AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

OTV hangi mallardan alinir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

ÖTV hangi mallardan alınır?​

ÖTV kanununun 4. Maddesinde bu ürün ve hizmetler belirlenmiştir. Bunlar; lüks araçlar, beyaz eşya, alkol-sigara, akaryakıt, mücevher, kürk vb. ürünlerdir.

ÖTV neden verilir?​

Tekel ürünleri, yani sigara ve alkol gibi insan sağlığına zararlı ve insan sağlığını tehdit edebilecek ürünlerden ÖTV tahsil edilir. Kömür, benzin ya da diğer fosil atık gibi çevreye zararlı ürünlerden de ÖTV tahsil edilir. Fakat ÖTV’nin yani Özel Tüketim Vergisinin pek çok istisnası bulunmaktadır.

ÖTV nerelerde kullanılır?​

ÖTV nerelerde kullanılır?
ÖTV Hangi Ürünlerde Uygulanır?
- Bazı lüks ürünlerde (lüks arabalar, mücevherler, lüks mobilyalar, kürk..)
- İnsan sağlığına zararlı olduğu düşünülen ürünlere (tütün, alkol)
- Lüks beyaz eşyalarda.
- Çevreye zarar veren lüks ürünlerde (benzin, kömür, folik asit) uygulanır.

ÖTV vergisini kim öder?​

ÖTV vergisini kim öder?
ÖTV’yi ödemekle yükümlü olan taraflar, ilgili malın niteliğine göre değişmekle birlikte genellikle ithalatçı ve ilk satıcıdır. İthalatçı ve ilk satıcılar, ilgili mal için devletin o malın nitelikleri veya elde edilme kriterleri doğrultusunda belirlemiş olduğu oran ya da maktu doğrultusunda ÖTV bedelini belirler.

Kıyafet ÖTV’ye girer mi?​

Özel Tüketim Vergisi Kanununa ekli (IV) sayılı listede, genel itibarıyla, havyar ve havyar yerine kullanılan ürünler, kozmetik ürünleri, kürkler ve kürkten giyim eşyası, muzır neşriyat, sofra, mutfak, tuvalet, yazıhane, ev tezyinatı ve benzeri işler için bazı cam eşyalar, manikür ve pedikür takım ve aletleri, altın …

Araçlarda ÖTV ne kadar alınıyor?​

Mevcut sistem içerisinde yapılan uygulamada, aracın motoru 1600 cc’den küçük olmak kaydıyla vergisiz satış tutarı 70.000 liranın altında ise %45, 70.000 – 120.000 lira arasında ise %50 ve 120.000 liranın üzerinde ise %60 oranında ÖTV uygulanır.

Arabaya ÖTV ne zaman geldi?​

Arabaya ÖTV ne zaman geldi?
İlk olarak Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde yapılan kanun değişiklikleriyle gündeme gelmiş ve yine aynı amaçla 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile kabul edilmiştir.

Müzik aletlerinde ÖTV var mı?​

Müzik aletlerinde ÖTV var mı?
Altından mücevhere, buzdolabından çamaşır makinesine, menteşeden fermuara, klimadan oyun ve müzik aletlerine kadar pek çok ürüne yüzde 30 ek gümrük vergisi getirildi. Açıklamada Eylül ayına kadar yüzde 30 olarak uygulanacak verginin sonrasında yüzde 25’e düşeceği belirtildi.
ÖTV nin mükellefi kimdir?​
(II) sayılı listedeki mallardan, kayıt ve tescile tabi olanlar için; motorlu araç ticareti yapanlar, kullanmak üzere ithal edenler veya müzayede yoluyla satışını gerçekleştiren, Özel Tüketim Vergisinin mükellefidir.
Almanyada ÖTV var mı?​
ÖTV oranlarında ise Türkiye bazı otomobillerde en yüksek oranı uygulamaktadır (% 220)….Tablo: Ülkelere Göre Otomobil Katma Değer Vergisi (KDV) ve Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) Oranları
Ülke | KDV Oranı | ÖTV Oranı
Almanya | % 19 | –
Avusturya | % 20 | max % 32
Avustralya | % 10 | –
Belçika | % 21 | –

