- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 252.227
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Öyle böyle şöyle edat mı?
Zülfikâr, yalın hâlde bulunduklarında böyle, şöyle, öyle sözcüklerinin sıfat ve zarf, çeşitli yapım ve çekim ekleriyle kullanıldıklarında zarf, zamir, edat işlevlerini taşıdıklarını ayrıca böyle böyle, şöyle şöyle, öyle öyle gibi ikilemeli kullanımlarla Öyle yağma yok., Şöyle dursun., Öyle veya böyle.Kelime gruplarının özellikleri nelerdir?
Kelime ile kelime grubu arasındaki fark, kelime grubunun belli kurallar dahilinde bir araya gelen kelimelerden oluşuyor olmasıdır. Yani kelime grubunun birden fazla kelimeden oluşması. » Tek kelime ile karşılanmayan varlık, kavram, nitelik, durum ve hareketleri karşılar.Öyle edat mı bağlaç mı?
Öyle kelimesinin edat olarak kullanıldığı bilinmektedir. Edatlar cümlede kullanıldıklarında bir anlama sahip olmalarına rağmen, tek başlarına kullanıldıklarında bir anlama sahip değildirler. Bir cümlede bulunan edat çıkarıldığı zaman cümlenin anlamında bozulma meydana gelir.
Kelime grubu nelerden oluşur?
“Koridordan takır tukur sesler geliyor.” cümlesindeki “takır tukur” da yansıma grubudur.
Dil zamanla nasıl değişir?
Dilin sadece sözcükleri değil her parçası değişir. Dilbilgisi değişir, telaffuz değişir, birbirimizle konuşma şeklimiz değişir, hatta yazım ve noktalama bile değişir. Ama her şey aynı hızda değişmez. Dile yeni bir sözcük dahil olduğunda birkaç gün içinde herkes tarafından öğrenilip kullanılabilir.Türkçede edatlar nelerdir?
Dilimizde edat olarak görev yapan pek çok sözcük bulunmaktadır. Bu sözcükler; ile (-la ve -le), gibi, için, diye, üzere, kadar, yalnız (bir, tek, sadece), ancak, -e doğru (doğru), -karşı (karşı), -den başka (başka), -den dolayı, -den ötürü, beri ve göre olarak sıralanmaktadır.Şöyle zamir mi?
-“Buna, şuna, ona, öteki, beriki, böyle, şöyle, öyle” sözcükleri de adın yerine kullanılarak işaret zamiri olur.