AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ozel bagimsiz denetim nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Özel bağımsız denetim nedir?​

Bağımsız denetim, bir işletmenin yıllık finansal tablo ve diğer finansal verilerinin, tablo ve bilgiler için belirlenmiş kriterlere uygunluğunu ve doğruluğunu sağlayabilecek yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesi amacıyla uygulanır.

Genel kuruldan özel denetim talebinde bulunulmasının şartları nelerdir?​

(1) “Her pay sahibi, pay sahipliği haklarının kullanılabilmesi için gerekli olduğu takdirde ve bilgi alma veya inceleme hakkı daha önce kullanılmışsa, belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını, gündemde yer almasa bile genel kuruldan isteyebilir.”

Faaliyet denetimi nasıl yapılır?​

Faaliyet denetimi nasıl yapılır?
Faaliyet denetiminin aşamalarını şöyle sıralayabiliriz:
- İşletmenin önemli faaliyet konuları tespit edilir.
- İşletmenin faaliyet bütçeleri elde edilir.
- İşletmenin içinde bulunduğu sektörün faaliyet performans verileri ve oranları araştırılır.
- İşletmenin faaliyet süreçleri gözlemlenir.

Denetime neden ihtiyaç duyulur?​

Denetime neden ihtiyaç duyulur?
Denetimin en önemli faydası hiç şüphe yok ki karar verme sürecinde kullanılacak bilgilere ne ölçüde güvenileceği konusunda makul güvence vermesidir. Bağımsız denetimin, hem denetlenen firmaya, hem de kamuya ve devlete yararları söz konusudur. Yönetime doğru bilgi akışı sağlar.

Denetim türleri kaça ayrılır?​

DENETİM TÜRLERİ
- Amaç bakımından denetim türleri: Mali tabloların denetimi. Uygunluk denetimi. Faaliyet denetimi. Özel Amaçlı denetimler.
- Yapılış nedeni bakımından denetim türleri: Kanuni denetim. İsteğe bağlı denetim.
- Denetçinin Statüsüne göre denetim türleri: Bağımsız dış denetim. İç denetim. Kamusal denetim.

Özel denetçi raporu kime sunar?​

Raporun temel amacı şirket faaliyetleriyle ilgili olayların incelenmesi olduğu için özel denetçi hazırladığı raporda hukuki değerlendirmeler yapamaz ve kişisel fikirlerini sunamaz. Özel denetçi bu raporu ilgili mahkemeye sunar. Rapor daha sonra mahkeme tarafından şirkete tebliğ edilir.

Özel denetim isteme hakkı nedir?​

Özel denetim isteme hakkı nedir?
Türk Ticaret Kanunu, 438. maddesi ile her pay sahibine, pay sahipliği haklarını kullanabilmesi için gerekli olduğu takdirde ve bilgi alma veya inceleme hakkı daha önce kullanılmışsa, belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını genel kuruldan isteme hakkını tanımıştır.

Faaliyet denetimini kim yapar?​

Faaliyet denetimini kim yapar?
Faaliyet denetimi her türde denetçi tarafından yapılabilirse de, uygulamada bu denetimin genellikle iç denetçiler ve devlete bağlı kamu denetçileri tarafından sürdürüldüğü görülmektedir (Güredin, 2000, 15).

Denetleme faaliyetleri nelerdir?​

Konusu ve amacına göre denetim faaliyetler dörde ayrılmaktadır. Bunlar ise faaliyet denetimi, mali tablolar denetimi, iç denetim ve uygunluk denetimidir. Faaliyet denetimleri işletme faaliyetlerinin verimliliğini ve etkinliğini değerlendirmek amacıyla yapılır.
 
Özel bağımsız denetim, bir işletmenin finansal tablolarının ve diğer finansal verilerinin belirlenmiş kriterlere uygunluğunu ve doğruluğunu sağlamak amacıyla yeterli ve uygun bağımsız denetim kanıtlarının elde edilmesini içeren bir süreçtir. Bağımsız denetçi, işletmenin finansal performansını objektif bir şekilde inceleyerek, şeffaflık ve güvenilirlik sağlar.

Özel denetim talebi genel kuruldan belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını istemek için yapılır. Pay sahibi, pay sahipliği haklarını kullanabilmesi için gerekli olduğu takdirde genel kuruldan bu talepte bulunabilir.

Faaliyet denetimi ise işletmenin faaliyetlerinin etkinliği ve verimliliğini değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilir. Bu süreçte işletmenin faaliyet konuları tespit edilir, faaliyet bütçeleri incelenir, sektör performans verileri araştırılır ve faaliyet süreçleri gözlemlenir.

Denetimin temel amacı, karar verme sürecinde kullanılacak bilgilere güvenilirlik sağlamaktır. Bağımsız denetim, hem denetlenen firmaya hem de kamu ve devlete fayda sağlar. Yöneticilere doğru bilgi akışı sağlayarak karar alma süreçlerine destek olur.

Denetim türleri çeşitli kriterlere göre sınıflandırılabilir. Amaç bakımından mali tabloların denetimi, uygunluk denetimi, faaliyet denetimi ve özel amaçlı denetimler gibi kategorilere ayrılabilir. Yapılış nedeni bakımından kanuni denetim ve isteğe bağlı denetim şeklinde sınıflandırma yapılabilir. Denetçinin statüsüne göre bağımsız dış denetim, iç denetim ve kamusal denetim gibi türler vardır.

Özel denetçi raporu, şirket faaliyetlerindeki olayların incelenmesi amacıyla hazırlanır ve ilgili mahkemeye sunulur. Rapor hukuki değerlendirmeler yapmaz ve kişisel fikirler içermez. Özel denetçi raporu daha sonra mahkeme tarafından şirkete tebliğ edilir.

Özel denetim isteme hakkı, her pay sahibine belirli olayların özel bir denetimle açıklığa kavuşturulmasını genel kuruldan isteme hakkını tanır. Bu hak, pay sahiplerinin şirket faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi edinmesine ve denetim talebinde bulunmasına olanak tanır.

Faaliyet denetimi her türden denetçi tarafından yapılabilir fakat genellikle iç denetçiler ve devlete bağlı kamu denetçileri tarafından gerçekleştirilir. Faaliyet denetimi, işletmenin faaliyetlerinin etkinliği ve verimliliğini değerlendirmek amacıyla yapılır.
 
Geri
Üst