AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Otopark cesitleri nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Otopark çeşitleri nelerdir?​

Otoparklar katlı otopark, açık alan, kapalı alan ve mekanik otoparklar olarak ayrılırlar.

1 araçlık otopark alanı kaç metrekare?​

Binek Araçlar İçin Otopark Ölçüleri Bu yönetmeliğe göre her bir araç için manevra alanı dahil minimum otopark metrajı 20 metrekaredir. İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından yayınlanan yönetmeliğe göre ise; binek araçlar için park yeri uzunluğu 5 metreden, genişliği ise 2.5 metreden kısa olamaz.

Otoparklar nasıl olmalı?​

Otoparklar nasıl olmalı?
2) Otopark giriş kapısı genişliği net 2,75 metreden az olamaz. 3) Otopark giriş kapısı yüksekliği net 2,00 metreden az olamaz. 4) Otopark iç yüksekliği kiriş altı dâhil olmak üzere hiçbir yerde net 2,10 metreden az olamaz. 5) Umumi otoparklarda rampa eğimi % 15’ten fazla olamaz.

Apartman otoparkında kimler hak sahibidir?​

Apartman otoparkında kimler hak sahibidir?
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre otoparklar, ortak alan olarak ifade ediliyor. Kat malikleri bütün ortak yerlere, ‘arsa payları oranında’ ortak mülkiyet hükümlerine göre malik oluyor. Kat malikleri, ortak yerlerde kullanma hakkına sahip.

Umumi otopark ne demek?​

Bütün taşıtların yararlanabileceği, açık ya da kapalı, tek ya da çok katlı, kent yönetimince ya da özel girişimcilerce işletilen durguluk.

Bir otopark kaç metrekare olmalıdır?​

Ticari amaçlı binalarda da dükkan, mağaza ve banka gibi fonksiyonlarda her 30 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 40 metrekare için 1 olarak, büro binalarında her 40 metrekare için 1 olan otopark zorunluluğu, her 50 metrekare için 1 olacak şekilde revize edildi.

Bir araç kaç metrekare yer kaplar?​

Bir araç kaç metrekare yer kaplar?
Bir yaya yarım metrekare alan kaplarken, bir otomobil yaklaşık 12 metrekare yer kaplıyor. 50 kişiyi taşıyan otobüs için sadece 30 metrekare yer gerekirken, aynı 50 kişiyi otomobille taşımak istersek 460 metrekare alana ihtiyacımız var. (Normalde bir otobüs gün içinde 1000-1250 yolcu taşır).

Apartmanlarda otopark paylaşımı nasıl yapılır?​

Apartmanlarda otopark paylaşımı nasıl yapılır?
Otoparklar binaların ortak kullanım alanlarıdır. Kat Mülkiyeti Kanunu na göre de ortak kullanım alanları arsa payı oranında kullanılmalıdır. Örneğin ; 10 dairelik bir apartmanda 10 otopark yeri var ise arsa payı 1 olan her daire için 1 otopark hakkı vardır.
Otopark tapuya nasıl işlenir?​
Bu kroki noterden tasdik ettirilir. Kat Malikleri Kurulu’nda/Toplu Yapı Temsilciler Kurulu’nda 5’te 4 oyla kabul edilerek, Yönetim Planı’nın (YP) eki olarak tapu kaydına işlenir. Böylece, otopark tartışması tümüyle ortadan kalkar.
Bir otomobil kaç metrekare?​
Bir yaya yarım metrekare alan kaplarken, bir otomobil yaklaşık 12 metrekare yer kaplıyor. 50 kişiyi taşıyan otobüs için sadece 30 metrekare yer gerekirken, aynı 50 kişiyi otomobille taşımak istersek 460 metrekare alana ihtiyacımız var.

Kiracı apartman otoparkı kullanabilir mi?​

Kiracı apartman otoparkı kullanabilir mi?
Kat malikleri, ortak yerlerde kullanma hakkına sahip. Bu hakkın otoparklardaki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlı. Otoparklar ya eklenti olarak kabul ediliyor ya da her daireye otopark alanı tahsis ediliyor. Her bina sakini tahsisli otoparkını kullanmak zorunda.

Bir araba için kaç metrekare?​

Bir araba için kaç metrekare?
 
Otopark çeşitleri genellikle katlı otoparklar, açık alanlar, kapalı alanlar ve mekanik otoparklar olarak sınıflandırılır. Katlı otoparklar genellikle çok katlı yapılar halinde inşa edilir ve araçları dikey olarak park etmek için kullanılır. Açık alan otoparkları genellikle düz zeminlerde bulunur ve araçları yatay olarak park etmek için kullanılır. Kapalı alan otoparkları ise genellikle binaların alt katlarında veya yer altında bulunur ve araçları korumak amacıyla tasarlanmıştır. Mekanik otoparklar ise otomatik sistemlerle araçları depolamak için kullanılan otopark türüdür.

Bir araç için ayrılan otopark alanı genellikle en az 20 metrekare olmalıdır. İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetmeliğine göre binek araçlar için park yeri uzunluğu en az 5 metre, genişliği ise en az 2.5 metre olmalıdır.

Otoparklar belirli standartlara göre tasarlanmalıdır. Örneğin, otopark giriş kapısı genişliği en az 2.75 metre olmalı, giriş kapısı yüksekliği en az 2.00 metre olmalı, otopark iç yüksekliği ise kiriş altı dâhil olmak üzere en az 2.10 metre olmalıdır. Umumi otoparklarda rampa eğimi ise %15'ten fazla olmamalıdır.

Apartman otoparklarında hak sahipleri genellikle kat malikleri olup, otoparklar ortak kullanım alanları olarak kabul edilir. Kat malikleri arsa payları oranında otoparklardan kullanma hakkına sahiptir.

Umumi otoparklar ise her türlü taşıtın yararlanabileceği açık ya da kapalı, tek ya da çok katlı otoparklardır ve genellikle kent yönetimince ya da özel girişimcilerce işletilir.

Bir araç genellikle yaklaşık 12 metrekarelik bir alanı kaplar. Yani bir otomobil için ayrılan otopark alanı genellikle 12 metrekare olmalıdır.

Apartmanlarda otopark paylaşımı genellikle arsa payları oranında yapılır. Örnek olarak, 10 dairelik bir apartmanda 10 otopark yeri varsa, her daire için arsa payı oranında bir otopark hakkı bulunmaktadır.

Otopark tapuya işlenmek istendiğinde, öncelikle noterden tasdik edilen kroki ile Kat Malikleri Kurulu'nda veya Toplu Yapı Temsilciler Kurulu'nda kabul edilerek Yönetim Planı'na eklenir ve tapu kaydına işlenir.

Kiracılar genellikle apartman otoparklarını kullanabilirler. Kat maliklerine ait otoparklar arsa payları oranında kullanılabilir ve her daireye genellikle otopark alanı tahsis edilir. Bu nedenle, her bina sakini kendi daireye tahsis edilen otoparkı kullanmak zorundadır.
 
Geri
Üst