- Konu Yazar
- #1
Ötrofikasyon neden kaynaklanır?
Ötrofikasyon, göl gibi herhangi bir büyük su ekosisteminde, başta karalardan gelenler olmak üzere, çeşitli nedenlerle besin maddelerinin büyük oranda artması sonucu, plankton ve alg varlığının aşırı şekilde çoğalmasıdır. Fosfor, azot ve diğer besin maddeleri yaşlı su ekosistemlerinde yavaş yavaş artar.Ötrofikasyon sonucunda ne olur?
Ötrofikasyon sonucu göldeki tür çeşitliliği azalır.çoğalan ipliksi algler balıkların solungaçlarını tıkar ve ölümlere neden olur. bulanıklık artar. anaerobik şartlar gelişir. ve sonuçta göl sığlaşır,bataklığa dönüşür, yaşlanır ve rehabilitasyon yapılmazsa ölür.Ötrofikasyona neden olan faktörler?
Ötrofikasyona neden olan faktörler?Ötrofikasyon, endüstriyel ve insan faaliyetleri nedeniyle de oluşabilir. Kanalizasyon atıkları, endüstriyel – evsel atık sular, tarımsal araziler den süzülen drenaj suları ve gübreleme ile göle giren fosfor ve azot, yapay ötrofikasyona neden olabilmektedir ki bu da “kültürel ötrofi kasyon” olarak tanımlanır.
Ötrofikasyon olayı hangi doğal ortamlarda gerçekleşir?
Ötrofikasyon olayı hangi doğal ortamlarda gerçekleşir?Ötrofikasyon doğal olarak meydana gelen bir olay olmakla beraber antropojen etkilerle hızı artmaktadır. Bundan dolayı ötrofikasyon yağmur suyu, doğal arazilerden gelen yüzey suları, kayaların aşınması ve bitki polenleri gibi nedenlerle oluşuyorsa doğal ötrofikasyon dan söz edilebilir.