AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozel egitim Ogrencisi universite sinavina girebilir mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.238
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Özel eğitim Öğrencisi üniversite sınavına girebilir mi?​

Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB) yapılan yeni düzenleme ile hafif zihinsel engelli öğrencilerin eğitim gördüğü özel eğitim meslek okulu mezunları, gelecek yıldan itibaren Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) girerek üniversiteye devam edebilecek.

Özel eğitim meslek okuluna kimler girebilir?​

Özel eğitim meslek okuluna kimler girebilir?
İlköğretimlerini tamamlayan, genel, mesleki ve teknik ortaöğretim programlarına devam edemeyecek durumdaki hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrencilere, hafif düzeyde otizmi olan öğrencilere ve görme yetersizliği olan öğrencilere iş ve mesleğe yönelik bilgi ve beceriler kazandırmak amacıyla Bakanlıkça gündüzlü …

Kaynaştırma öğrencileri üniversite okuyabilir mı?​

Millî Eğitim Bakanlığının yapacağı değişiklikle hafif zihinsel engelli öğrencilerin eğitim gördüğü özel eğitim meslek okulu mezunları, üniversite sınavına girebilecek. İSO ile yapılan iş birliği ile bu öğrencilerin, gerçek iş ortamlarında beceri eğitimi almaları ve istihdamlarına öncelik tanınması sağlanacak.

Mesleki Eğitim Merkezi mezunları üniversite sınavına girebilir mi?​

Mesleki Eğitim Merkezi mezunları üniversite sınavına girebilir mi?
Üniversiteye gidebilir miyim? Mesleki eğitim merkezini bitirip USTALIK belgesi almaya hak kazananlardan lise mezunu olmayanlar fark derslerini açık öğretim yoluyla vererek LİSE diploması almaya hak kazanırlar ve üniversite sınavlarına girebilirler.

Kaynaştırma eğitimini kimler alır?​

Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) göre zihinsel, işitme, görme, bedensel yetersizliği, dil ve konuşma, özel öğrenme güçlüğü, otizmli, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olanlar kaynaştırma öğrencisi adıyla okullarda öğrenim görebiliyorlar.

Özel eğitim meslek okulu lise mi?​

Özel eğitim meslek okulu lise mi?
Ortaöğretim kademesinde yer alan Özel Eğitim Mesleki Eğitim Merkezinde bireylere mesleki eğitimin yanı sıra akademik becerilerin kazandırılması hedeflenmektedir.

Kaynaştırma öğrencisi istediği okula kayıt yaptırabilir mi?​

(MEB OÖE ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği madde 12/ 5) Şehit, harp malûlü ve muharip gazi çocukları ile özel eğitime ihtiyacı olan çocukların nakilleri, durumlarını belgelendirmeleri şartıyla ulusal adres veri tabanındaki adreslerine bakılmaksızın istedikleri okula yapılır.

Çıraklık eğitim de üniversite sınavına girebilir mi?​

Çıraklık eğitim de üniversite sınavına girebilir mi?
MEB’in özel eğitim meslek okullarını bitirenlerin YKS’ye girmesine imkan sağlayan düzenlemesiyle hem eski mezunlar hem de özel eğitim mesleki eğitim merkezi mezunları üniversiteye girebilecek.

Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik yüzde kaç?​

Hafif Düzeyde Zihinsel Yetersizlik: Zeka Bölümü 50-55 ile 70 arasıdır.

Birinin zihinsel engelli olduğu nasıl anlaşılır?​

Birinin zihinsel engelli olduğu nasıl anlaşılır?
Zihinsel yetersizlik arttıkça dil ve konuşma problemleri de artmaktadır. Dikkat süreleri kısa ve dağınıktır. Devamlı izleme, ödül ve değişiklik isterler. Kısa süreli bellekteki bilgileri uzun süreli belleğe aktarmada çeşitli güçlükleri vardır.

Kaynaştırma öğrencisi kime denir?​

Kaynaştırma öğrencisi, özel eğitime ihtiyacı bulunan bireylerin kendi akranları ile birlikte eğitim ve öğretim görmesine imkan tanıyan bir sistemdir. Bir diğer ifade ile kaynaştırma öğrencisi engelli ve engelli olmayan bireyleri yan yana getirmektedir.
 
Özel eğitim öğrencilerinin üniversite sınavına girebilmesi için önemli bir düzenleme yapılmıştır. Hafif zihinsel engelli öğrencilerin eğitim gördüğü özel eğitim meslek okulu mezunları, artık Yükseköğretim Kurumları Sınavı'na (YKS) girerek üniversiteye devam edebilecekler. Bu düzenleme sayesinde, bu öğrencilerin yükseköğretim hayatına adım atmaları desteklenmiştir.

Özel eğitim meslek okullarına girebilmek için, ilköğretimini tamamlayan ve genel, mesleki ve teknik ortaöğretim programlarına devam edemeyecek durumda olan hafif düzeyde zihinsel yetersizliği olan öğrenciler, hafif düzeyde otizmi olan öğrenciler ve görme yetersizliği olan öğrenciler başvurabilmektedir. Bu okullar, iş ve mesleğe yönelik bilgi ve beceriler kazandırmayı amaçlamaktadır.

Mesleki Eğitim Merkezi mezunları da üniversite sınavına girebilmektedir. Mesleki eğitim merkezini bitirip USTALIK belgesi almaya hak kazananlardan lise mezunu olmayanlar, fark derslerini açık öğretim yoluyla vererek LİSE diploması almaya hak kazanırlar ve böylelikle üniversite sınavlarına girebilirler.

Kaynaştırma öğrencileri ise özel eğitime ihtiyacı olan bireylerin kendi akranları ile birlikte eğitim ve öğretim görmesine olanak sağlayan bir sistemdir. Bu sayede engelli ve engelli olmayan bireylerin bir arada öğrenmeleri desteklenir. Bu öğrencilere Milli Eğitim Bakanlığı tarafından belirli koşullar çerçevesinde kaynaştırma eğitimi sağlanmaktadır.

Özetle, özel eğitim öğrencileri ve kaynaştırma öğrencileri artık üniversite sınavına girebilmekte ve yükseköğretimde eğitim alma imkanına sahip olmaktadırlar. Bu düzenlemeler sayesinde eğitimde fırsat eşitliği ve kapsayıcılığın artırılması hedeflenmektedir.
 
Geri
Üst