AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Otomobil yerlesim yerinde en fazla ne kadar hiz yapabilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.516
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Otomobil yerleşim yerinde en fazla ne kadar hız yapabilir?​

Türkiye’de otomobillerin yerleşim yerleri içindeki hız limiti saatte 50 kilometredir. Yerleşim yerleri dışında çift yönlü karayollarında hız limiti 90 km, bölünmüş yollarda ise 110 kilometredir. Otoyollarda, otomobiller için belirlenen hız limiti 120 kilometredir.

2918 sayılı trafik Kanunu’nda otobüsler için yerleşim yerleri içindeki hız sınırı kaç km s tir?​

Hız sınırlayıcı cihaz bulundurma ve kullanma zorunluluğu olan araçlarda; yol ayrımı yapılmaksızın M3 sınıfı otobüslerde hız sınırı ayarlaması 110 km/s, N3 sınıfı kamyon ve çekicilerde ise 90 km/s olacaktır. Bu araçlar şehir içi yollarda ise, diğer araçların tabi olduğu azami hız sınırlarına uymak zorundadırlar.

Çift şeritli yolda hız sınırı kaç?​

Çift şeritli yolda hız sınırı kaç?
2020 Hız Limitleri Hız limitleri trafikte bulunan araçların büyüklük- küçüklük ve yol durumuna göre belirleniyor. Bu duruma göre çift yönlü şehirlerarası yollarda hız sınırı 90 km/s. Bölünmüş yollarda 110, otoyollarda ise 120 km/s dir.

Tehlikeli madde taşıyan aracın belgesinde aksine bir hüküm yoksa yerleşim yeri içindeki azami hız sınırı saatte kaç kilometre olmalıdır?​

TÜRKİYE’DE ARAÇLARIN UYMASI GEREKEN YASAL HIZ SINIRLARI
ARAÇ CİNSİ | YERLEŞİM YERİ İÇİNDE | YERLEŞİM YERİ DIŞINDA
Motorsuz Bisiklet | 30 | 45
Tehlikeli madde taşıyan araçlar ve özel yük taşıma izin belgesi veya özel izin belgesi ile karayoluna çıkan araçlarda (Belgelerinde aksine bir hüküm yoksa) | 30 | 50
Lastik tekerlekli traktörler | 20 | 40

Şehir içi hız limiti ne kadar?​

Maksimum otoban hız sınırı 120 km/sa hızla otomobillere aitken, en düşük limite sahip kategoriyi ise 40 km/sa hızla arızalı bir aracı çeken araçlar oluşturuyor. Yerleşim yerleri en yüksek trafik yoğunluğuna sahip olduğu için şehir içi hız sınırı tüm araç türlerinde maksimum 50 km/sa ile sınırlanmış durumda.

Hız sınırını kim belirler?​

Hız sınırını kim belirler?
Karayolları Trafik Yönetmeliği, yerleşim yerlerindeki hız limitini 50 kilometre olarak belirliyor. Yönetmelikte, Ulaşım Koordinasyon Merkezleri (UKOME) ile il trafik komisyonlarına yerleşim yerleri içindeki hız limitlerini 20 kilometreye kadar artırma yetkisi veriliyor.
 
Türkiye'de otomobillerin yerleşim yerleri içindeki hız limiti saatte 50 kilometredir. Yerleşim yerleri dışında çift yönlü karayollarında hız limiti 90 km, bölünmüş yollarda ise 110 kilometredir. Otoyollarda ise otomobiller için belirlenen hız limiti 120 kilometredir.

2918 sayılı Trafik Kanunu'nda otobüsler için yerleşim yerleri içindeki hız sınırı 110 kilometredir. Yol ayrımı yapılmaksızın M3 sınıfı otobüslerde hız sınırı ayarlaması 110 km/s olarak belirtilmiştir. N3 sınıfı kamyon ve çekicilerde ise yerleşim yerleri içindeki hız sınırı 90 kilometredir.

Çift şeritli yollarda hız sınırı 90 km/saat olarak belirlenmiştir. Hız limitleri, trafikte bulunan araçların büyüklük-küçüklük ve yol durumuna göre belirlenmektedir. Bu duruma göre çift yönlü şehirlerarası yollarda hız sınırı 90 km/s, bölünmüş yollarda 110 km/s, otoyollarda ise 120 km/s olarak belirlenmiştir.

Tehlikeli madde taşıyan araçların belgelerinde aksine bir hüküm olmadığı sürece yerleşim yerleri içindeki azami hız sınırı 50 kilometredir. Tehlikeli madde taşıyan araçlar ve özel yük taşıma izin belgesi veya özel izin belgesi ile karayoluna çıkan araçlarda, belgelerinde aksine bir hüküm bulunmadığı sürece yerleşim yerleri içindeki azami hız sınırı 50 kilometre olarak belirlenmiştir.

Şehir içi hız limiti tüm araç türleri için maksimum 50 km/saat olarak belirlenmiştir. Maksimum otoban hız sınırı 120 km/saat hızla otomobillere aitken, en düşük limite sahip kategoriyi ise 40 km/saat hızla arızalı bir aracı çeken araçlar oluşturmaktadır.

Hız sınırlarını belirleyen kurum Karayolları Trafik Yönetmeliği'dir. Yerleşim yerlerindeki hız limitleri genellikle 50 kilometre olarak belirlenmiştir, ancak Ulaşım Koordinasyon Merkezleri (UKOME) ve il trafik komisyonları yerleşim yerlerindeki hız limitlerini 20 kilometreye kadar artırma yetkisine sahiptir.
 
Geri
Üst