AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Otopsiye kim gider?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Otopsiye kim gider?​

Otopsi’nin nasıl yapılacağı, CMK’nın 87. maddesinde düzenlenmiştir. 87. maddenin 1. fıkrasına göre otopsi, Cumhuriyet savcısının huzurunda biri adli tıp, diğeri patoloji uzmanı veya bir adli tıp uzmanı ve diğer dallardan birisinin mensubu veya biri pratisyen iki hekim tarafından yapılacaktır.
Otopside hangi incelemeler yapılır?
Otopsi, ölen kişinin ölüm nedenini saptamak amacıyla cesedinin tüm boşluklarının açılıp, bütün sistem ve organlarının eldeki yöntemlerle incelenmesi işlemidir.

Otopsiye neden gerek görülür?​

Otopsi Niçin Yapılır? Otopsinin temel amacı, hastanın niçin ve nasıl öldüğüne ilişkin sorulara karşılık bulmaktır. Hastanelerdeki ölümlerin bazılarını kaybedilmiş savaşlar olarak görmek mümkündür. Hiç kuşku yok ki, insanlar da diğer canlılar gibi er geç ölecektir.
Şüpheli ölüm ne yapılır?
Otopsi genellikle ailenin isteği üzerine yazılı izin vermesi nedeniyle yapılır. Adli vakalarda ise savcının isteği üzerine otopsi yapılır ve aileden izin alınması gerekmemektedir. Genellikle Cumhuriyet Savcısı tarafından şüpheli ölüm neticesinde öncelikle ölü muayene işlemi yapılır.
Sistemik toksikolojik analiz numunelerinin alınması: Midenin tamamı içeriği ile birlikte, karaciğer ve safra kesesi, beyin, kalp, akciğer, böbrek, idrar ve kan, vakanın özelliğine göre ilgili dokular da gönderilebilir.
Otopsi de neresi kesilir?
Göğüs Bölgesi: Göğsü kaplayan cilt kaldırılarak akciğer, kalp, kalp kapakçıkları, boyun bölgesi, omurlar ve yumuşak dokular incelenir. Buralarda bulunacak deliller kişinin hastalıktan ölüp ölmediği konusunda otopsi uzmanına fikir verir. Karın Bölgesi: Burada karın üstündeki deri kaldırılır.

Adli otopside nelere bakılır?​

Otopside cesedin dış ve iç muayenesi yapılır. Dış muayenede dışarıdan görülen ve ölüm sebebi olabilecek deliller araştırılır. Ayrıca cesedin boyu, yaşı, ölü lekeleri ve cesedin katılığına bakılır. Bu şekilde hem yaklaşık ölüm saati hemde neden ölmüş olabileceği ile ilgili bilgiler araştırılır.
Adli tıpa kimler gider?
Özellikle yaralanma, cinayet, intihar, cinsel saldırı, darp gibi hayati suçları içeren davalarda adli tıbba daha sık başvurulur. Adli tıp hekimleri veya üniversite hastanelerinin adli tıp anabilim dalları, bu kapsamda bilirkişilik yaparlar.

Cenaze Adli Tıpa neden gider?​

Ölen kişilerin neden öldüğü belirlenemediği durumlarda adli otopsi yapılır. Özellikle cinayet olaylarında otopsi mutlaka başvurulan bir işlemdir. Otopsi işlemleri cesedin detaylı olarak incelenmesi anlamına gelir. Bazı ölüm nedenlerinin soru işareti oluşturduğunda, otopsi işlemlerine başvurulur.
Ölüde çürüme nereden başlar?
Ölümün gerçekleşmesinden 24 saat sonra vücut çürümeye başlar. Solunumun durması bakteriler için işarettir ve işlerine koyulurlar. İlk çürüyen organlar göz, beyin, mide ve bağırsaklar. En geç çürüyen kısımlar ise kalp, mesane, böbrek ve rahim.
Otopside ölüm nedeni, adli ve keşiş soruşturmalarına göre elde edilen veriler göz önüne bir inceleme başlatılır. Olay yerinde kan varsa eğer o zaman kişinin yara aldığı bilinir ve inceleme bu yönde devam eder. Bunun dışında boğuşma, kavga izleri varsa da inceleme esnasında cesette morarma, şişme gibi unsurlara bakılır.
Otopsi kaç gün sonra yapılır?
Otopsi raporu, normal yollar ile gerçekleşen ölümlerde 1 gün içerisinde çıkmaktadır. Ancak adli vakaya konu olacak cinayet, kaza, yaralanma vb. durumlar için yapılan otopsi raporu daha kapsamlı araştırmalara dahil olduğu için tamamlanma süresi değişkenlik göstermektedir.

Adli tıp hangi alanlarda çalışır?​

Adli Tıp Uzmanı, yargı organlarına tıbbi alanda bilirkişi hizmeti verir. Suç mahallinden toplanılan bulgu ve kanıtları, tıbbi bilgi ve yöntemleri kullanarak analiz eder. Yapılan analizleri, yargı organlarında kullanılmak üzere sunar.
 
Geri
Üst