AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ozel butceli kurumlar hangileri?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
134.156
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Özel bütçeli kurumlar hangileri?​

Özel Bütçeli İdareler – B
- SAVUNMA SANAYİİ BAŞKANLIĞI 2020.
- ATATÜRK KÜLTÜR, DİL VE TARİH YÜKSEK KURUMU 2020.
- ATATÜRK ARAŞTIRMA MERKEZİ 2020.
- ATATÜRK KÜLTÜR MERKEZİ 2020.
- TÜRK DİL KURUMU 2020.
- TÜRK TARİH KURUMU 2020.
- TÜRKİYE BİLİMSEL VE TEKNOLOJİK ARAŞTIRMA KURUMU 2020.
- KARAYOLLARI GENEL MÜDÜRLÜĞÜ 2020.

TUIK hangi cetvelde?​

TUIK hangi cetvelde?
(IV) SAYILI CETVEL.

TRT özel bütçeli mi?​

5018 sayılı Kanunda düzenlenen özel bütçe 1050 sayılı Kanunda yer alan ve mahalli gelir ve giderleri kapsayan özel bütçeden farklı olarak Kanuna ekli (II) sayılı cetvelde yer alan (Üniversiteler, ÖSYM, TODAİ, TÜBİTAK, TRT, TSE, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü, Türkiye Atom Enerjisi Kurumu.

Genel ve özel bütçeli idareler nelerdir?​

Genel ve özel bütçeli idareler nelerdir?
Mali Yönetim ve Kontrol Merkezi Uyumlaştırma
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ | GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI
İÇİŞLERİ BAKANLIĞI | DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI
DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI | HAZİNE MÜSTEŞARLIĞI
MALİYE BAKANLIĞI | DENİZCİLİK MÜSTEŞARLIĞI
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI | KAMU DÜZENİ VE GÜVENLİĞİ MÜSTEŞARLIĞI

5018 sayılı kanun kimler tabi?​

Madde 2- Bu Kanun, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları ve mahallî idarelerden oluşan genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin malî yönetim ve kontrolünü kapsar.

TÜİK çalışanları ne iş yapar?​

TÜİK çalışanları ne iş yapar?
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) temel görevi, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda, veri ve bilgilerin, derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır. TÜİK bireylerden, hanelerden, işyerlerinden araştırmalar ve sayımlar yoluyla veri toplar.

Genel ve özel bütçeli kamu idareleri nelerdir?​

Mali Yönetim ve Kontrol Merkezi Uyumlaştırma
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ | GENÇLİK VE SPOR BAKANLIĞI
BAŞBAKANLIK | GÜMRÜK VE TİCARET BAKANLIĞI
ANAYASA MAHKEMESİ | KALKINMA BAKANLIĞI
YARGITAY | ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI
DANIŞTAY | MİLLİ GÜVENLİK KURULU GENEL SEKRETERLİĞİ

5018 sayılı kanuna göre belediyeler hangi cetvelde yer alır?​

5018 sayılı kanuna göre belediyeler hangi cetvelde yer alır?
Bu Kanuna ekli (III) sayılı cetvelde yer alan idarelerin yatırım nitelikli projelerine, bilgi için yılı yatırım programında yer verilir. Ayrıca, sosyal güvenlik kurumları ve mahalli idarelerin yatırımlarının uygulanması ve izlenmesine ilişkin usul ve esaslar Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığınca belirlenir.

TÜİK de kimler çalışabilir?​

Üniversite mezunu lisans, yüksek lisans ve doktora dereceli personel; 505 TÜİK Uzmanı, 54 TÜİK Uzman Yardımcısı, 486 İstatistikçi, 42 Matematikçi, 54 Mühendis, 18 Ekonomist, 15 Sosyolog, 8 Programcı, 5 Mali Hizmetler Uzmanı, 4 İç Denetçi ve 289 adet diğer kadrolarda istihdam edilmektedir.
 
Özel bütçeli kurumlar, genellikle kendi gelirlerini elde eden ve bu gelirleri kendi harcamalarına yönlendiren kurumlardır. Özel bütçeli idareler arasında Savunma Sanayii Başkanlığı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi, Türk Dil Kurumu, Türk Tarih Kurumu, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu, Karayolları Genel Müdürlüğü gibi kurumlar yer almaktadır.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ise özel bütçeli bir kurum olarak kabul edilmez. TÜİK, 5018 sayılı Kanun kapsamında genel bütçeli bir kurumdur ve genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin malî yönetim ve kontrolünü kapsar. TÜİK'in temel görevi, ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda veri ve bilgilerin derlenmesini, gerekli istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını yapmaktır.

Genel bütçeli idareler, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Gençlik ve Spor Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı gibi kurumları içerebilir.

TÜİK'te çalışan personel genellikle lisans, yüksek lisans ve doktora dereceli personelden oluşmaktadır. TÜİK personel kadroları arasında TÜİK Uzmanı, TÜİK Uzman Yardımcısı, İstatistikçi, Matematikçi, Mühendis, Ekonomist, Sosyolog, Programcı, Mali Hizmetler Uzmanı, İç Denetçi gibi alanlarda istihdam edilen kişiler yer almaktadır.
 
Geri
Üst