AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozel denetci ne kadar surede atanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
141.098
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Özel denetçi ne kadar sürede atanır?​

Pay sahipleri tarafından yapılan özel denetim talebi üzerine, genel kurulun bu talebi kabul etmesiyle birlikte, şirket veya pay sahipleri otuz gün içerisinde şirket merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesine başvurarak özel denetçi atanmasını talep edebileceklerdir.

Denetçi ile anonim şirket arasında hangi sözleşme hükümleri uygulanır?​

Bağımsız denetçi şirket genel kurulunca seçilir (TTK m. 399/1, m. 408/2) ve yukarıda da anlatıldığı üzere bağımsız denetim sözleşmesinin imzalanması ile atanır. [1] 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu 14.02.2011 tarih ve 27846 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Özel denetim isteme hakkı nedir?​

Özel denetim isteme hakkı nedir?
Türk Ticaret Kanunu, 438. maddesi ile her pay sahibine, pay sahipliği haklarını kullanabilmesi için gerekli olduğu takdirde ve bilgi alma veya inceleme hakkı daha önce kullanılmışsa, belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını genel kuruldan isteme hakkını tanımıştır.

Özel denetçi raporu kime sunar?​

Raporun temel amacı şirket faaliyetleriyle ilgili olayların incelenmesi olduğu için özel denetçi hazırladığı raporda hukuki değerlendirmeler yapamaz ve kişisel fikirlerini sunamaz. Özel denetçi bu raporu ilgili mahkemeye sunar. Rapor daha sonra mahkeme tarafından şirkete tebliğ edilir.

Özel şirketleri kim denetler?​

DENETİM SİSTEMİ TTK sisteminde, tüm sermaye şirketleri bağımsız denetime tabi tutulmamış, bağımsız denetime tabi tutulacak şirketlerin Bakanlar Kurulu tarafından belirleneceği düzenlenmiştir. Söz konusu şirketler dışındaki şirketler ise TTK m. 397/5’de belirtilen şekilde denetime tabi tutulmuştur.

Bağımsız denetime tâbi olacak anonim şirketlerin hangi düzenlemeyle ve nasıl belirlendiğini?​

Bağımsız denetime tâbi olacak anonim şirketlerin hangi düzenlemeyle ve nasıl belirlendiğini?
Not: 26.03.2018 tarih ve 2018/11597 sayılı BKK ile yürürlüğe konulan “Bağımsız Denetime Tabi Şirketlerin Belirlenmesine Dair Karar” 01.01.2018 tarihinden geçerli olmak üzere yürürlüktedir.
Anonim şirketlerde denetçi zorunluluğu var mı?​
Artık anonim şirketlerde denetçiler zorunlu organlardan değildir. Denetim görevini yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir ya da Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen kişilerden oluşan bağımsız denetim kuruluşları gerçekleştirecektir.
Genel kuruldan özel denetim talebinde bulunulmasının şartları nelerdir?​
(1) “Her pay sahibi, pay sahipliği haklarının kullanılabilmesi için gerekli olduğu takdirde ve bilgi alma veya inceleme hakkı daha önce kullanılmışsa, belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını, gündemde yer almasa bile genel kuruldan isteyebilir.”

Özel denetçi kim tarafından atanır?​

Özel denetçi kim tarafından atanır?
Mahkeme istemin kabulüne karar verirse, mahkeme ikna edici bir şekilde ortaya konulan kanuna veya esas sözleşmeye aykırılığı ve bununla bağlantılı belirsiz durumlar çerçevesinde özel denetim konusunu belirleyerek uygun niteliklere sahip özel denetçiyi ve özel denetçileri atar.
 
Özel denetçi atanması süreci, pay sahipleri tarafından yapılan özel denetim talebinin genel kurul tarafından kabul edilmesi ile başlar. Bu durumda şirket veya pay sahipleri, otuz gün içerisinde şirket merkezinin bulunduğu yerdeki ticaret mahkemesine başvurarak özel denetçi atanmasını talep edebilirler. Özel denetçi, mahkeme tarafından uygun niteliklere sahip ve belirsizlikleri açıklığa kavuşturabilecek bir şekilde atanır.

Bağımsız denetçi ile anonim şirket arasındaki sözleşme hükümleri, Türk Ticaret Kanunu'nun ilgili maddeleri gereği belirlenir. Bağımsız denetçi genel kurul tarafından seçilir ve bağımsız denetim sözleşmesinin imzalanması ile atanır.

Özel denetim isteme hakkı, Türk Ticaret Kanunu'nun 438. maddesi ile her pay sahibine tanınmış bir hak olarak karşımıza çıkar. Bu hak, belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını genel kuruldan isteme hakkını içerir.

Özel denetçi raporu, özel denetçi tarafından hazırlanır ve raporun temel amacı, şirket faaliyetlerinin incelenmesidir. Özel denetçi bu raporu ilgili mahkemeye sunar ve mahkeme tarafından şirkete tebliğ edilir.

Bağımsız denetime tabi şirketlerin denetimi, TTK sistemi gereği belirlenmiştir. Bakanlar Kurulu, bağımsız denetime tabi olacak şirketleri belirlerken, diğer şirketler ise TTK'nin ilgili maddelerine göre denetime tabi tutulur.

Anonim şirketlerde denetçi zorunluluğu artık yoktur. Denetim görevini yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir veya Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu tarafından yetkilendirilen kişilerden oluşan bağımsız denetim kuruluşları gerçekleştirir.

Özel denetçi atanması, mahkemenin uygun niteliklere sahip özel denetçiyi ve özel denetçileri belirleyerek atamasıyla gerçekleşir. Mahkeme, kanuna veya esas sözleşmeye aykırılığı kanıtlayıcı bir şekilde ortaya konulması durumunda özel denetim konusunu belirler ve özel denetçinin atanmasını sağlar.
 
Geri
Üst