AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozel Egitimde Cekirdek mufredat nedir?

Editör

Yeni Üye

Özel Eğitimde Çekirdek müfredat nedir?​

Çekirdek Program farklı altyapılara sahip öğrencilerin sunduğu çeşitliliği akademik çalışmalar ile geliştirerek ve bölümlerarası etkileşimi en üst düzeye taşıyarak öğrencilerin hayata en iyi biçimde hazırlanmalarını hedefleyen bir eğitim anlayışıdır.

Bağımsız hareket becerileri nelerdir?​

Bağımsız hareket becerileri oldukça geniş bir yelpazede ele alınmaktadır. Elle duvar takibi, korunma teknikleri, rehber becerileri, baston becerileri temel bağımsız hareket becerileridir. Bu beceriler de kendi içinde çeşitli tekniklere ayrılmaktadır.
Genişletilmiş çekirdek müfredat Nelerden Oluşur?​
Hatlen (1996) görme yetersizliği olan bireylerin ihtiyaç duydukları tüm bu becerileri kapsayan Genişletilmiş Çekirdek Müfredat’ı tanımlamıştır. Bu müfredat genel eğitim okullarında takip edilen müfredata ek olarak öğrencilerin ihtiyaçlarına yönelik alan uzmanları tarafından sunulmaktadır.

Tamamlayıcı eğitim planı ne demek?​

Tamamlayıcı eğitim planı ne demek?
Tamamlayıcı Eğitim Programında öğrencilerin akademik başarıları, sınavlardaki başarıları, sınava hazırlanma süreçleri, kaygı düzeyleri, verimli ders çalışma yöntemleri, ders çalışma programları konularında okulumuz psikolojik danışmanlık ve rehberlik servisi ile işbirliği yapılır.

Elektronik bağımsız hareket araçları nedir?​

Elektronik bağımsız hareket araçları nedir?
ELEKTRONİK ARAÇLAR/CİHAZLAR: Görme engelli bireylerin çevre içinde yönelimini ve bağımsız hareket etmesini kolaylaştıran, navigasyon, sesli baston, step-hear vb. (bina içinde ışık düzenlemeleri, ıslak zemin vb.)

Genişletilmiş çekirdek müfredat hangi becerilerin eğitimini içerir?​

Tamamlayıcı akademik beceriler, çalışma becerileri, dinleme becerileri, kavram öğretimi, yön bilgisi, kabartma yazı, önceden kaydedilmiş materyallerin kullanımı, konuşma kartları veya iletişim için geliştirilen cihazların kullanımı gibi pek çok beceriyi kapsamaktadır.

Bağımsız hareket ne demek?​

Bağımsız hareket ise; güvenli, etkili ve bağımsız olarak hedefe doğru hareket etmesi anlamına gelmektedir. Görme yetersizliği olan bireylerin iyi yönelim ve bağımsız hareket becerilerine sahip olmaları toplumsal yaşamdaki bağımsızlıkları açısından son derece önemlidir.

Özel Eğitimde Çekirdek Müfredat, farklı ihtiyaçlara sahip öğrencilerin geniş bir yelpazede beceriler kazanmalarını ve hayata en iyi şekilde hazırlanmalarını hedefleyen bir eğitim anlayışıdır. Bu program, öğrencilerin akademik gelişimlerini desteklerken aynı zamanda bağımsız hareket, iletişim, çalışma becerileri gibi alanlarda da onları güçlendirmeyi amaçlar.

Bağımsız hareket becerileri, geniş kapsamlı bir konudur ve özellikle görme yetersizliği olan bireyler için önemlidir. Elle duvar takibi, korunma teknikleri, rehber becerileri, baston becerileri gibi beceriler bu kapsamda ele alınır ve öğrencilere öğretilir. Bağımsız hareket, bireyin güvenli, etkili ve bağımsız bir şekilde hedefine doğru hareket etmesi anlamına gelir ve toplumsal yaşamdaki bağımsızlığı açısından önemlidir.

Genişletilmiş Çekirdek Müfredat, Hatlen tarafından görme yetersizliği olan öğrencilerin ihtiyaç duyduğu becerileri kapsayan özel bir eğitim programını tanımlar. Bu müfredat, genel eğitim okullarında verilen müfredatın yanı sıra öğrencilerin özel ihtiyaçlarına yönelik olarak uzmanlar tarafından sunulur. Tamamlayıcı eğitim planı ise öğrencilerin akademik başarılarını ve genel gelişimlerini desteklemek amacıyla, okul psikolojik danışmanlık ve rehberlik servisi ile işbirliği yaparak oluşturulan bir programdır.

Elektronik bağımsız hareket araçları ise görme engelli bireylerin çevrede daha rahat ve güvenli bir şekilde hareket etmelerini sağlayan navigasyon cihazları, sesli bastonlar, step-hear gibi yardımcı teknolojilerdir. Bu araçlar, bireylerin bağımsız hareket etme becerilerini destekler ve günlük yaşamlarında kendilerine daha fazla özgürlük ve bağımsızlık sağlar.

Genişletilmiş Çekirdek Müfredat, tamamlayıcı akademik beceriler, çalışma becerileri, dinleme becerileri, kavram öğretimi, yön bilgisi, kabartma yazı, önceden kaydedilmiş materyallerin kullanımı, konuşma kartları veya iletişim cihazlarının kullanımı gibi birçok beceriyi içerir. Bu beceriler, öğrencilerin günlük yaşamlarında daha bağımsız ve kendine yeten bireyler olmalarını sağlar.

Geri