AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ototoksisiteye neden olan ilaclar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
143.172
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ototoksisiteye neden olan ilaçlar?​

Ototoksisite yapan ilaçlar
- Antibiyotikler; aminoglikozitler, makrolitler, vankomisin.
- Antineoplastik ajanlar; platinum Bileşikleri.
- Diüretikler; loop diüretikler.
- Şelat yapıcı ajanlar.
- Antienflamatuarlar.
- Antimalaryal ilaçlar.
- Topikal ajanlar.

Vestibüler nörit tekrarlar mı?​

Vestibüler nörit atağı nadiren tekrarlar, yaşam boyu tekrarlama riski %2’dir.

Vestibüler nörit tehlikeli midir?​

Vestibüler nörit tehlikeli midir?
Vestibüler nörit iç kulaktaki denge organından beyine sinyal taşıyan denge sinirinin iltihaplanması sonucunda şiddetli baş dönmesi (vertigo), dengesizlik, bulantı ve kusma belirtileri veren bir durumdur. Vestibüler nörite sinir dokusunu iltihaplandırma yeteneği olan virüslerin neden olduğu düşünülmektedir.

Vestibüler nörit ne iyi gelir?​

Vestibüler nörit ne iyi gelir?
Vestibüler nörit tedavisinde; yatak istirahat ilk sıradadır. Kısa bir süre sonra istirahat ile kendiliğinden düzelmektedir. Ek olarak mide bulantısı ve baş dönmesine karşı bazı semptomatik ilaçlar da kullanılabilmektedir.

Ototoksik ilaç ne demek?​

Koklea, vestibül, semisirküler kanallar ve otolitler dahil olmak üzere iç kulağın yapılarında toksik reaksiyonlara neden olabilecek potansiyele sahip herhangi bir ilaç ototoksik olarak kabul edilir.

Nefrotoksik ilaçlar nelerdir?​

Nefrotoksik Ajanlar Aspirin ve diğer NSAİİ, siklooksijenaz-2 (COX-2) inhibitörleri ve asetaminofen üç önemli analjezik sınıfıdır21. Bu ilaçların toksik etkileri hem akut hem de kronik olabilir. NSAİİ’ nin ABY, nefrotik sendrom, hipertansiyon ve papiller nekroza neden olduğu bilinmektedir.

Vestibüler nörit ne zaman geçer?​

Vestibüler nörit ne zaman geçer?
Hastalık iki gün ile altı hafta arasında sürer. Şikâyetler, başlangıçta o kadar şiddetlidir ki hastalar tek başına yürümeyi beceremezler. Günlük hayata tamamen dönmesi için uzun bir süre geçmesi gerekir. Gençlerde iyileşme yaşlılara göre daha hızlı olur.

Denge siniri iltihabı nasıl geçer?​

Denge siniri iltihabı nasıl geçer?
Tedavide akut dönemde ilk birkaç gün antivertijenöz ve antiemetik ilaçlarla hastalarda semptomları yatıştırıcı tedavi yapılır. Son yıllarda kortikosteroidlerin hastalığın seyrini kısalttığı düşünülmektedir. Hastaların iyileşmelerini hızlandırmak için en kısa sürede vestibüler egzersizlere başlaması sağlanmalıdır.

Denge sinir iltihabına ne iyi gelir?​

Akut baş dönmesi atağı geçtikten sonra, denge egzersizlerine hemen başlanmalıdır. Hastalar tuz, sigara, alkol, kahve, kola, yağlı kızartmalardan dan uzak durmalı; mümkün oldukça sağlıklı beslenmelidir.

Vestibüler Nörinit nasıl tedavi edilir?​

Ototoksik etkiye neden olan kimyasallar?​

Ototoksik etkiye neden olan kimyasallar?
İlaç deyip geçmeyin, ototoksik olabilir
- Antibiyotiklerden: -Aminoglikositler: Streptomisin, dihidrostreptomisin, gentamisin, amikasin -Diğerleri: Tetrasiklin antibiyotikleri, eritromisin, vankomisin.
- Belli kemoterapi ilaçları: cisplatin, karboplatin, bleomisin.