Elektronik ürünlerde ÖTV var mı?​

Elektronik ürünlerde ÖTV var mı?
Bilgisayar, laptop, tablet gibi ürünlerde Özel Tüketim Vergisi bulunmamaktadır. Başka bir deyişle, bilgisayar, laptop, tablet bilgisayar ÖTV’ye tabi değildir. Özel Tüketim vergisinin hangi ürünler üzerinden alındığı ÖTV listelerine bakılarak anlaşılır.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nedir?​

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nedir?
Özel tüketim vergisi (ÖTV) 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede yer alan mallar üzerinden bir kereye mahsus olmak üzere alınan bir vergi türüdür. Pek çok üründe uygulanmaktadır.

Özel Tüketim Vergisi beyanname verme sürelerinde ödenirler.?​

Özel tüketim vergisi beyanname verme süreleri içinde ödenirler. Ödeme vergi dairelerinin anlaşma yaptığı bankalar kanalı ile yapılabilir. ÖTV ve KDV bazı özellikler ile birbirlerine benzerler. Bu ikisini birbirinden ayıran en önemli özellik ÖTV’nin tek aşaması olan bir vergi türü olmasıdır.

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 4760 sayılı kanuna göre uygulanan vergi türüdür.?​

Özel tüketim vergisi (ÖTV) 4760 sayılı kanuna ekli dört ayrı listede yer alan mallar üzerinden bir kereye mahsus olmak üzere alınan bir vergi türüdür. Pek çok üründe uygulanmaktadır. Daha önceleri uygulanan “İstihlal Vergisi” ile benzerlik taşımaktadır.
 
ÖTV hangi mallardan alınır?

Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) 4760 sayılı kanun kapsamında belirli ürünlerden alınmaktadır. Bu ürünlerin başında lüks araçlar gelmektedir. Bunun yanı sıra beyaz eşyalar, alkol-sigara, akaryakıt, mücevher, kürk gibi ürünler de ÖTV'ye tabi tutulmaktadır. ÖTV kanunun 4. Maddesi, belirli ürün ve hizmetleri listelemekte ve verginin uygulanacağı alanları belirlemektedir.

ÖTV neden verilir?

Özel Tüketim Vergisi, tekel ürünleri olarak adlandırılan ve insan sağlığına zararlı veya çevreye zarar verebilecek ürünlerden alınmaktadır. Bunlar arasında sigara, alkol gibi ürünler başta olmak üzere, çevreye zarar veren ürünler de ÖTV'ye tabi tutulmaktadır. Ancak ÖTV'nin uygulanma alanında belirli istisnalar bulunmaktadır.

ÖTV nerelerde kullanılır?

Özel Tüketim Vergisi genellikle lüks ürünlerde, alkol, tütün gibi insan sağlığına zararlı ürünlere, beyaz eşyalara ve çevreye zarar veren ürünlere uygulanmaktadır. Örneğin lüks arabalar, mücevherler, kürkler gibi ürünler ile benzine, kömüre gibi çevreye zarar veren ürünlere ÖTV uygulanmaktadır.

ÖTV vergisini kim öder?

Özel Tüketim Vergisi'ni ödemekle yükümlü olanlar genellikle ilgili malın niteliğine göre değişmekle birlikte, ithalatçı ve ilk satıcılar olmaktadır. İthalatçılar ve ilk satıcılar, devletin belirlediği oran veya maktu tutara göre ÖTV bedelini belirlemektedirler.

Kıyafetlerde ÖTV bulunmamaktadır ancak kozmetik ürünleri, kürkten giyim eşyası gibi bazı ürünler ÖTV'ye tabi olabilmektedir.

Araçlarda uygulanan ÖTV oranları ise aracın motor gücüne, vergisiz satış tutarına ve fiyat aralığına göre değişiklik göstermektedir.

ÖTV, Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde 2002 yılında kabul edilmiş bir vergi türüdür. Bu vergi genellikle belirli listelerde yer alan ürünler üzerinden alınmaktadır.

Müzik aletlerinde de ÖTV uygulanabilmekte olup, belirli oranlarda vergi alınmaktadır. Örneğin, Eylül ayına kadar yüzde 30, sonrasında yüzde 25'e düşeceği belirtilen vergi uygulaması mevcuttur.
 
Geri
Üst