AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozel gizlilik derecesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.386
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Özel gizlilik derecesi nedir?​

HİZMETE ÖZEL: İçerdiği bilgi itibarıyla ÇOK GİZLİ, GİZLİ veya ÖZEL gizlilik dereceleriyle korunması gerekmeyen, ancak bilmesi gerekenler dışındaki kişiler tarafından bilinmesi durumunda gerçek ve tüzel kişilerin itibarını sarsacak bilgi için kullanılır.

Gizli yazı ne demek?​

Gizli yazı ne demek?
Gizli yazılar: Sadece ilgili ya da yetkili kişiler tarafından okunabilen yazılardır. Gizli yazılarda, kağıdın alt ve üst bölümlerine kırmızı renkli yazı veya mühürle gizlilik ifadesi konulur. Gizli yazılar dört başlık altında ele alınır.

Gizlilik dereceli belgeler nelerdir?​

Gizlilik dereceli yazı, doküman ve malzeme: Yazılar, tercümeler, basılı kağıtlar, telefon, telsiz görüşmeleri, resim, kroki, grafik, plan harita, fotoğraf filmleri, fotokopiler, ses bantları, mumlu kağıtlar ve diploma kağıtlarıdır.

Gizli evraklarda kayıt nasıl yapılır?​

Gizli evraklarda kayıt nasıl yapılır?
Gizlilik dereceli gelen belgenin kaydını yapmak için «Yeni», «Fiziksel Belge» ekranından Üst Veri sekmesinde «Dosya Planı Öğesi» alanında «804.01:Evrak Kayıt ve Sevk İşlemleri>Gelen-Giden Evrak» dosya kodu seçilir, konu alanına «Gizli Gelen Evrak» yazılır, zorunlu hal kutucuğu işaretlenir, uygun gizlilik derecesi …
Resmi yazışmalarda gizlilik dereceleri nelerdir?​
Madde 23- Yazı gizlilik derecesi taşıyorsa, gizlilik derecesi belgenin üst ve alt ortasına büyük harflerle kırmızı renkli olarak belirtilir. Gizlilik dereceleri; çok gizli, gizli, özel, hizmete özel şeklinde görev alanı ve hizmet özelliğine göre kurum veya kuruluşça belirlenir (Örnek: 5-A, B).

Özel ve gizli gizlilik dereceli belgede yapılacak işlemler nelerdir?​

Özel ve gizli gizlilik dereceli belgede yapılacak işlemler nelerdir?
Gizlilik dereceli evraka yapılacak işlemlerde aşağıdaki hususlara dikkat edilmelidir:
- Bütün gizlilik dereceleri büyük harflerle yazılır. Kırmızı ıstampa ile damga vurulur.
- Her sayfaya aynı gizlilik dereceleri yazılır ve damgalanır.
- Evraka içerdiği bilgilerin gerektirdiği en küçük gizlilik derecesi verilmelidir.

Kişiye özel yazı ne demek?​

(10) “KİŞİYE ÖZEL” ibaresi taşıyan zarf veya belgeler açılmadan ilgiliye teslim edilmek üzere alınır. “KİŞİYE ÖZEL” ibaresi taşıyan belge üzerinde ancak ilgili kişi tasarruf hakkına sahiptir ve ilgilinin talebi olmadan kayda alınmaz.

Görünmez yazı nasıl yazılır?​

Görünmez yazı nasıl yazılır?
Kulak temizleme çubuğunu limon suyuna daldırıp boş bir dosya kâğıdına istediğinizi yazıp çiziyorsunuz. Ama elinizi çabuk tutun. Yoksa limon suyu kurur ve yazdığınızı siz de göremezsiniz. Limon suyu iyice kuruyunca kâğıdın üzerinde görünür hiçbir şey kalmayacaktır.

Gizlilik dereceli belgeler nasıl gönderilir?​

Çok gizli evraklar, torba veya çanta gibi kilitli muhafaza içinde ve “Çok Gizli” gizlilik dereceli güvenlik belgesi olan özel kurye ile gönderilirler. PTT ile gönderilmesi zorunlu ise, yazı uygun bir şekilde kripto edilir (şifrelenir).

Giden yazıların kaydı nereye yapılır?​

Giden yazıların kaydı nereye yapılır?
Sistem dışında oluşturulmuş belgeyi sisteme kayıt edebilmek için ilk olarak evrak işlemleri modülünde yer alan Giden Evrak Kayıt butonuna tıklanır. Üst yazı alanı belgenin üst yazısının ekleneceği alandır. Üst yazı eklemek için butonuna tıklanır ve açılan ekranda eklenecek olan üst yazı için ilgili belge seçilir.
Evrağı mı evrakı mı?​
Bu kelimenin doğru kullanımı evrak şeklinde olmalıdır.

