Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Ototoksisite hangi tip isitme kaybina yol acar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ototoksisite hangi tip işitme kaybına yol açar?​

Ototoksik etkiler genellikle kalıcı ve iki taraflıdır. Tedavi edilen hastaların çoğunda işitme kaybıda olabilmektedir. Etkiler genellikle doza bağımlıdır ve iç kulağın salyongoz kısmındaki bazal dönüşteki dış saç hücrelerini etkiler ve yüksek frekanslı işitme kaybına neden olur.

Ototoksik maddeler nelerdir?​

Ototoksik maddeler nelerdir?
Karbon disülfür, n-heksan, toluen, p-ksilen, etilbenzen, n-propilbenzen, stiren ve metilstiren, trikloroetilen.

Ototoksik etkiye neden olan kimyasallar?​

Ototoksik etkiye neden olan kimyasallar?
İlaç deyip geçmeyin, ototoksik olabilir
- Antibiyotiklerden: -Aminoglikositler: Streptomisin, dihidrostreptomisin, gentamisin, amikasin -Diğerleri: Tetrasiklin antibiyotikleri, eritromisin, vankomisin.
- Belli kemoterapi ilaçları: cisplatin, karboplatin, bleomisin.

Ototoksisite nedir ne demek?​

Ototoksisite; bir ilaç veya kimyasalın iç kulak fonksiyonlarını olumsuz yönde etkileyerek işitme-denge bozukluğuna yol açmasıdır.

Bilateral ototoksisite nedir?​

Bilateral ototoksisite nedir?
AG kullanımından sonra herhangi bir frekansta bilateral 10 dB’lik işitme kaybı ototoksisite olarak tanımlanmaktadır. İşitsel hasar genellikle tinnitus olarak başlar fakat bu olmadanda işitme kaybı olabilir. İşitme kaybı ilk olarak yüksek frekanslarda başlar ve ilerleyicidir.

Gentamisin aminoglikozid mi?​

Gentamisin aminoglikozid mi?
streptomisin, dihidrostreptomisin, neomisin, framisetin, gentamisin, apramisin, spektinomisin, amikasin, tobramisin, kanamisin, viamisin, sisomisin, netilmisin (doğal aminoglikozid) bulunmaktadır.

Ototoksisiteye neden olan ilaçlar?​

Ototoksisite yapan ilaçlar
- Antibiyotikler; aminoglikozitler, makrolitler, vankomisin.
- Antineoplastik ajanlar; platinum Bileşikleri.
- Diüretikler; loop diüretikler.
- Şelat yapıcı ajanlar.
- Antienflamatuarlar.
- Antimalaryal ilaçlar.
- Topikal ajanlar.

Nefrotoksik ilaçlar nelerdir?​

Nefrotoksik ilaçlar nelerdir?
Nefrotoksik Ajanlar Aspirin ve diğer NSAİİ, siklooksijenaz-2 (COX-2) inhibitörleri ve asetaminofen üç önemli analjezik sınıfıdır21. Bu ilaçların toksik etkileri hem akut hem de kronik olabilir. NSAİİ’ nin ABY, nefrotik sendrom, hipertansiyon ve papiller nekroza neden olduğu bilinmektedir.

Presbiakuzi tanısı nasıl konur?​

Presbiakuzi tanısı nasıl konur?
İşitme testi ile 250 Hz ve 8 kHz arasında işitme eşikleri belirlenir ve konuşmayı ayırt etme skorlarının eklenmesi ile birlikte tanı konulur.

Bilateral sensörinöral işitme kaybı ne demektir?​

İç kulakta veya iç kulaktan sesi beyne ileten sinir hattı bölgesinde meydana gelen bozulmalara bağlı ortaya çıkan işitme kaybıdır.
 
Ototoksisite, genellikle kalıcı ve iki taraflı olan işitme kaybına neden olabilen bir durumdur. Ototoksik etkiler genellikle doza bağımlıdır ve iç kulağın salyongoz kısmındaki bazal dönüşteki dış saç hücrelerini etkiler, bu da yüksek frekanslı işitme kaybına yol açabilir. Tedavi edilen hastalarda da işitme kaybına neden olabilen ototoksik maddeler arasında karbon disülfür, n-heksan, toluen, p-ksilen, etilbenzen, n-propilbenzen, stiren, metilstiren ve trikloroeten gibi maddeler bulunmaktadır.

Ototoksisiteye neden olan kimyasallar arasında ise aminoglikozitler (örneğin streptomisin, gentamisin, amikasin), belli kemoterapi ilaçları (cisplatin, karboplatin, bleomisin) ve diğer ilaçlar (tetrasiklin antibiyotikleri, eritromisin, vankomisin) önemli bir yer tutmaktadır.

Bilateral ototoksisite ise her iki kulağı etkileyen bir işitme kaybı durumunu ifade eder. Genellikle aminoglikozit kullanımından sonra herhangi bir frekansta bilateral 10 dB'lik işitme kaybı ototoksisite olarak tanımlanmaktadır. İşitme kaybı genellikle tinnitus (kulak çınlaması) ile başlar ancak bu olmadan da işitme kaybı meydana gelebilir.

Gentamisin ise bir aminoglikozid antibiyotiktir ve streptomisin, dihidrostreptomisin, neomisin, framisetin, apramisin, spektinomisin, amikasin, tobramisin, kanamisin, viamisin, sisomisin, netilmisin gibi diğer doğal aminoglikozidleri içeren bir aileye aittir.

Ototoksisiteye neden olan diğer ilaçlar arasında ise antibiyotikler (aminoglikozitler, makrolitler, vankomisin), antineoplastik ajanlar (platin bileşikleri), diüretikler (loop diüretikler), şelasyon ajanları, antienflamatuarlar, antimalaryal ilaçlar ve topikal ajanlar yer almaktadır.

Nefrotoksik ilaçlar ise böbreklere zarar verebilen ilaçlardır. Aspirin ve diğer NSAİİ (nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar), COX-2 inhibitörleri ve asetaminofen gibi analjeziklerin nefrotoksik etkilere sahip olduğu bilinmektedir.

Presbiakuzi ise yaşlılıkla ilişkili işitme kaybını ifade eder. Tanısı işitme testi ile konulur ve 250 Hz ile 8 kHz arasında işitme eşikleri belirlenerek ve konuşmayı ayırt etme skorlarıyla birlikte değerlendirilerek tanı konulur.

Bilateral sensörinöral işitme kaybı ise iç kulakta veya iç kulaktan beyine ses ileten sinir hattı bölgesinde meydana gelen bozulmalara bağlı olarak gelişen işitme kaybını ifade eder. Bu durum genelde sensörinöral işitme kaybı olarak adlandırılır ve sesin algılanmasında sorun yaşanmasına neden olabilir.
 
Geri
Üst