AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Otoriter din nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Otoriter din nedir?​

otoriter dini yaşantıda, genellikle insanın kaderini elinde bulunduran, kendisine boyun eğilmesi, saygı gösterilmesi ve tapınılması gereken üstün bir gücün var olduğu kabul edilir. bu tür dinde tanrısal varlığa tapınma ve saygı gösterme, ondaki ahlaksal niteliklerden, sevgi ya da adaletten değil, denetimi elinde …
Otoriter dindarlık ne demek?
Otoriter dindarlıkta kişilerin temel özelliği; insanların kendileri dışında görülemez, duyulamaz, tutulamaz bir varlığa teslimiyetidir. Bu dindarlık tipinin en büyük erdemi itaat, en büyük günahı ise itaatsizliktir.
Otorite olmak nedir?
Otorite veya yetke, herhangi bir konuda bir şeyin yeterliliğine herkesi inandırarak bir kişinin kendine sağladığı itaat ve güven; hâkimiyet ve emretme kudreti; yaptırım koyma ve kullanma gücüdür. Max Weber otorite tiplerini 3’e ayırır: geleneksel otorite, karizmatik otorite ve hukuksal (demokratik) otorite.

Dindarlık tipolojileri nelerdir?​

Yaptığı bu araştırmanın sonunda elde ettiği neticeye göre üç ayrı dindarlık tipi belirler: Geleneksel/İlmihalci Dindarlık, Modernist/Hümanist Dindarlık, Popüler/Hurafeci Dindarlık.
Islam dünyasında dini konuları psikolojik bakış açısı ile ilk kez inceleyen bilgin kimdir?
Bu bakımdan Muhasibi, İslam psikolojisinin öncüsü sayılabilir. El Kindi (801-866).
Bir kişinin ya da grubun hayatında dinin önemini dine inanma ve bağlanma derecesini gösteren kavram nedir?
Tekin (2006: 53), dindarlığı “dinin insan hayatına nüfuz derecesi” şeklinde tanımlamıştır. “Bir kişinin günlük hayatında dinin önemini ifade eden, kişinin dine inanma ve bağlanma derecesini gösteren bir kavramdır (Kirman, 2004: 62)”. Sonuç olarak dindarlığı “dinin insan hayatına nüfuz derecesi” olarak tanımlayabiliriz.
Öznel bir tecrübe olan dindarlık; aile sosyalleştirmesi, cinselliğe bakış, cinsiyet, medeni durum, yaş, eğitim, coğrafi bölge, kırsal-kent hayatı ve sosyo- ekonomik statü gibi olgusal ve sosyal çeşitli faktörler tarafından etkilenmektedir.
 
Geri
Üst