Resmi yazışmalarda uyulması gereken kurallar nelerdir?​

Resmi yazışmalarda uyulması gereken kurallar nelerdir?
Resmi Yazışmalarda Dikkat Edilmesi Gerekenler Gereken durumlarda iletilen yazı kağıda dökülerek çıkartılır. Yazılarda Times New Roman (12 punto) veya Arial (11 punto) yazı tipi geçerlidir. Yazı için sayfanın her alanından 2,5 cm boşluk bırakmaya dikkat edilmelidir. Sayı ve tarih mutlaka aynı hizada yazılmalıdır.

Resmi yazışmalarda sayı nasıl yazılır?​

(2) “Sayı:” yan başlığı, başlığın son satırından itibaren iki satır boşluk bırakılarak ve yazı alanının solundan başlanarak yazılır (Örnek 3). Kayıt numarası, belge hazırlanırken EBYS üzerinden alınır ve belge üzerinde gösterilir (Örnek: E-67915368-903.07.02-4752).

Kontrolsüz evrak hangi gizlilik derecesine haizdir?​

Kontrolsüz evrak hangi gizlilik derecesine haizdir?
b) Kontrolsüz evrak, gizli ve özel gizlilik derecesini haiz evraktır. Bunlar, senetle teslim alınır ve senetle teslim edilirler. c) Kontrollü evrak, çok gizli gizlilik dereceli evrak ve mesajlardır. Kontrollü evrakın her an kimin elinde olduğunu bilmek amacıyla kontrol kartları kullanılır.

Belge ve çeşitleri nelerdir?​

BELGE ÇEŞİTLERİ
- Analiz Raporu – (Certificate of Analysis)
- A.T.A Karnesi – (A.T.A Carnet)
- A.TR.
- Bitki Sağlık Sertifikası – (Phytosanitary Certificate)
- Çeki Listesi – (Weight List)
- Koli/Ambalaj Listesi – (Packing List)
- EUR.1 Dolaşım Belgesi – (Movement Certificate)
- Ticari Fatura – (Commercial Invoice)
 
Özel gizlilik derecesi, içerdiği bilgi itibarıyla çok gizli, gizli veya özel gizlilik dereceleriyle korunması gerekmeyen ancak bilinmemesi gereken kişiler tarafından bilindiği takdirde gerçek ve tüzel kişilerin itibarını sarsabilecek bilgileri ifade eder.

Gizli yazılar, sadece ilgili ya da yetkili kişiler tarafından okunabilen yazılardır. Genellikle kağıdın üst ve alt bölümlerine kırmızı renkli yazı veya mühürle gizlilik ifadesi konularak belirtilir.

Gizlilik dereceli belgeler ise yazılar, dokümanlar ve malzemeleri kapsar. Örnek olarak yazılar, tercümeler, basılı kağıtlar, telefon görüşmeleri, fotoğraf filmleri gibi belgeler gizlilik dereceli olabilir.

Gizli evraklarda kayıt yapmak için gelen belgenin dosya planı öğesine uygun bir şekilde kod verilir ve konu alanı belirtilir. Ayrıca belgenin gizlilik derecesi belirtilerek kayıt işlemi tamamlanır.

Resmi yazışmalarda gizlilik dereceleri; çok gizli, gizli, özel, hizmete özel şeklinde belirtilir ve belgenin üst ve alt ortasına büyük harflerle kırmızı renkli olarak yazılır. Bu dereceler genellikle kurum veya kuruluş tarafından belirlenir.

Özel ve gizli gizlilik dereceli belgelerde yapılacak işlemler arasında gizlilik derecelerinin büyük harflerle yazılması, kırmızı ıstampa ile damgalanması, her sayfaya aynı derecenin yazılıp damgalanması gibi kurallar bulunmaktadır.

Gizlilik dereceli belgelerin gönderilmesi durumunda çok gizli evraklar özel kurye ile veya kilitli muhafaza içinde gönderilirken gerekirse kripto edilerek (şifrelenerek) PTT ile de gönderilebilir.

Resmi yazışmalarda sayı nasıl yazılır, nasıl yazışma yapılması gerektiği gibi konularda da belirlenmiş kurallar vardır. Örneğin, yazı tipi ve boşluk bırakma kuralları gibi detaylar resmi yazışmalarda dikkate alınmalıdır.

Son olarak, belge çeşitleri arasında analiz raporu, A.T.A Karnesi, ticari fatura gibi belgeler bulunmaktadır ve her bir belgenin özelliğine göre işlem yapılması gerekebilir.
 
Geri
Üst