılandırılmıştır.

Özel hastane idari birimleri nelerdir?​

Özel hastane idari birimleri nelerdir?
İdari Birimler
- 1 Bilgi İşlem Birimi.
- Sosyal Güvencesi bulunmayan hastaların hastaneden almış oldukları hizmetlerin ücretlerinin tahsil eden birimdir.
- 4 Faturalandırma Birimi.
- 5 Halkla İlişkiler.
- 6 Taşınır Kayıt Kontrol Birimi.
- 7 Hasta Hakları Birimi.
- 8 Hasta Kabul Birimi.
- 9 İdare / Özlük Birimi.

Özel hastaneler kimin izni ile kurulur?​

Madde 13- Özel hastaneler, Bakanlığın izni ile açılır ve ruhsatlandırılır. Özel hastane açmak isteyenler, bu Yönetmeliğe göre (Mülga ibare:RG-22/3/2017-30015) (…) bir dilekçe ile bizzat veya mesul müdürlerince ilgili valiliğe başvururlar.
 
Özel hastaneler genellikle kar amacı güden kuruluşlardır. Özel hastanelerin işletmecileri gerçek kişiler, adi ortaklıklar, dernekler, vakıflar veya Ticaret Kanunu'nda belirtilen türdeki şirketler olabilir. Bir özel hastane açmanın maliyeti oldukça yüksek olabilir. Örneğin, 150 yataklı tam donanımlı bir özel hastanenin sabit yatırım tutarı 40.498.587 TL olarak hesaplanmıştır. Başhekimler genellikle üniversitelerdeki devamlı statüdeki öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından 3 yıllık süre için görevlendirilir.

Özel hastanelerin hukuki sorumlulukları arasında hastanın tıbbi teşhis ve tedavisini sağlama, hastane bakımını sağlama, hastanın aydınlatılması, hastanın rızasının alınması gibi önemli konular yer almaktadır. Hastane açma izni almak için Bakanlık izni gerekmektedir.

Kamu ve özel sağlık kurumları arasındaki farklar arasında, kamu hastanelerinde özel sağlık sigortası geçmemesi, kamuda belirli durumlarda cüz-i farklar çıkması ve idari yapılanmanın farklı olması gibi unsurlar bulunmaktadır.

Şehir hastaneleri genellikle kamu-özel ortaklığı ile yapılan büyük sağlık kompleksleri olarak yapılandırılmıştır. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya göre hastaların şehir hastanelerinde ayrıca bir ücret ödemesi gerekmemektedir.

Özel hastanelerde çeşitli idari birimler bulunmaktadır. Bunlar arasında bilgi işlem birimi, faturalandırma birimi, halkla ilişkiler, hasta hakları birimi gibi birimler yer almaktadır. Özel hastaneler, Bakanlık izni ile açılır ve ruhsatlandırılır.

Bu konularda daha fazla detay veya açıklama isterseniz belirtebilirsiniz. Yardımcı olmaktan mutluluk duyarım.
 
Geri
Üst