Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Otozomal baskin fenotip nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
50.962
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Otozomal baskın fenotip nedir?​

Otozomal dominant (baskın) kalıtım nedir? Bazı özellikler ailede dominant (baskın) yollarla aktarılırlar. Bunun anlamı şudur; kişi genin bir normal kopyasını ve bir de değişmiş kopyasını taşır. Bununla birlikte değişmiş gen, normal gene baskındır veya normal genden üstündür.

Otozomal resesif geçiş ne demek?​

Otozomal resesif (çekinik) kalıtım nedir? Bazı hastalıklar resesif (çekinik) olarak kalıtılırlar. Bunun anlamı şudur; kişi bu hastalığa sahip olmak için aynı genin iki değişmiş kopyasını (her bir ebeveynden değişmiş bir kopya) taşımak zorundadır.

Otozomal resesif geçişli hastalıklar nelerdir?​

Otozomal resesif geçişli hastalıklar nelerdir?
Nispeten sık görülen otozomal resesif hastalıklardan bazıları; akdeniz anemisi (talasemi), ailevi akdeniz ateşi (FMF), hemofili, fenilketonüri ve orak hücreli anemidir. X’e bağlı kalıtım; hastalığa neden olan mutasyonun yalnızca X kromozomuna bağlı olduğu durumlarda gerçekleşir.

Otozomal bir karakter ne demek?​

Otozomal bir karakter ne demek?
Biyolojide kalıtım konusundaki otozomal kelimesinin anlamı şu olmaktadır; kişi de genin kopyası ve genin değişmiş kopyası bulunur. Buna bağlı olarak değişmiş gen, normal olan gene baskındır veya normal genden daha üstündür. Bu durumda bireyin genetik olan bir hastalıktan etkilenmesi sebebiyle olur.

Otozomal Gonozomal ne demek?​

Otozom kısaca, cinsiyet belirleyici bir kromozom olmayan herhangi bir kromozom demektir, bu nedenle çoğu kromozom otozomdur. Gonozom ise cinsiyet belirleyici olan kromozomlardır.

Otozomal eksik baskın ne demek?​

Bazı özelliklerin ortaya çıkmasında genlerden biri diğerine tam baskın değildir. Bu nedenle F1 dölünde her iki genin özelliği arasında bir fenotip ortaya çıkar. Buna eksik baskınlık denir.

Resesif çekinik gen nedir?​

Resesif çekinik gen nedir?
Çekinik gen (resesif gen): Baskın genin olduğu ortamda çekinik kalarak fenotip üzerinde etkisiz kalan gendir. Baskın gen bulunmadığı zamanlarda etkisini gösterir. Sarı saç rengi, çekinik gene bir örnektir. Poligenik (çok genli kalıtım): Birden fazla gen etkisiyle oluşan fenotip ya da hastalıklar.

Otozomal gen ne demek?​

Otozomal gen ne demek?
Otozomlar, eşey kromozomu olmayan kromozom grubudur. Türlerde çift halinde bulunurlar. X ve Y kromozomları otozomal kromozomlardan değillerdir. Genellikle eşey kromozomları, gonozomlar, allozomlar ve heterozomlar aynı anlamda kullanılırlar, bunların zıddı olan otozom kromozomlardır.

Multifaktöriyel hastalıklar nelerdir?​

Multifaktöriyel kalıtımlı hastalıklar, genetik faktörler ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan hastalıklardır. Mendeliyen kalıtım esaslarına uymayan bu hastalıklarda tekrarlama riskleri tek gen hastalıklarına göre düşük olmakla birlikte değişkenlik gösterir. Kesin tekrarlama risklerini hesaplamak zordur.

Multifaktöriyel hastalık ne demek?​

Multifaktöriyel kalıtımlı hastalıklar, genetik faktörler ve çevresel faktörlerin etkileşimi ile ortaya çıkan hastalıklardır. Insanlarda en sık görülen hastalıkların, birçok genetik çeşitliliğin çevresel etmenlerle bir araya gelmesi sonucu ortaya çıkmaktadır.

Otozomal ayrılmama ne demek?​

Otozomal ayrılmama ne demek?
1) Otozomlarda Ayrılmama →Mayoz bölünmenin, anafaz I evresinde, 21. homolog kromozom çiftinin ayrılmaması sonucunda oluşur. →Bunun sonucunda; (n – 1) ve (n +1) kromozom sayısına sahip olan, üreme hücreleri (gamet) oluşur.

Otozomal hücre ne demek?​

Otozomal hücre ne demek?
Otozomlar, eşey kromozomu olmayan kromozom grubudur. Genellikle eşey kromozomları, gonozomlar, allozomlar ve heterozomlar aynı anlamda kullanılırlar, bunların zıddı olan otozom kromozomlardır. İnsan vücudunda 23 çift kromozom bulunur (22 çift otozom, 1 çift gonozom).
 
Otozomal baskın fenotip, bireyde bulunan genlerden en az bir tanesinin normal kopyasının, diğerinin ise değişmiş kopyasının bulunduğu durumu ifade eder. Bu durumda değişmiş gen, normal gene baskındır veya normal genin üstünde etkiye sahiptir. Otozomal baskın kalıtım, bireyin belirli bir fenotipte (görünür özellik) oluşabilmesi için sadece bir adet değişmiş kopya gen taşımasının yeterli olduğu kalıtım şeklidir.

Örnek olarak, bir hastalığın otozomal dominant yolla aktarıldığını düşünelim. Eğer bir ebeveynde hastalığı oluşturan genin normal kopyası (dominant gen) ve diğer ebeveynde hastalığı oluşturan genin değişmiş kopyası (recessive gen) bulunuyorsa, hastalık belirtileri görülmeyecektir. Çünkü dominant gen etkisini sürdürecektir. Ancak, bu ebeveynlerin çocuklarından biri, her iki ebeveynden de değişmiş kopya geni miras aldığında hastalık belirtileri görülecektir.

Otozomal baskın kalıtımın örneklerinden biri Marfan sendromu olabilir. Marfan sendromu, bağ dokusunda bozukluklara neden olan genetik bir bozukluktur ve otozomal dominant yolla aktarılır. Eğer bir ebeveyn Marfan sendromluysa, çocuğuna bu hastalık geçme olasılığı yüksektir çünkü hastalıklı gen baskın karakter gösterir.

Otozomal baskın fenotip kavramına örnek olabilecek bu şekilde bir hastalığı veya özellik sergileyen genetik durumlar, bireylerin fenotiplerini belirlemede etkili olabilir.
 
Geri
Üst