Ototoksik maddeler nelerdir?​

Ototoksik maddeler nelerdir?
Karbon disülfür, n-heksan, toluen, p-ksilen, etilbenzen, n-propilbenzen, stiren ve metilstiren, trikloroetilen.

Parol nefrotoksik mi?​

Aşırı dozda parasetamol almış bir hastada kronik alkol alımının akut pankreatit gelişmesine katkıda bulunduğu bildirilmiştir. Akut aşırı doza ilaveten, parasetamolün günlük aşırı miktarlarda alımından sonra karaciğer hasarı ve nefrotoksik etkiler bildirilmiştir.

Nefrotoksisite ne demek?​

Nefrotoksisite böbrekte toksik kimyasallar ve ilaçların yol açtığı zehirleyici etkilerdir. Bu etkiyi gösteren maddelere ise nefrotoksik denir. Toksisitenin çeşitli formları vardır. Nefrotoksinler nefrotoksisite oluşturan kimyasallardır.
 
Ototoksisiteye neden olan ilaçlar arasında aminoglikozitler, makrolitler, vankomisin gibi antibiyotikler; platin bileşikleri gibi antineoplastik ajanlar; loop diüretikler; şelat yapıcı ajanlar; antienflamatuarlar; antimalaryal ilaçlar ve bazı topikal ajanlar bulunmaktadır. Bu ilaçlar iç kulağın yapılarına zarar verebilecek potansiyele sahiptir ve ototoksik olarak kabul edilirler.

Vestibüler nörit genellikle nadiren tekrarlar ve yaşam boyu tekrarlama riski %2 civarındadır. Hastalığın belirtileri genellikle şiddetli baş dönmesi, dengesizlik, bulantı ve kusmadır. Vestibüler nörit genellikle iç kulaktaki denge organını etkileyen bir iltihaplanma sonucunda ortaya çıkar.

Vestibüler nörit tedavisinde genellikle yatak istirahati önerilir. Hastaların semptomlarına yönelik semptomatik ilaçlar da kullanılabilir. Hastalığın seyri genellikle birkaç gün ila altı hafta arasında sürmektedir.

Nefrotoksik ilaçlar arasında aspirin, diğer NSAİİ (nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar), COX-2 inhibitörleri ve asetaminofen gibi analjezikler bulunmaktadır. Bu ilaçlar akut ve kronik toksik etkilere neden olabilirler ve böbrek sağlığını olumsuz etkileyebilirler.

Denge siniri iltihabı (vestibüler nörit) genellikle hastaların iyileşme süreci olarak iki gün ile altı hafta arasında değişmektedir. Tedavide ilk başta semptomları yönetmek için antivertijenöz ve antiemetik ilaçlar kullanılabilir. Vestibüler egzersizlerin de hastaların iyileşme sürecini hızlandırabileceği belirtilmektedir.

Ototoksik etkilere neden olan kimyasallar arasında belirli antibiyotikler (örneğin aminoglikozitler) ve kemoterapi ilaçları (cisplatin, karboplatin) bulunmaktadır. Ayrıca karbon disülfür, n-heksan, toluen gibi maddeler de ototoksik etkilere sahip olabilirler.

Ototoksik maddeler arasında ise karbon disülfür, n-heksan, toluen, p-ksilen, etilbenzen, n-propilbenzen, stiren, metilstiren ve trikloroetilen gibi maddeler bulunmaktadır.

Parol (asetaminofen) aşırı dozlarda alındığında karaciğer hasarına ve nefrotoksik etkilere neden olabilir. Kronik alkol tüketimi ile birlikte aşırı dozda parasetamol alımı akut pankreatite katkıda bulunabilir. Bu nedenle parolün dikkatli şekilde kullanılması önerilir.

Nefrotoksisite böbrekte toksik kimyasallar ve ilaçların neden olduğu zehirleyici etkileri ifade eder. Nefrotoksik maddeler, böbreklere zarar verebilecek kimyasalları temsil eder. Bu tür etkilerin farklı formları olsa da, nefrotoksinler böbreklere zarar veren kimyasallardır.
 
Geri
Üst