AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Otomatik Purjor nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Otomatik Purjor nedir?​

Otomatik purjörler, ısıtma ve havalandırma sistemlerinde var olan havayı otomatik olarak tahliye etmeye yararlar. Bu sayede istenmeyen gürültüler, pompada oluşabilecek kavitasyon, devredeki cihazların korozyonu ve ısıtma ünitelerinde oluşabilecek bölgesel termal dengesizlik önlenmiş olur.

Hava tüpü nereye takılır?​

Apartmanlar gibi büyük binalarda her kolon hattının en üst noktasına ( genelde çatı arasına denk gelir ) bir adet otomatik hava purjörü takılmalıdır. Havanın daha hızlı toplanıp seri atılabilmesi için purjörlerin altına uygun hacimde hava tüpü konulması tavsiye olunur. Hava tüpü ürünleri de sitemizde mevcuttur.
Maxi-Vent bina atık su borularına uygulanan bir hava alma valfidir (otomatik hava alma şapkası olarak da adlandırılmaktadır).
Purjör vanası nedir?
Her petek modelinde hava yaparken, havasının alınması için pürjör vanası bulunur. Panel peteklerde de pürjör vanası bulunur. Pürjör vanasını açmak için pürjör anahtarı veya düz tornavida olması gerekir.
Purjör nasıl kullanılır?
Tesisatın hava kalan bölgelerine sıcak su ulaşamayacağından o bölge ısınmaz. Bu durumda tesisattan havanın atılabilmesi için purjör denilen hava atıcılar kullanılmaktadır. Döküm yada panel radyatörlerin en son üst kısmına takılı olan manuel purjörler sayesinde radyatörlerin havaları bir anahtar yardımıyla alınabilir.

Petek havası nereden alınır?​

Petek hava alma işlemi, peteklerde bulunan pürjör vanasından gerçekleşmektedir. Pürjör vanası genellikle peteğinin vanasının olduğu yerin tam ters istikametinde bulunmaktadır. Peteklerin pürjör vanası, pürjör anahtarı ya da düz tornavida yardımı ile çeyrek tur kadar çevrilir.

Otomatik hava alma şapkası ne işe yarar?​

Gereksiz çatı ve duvar delinmesini ortadan kaldırdığı için olası su sızıntısı riskini önler. Kanalizasyondan gelen pis kokunun binanın içine ve çevresine yayılmasını engeller. Bakım gerektirmez, özellikle kötü hava şartları ve bozulmaya karşı dayanıklı olarak tasarlanmıştır.
Kapalı devre Isıtma sistemlerinde, tesisatta su eksilmesi halinde yada kalorifer tesisatının dolumu esnasında borular ve radyatörde hava kalabilir. Tesisatın hava kalan bölgelerine sıcak su ulaşamayacağından o bölge ısınmaz. Bu durumda tesisattan havanın atılabilmesi için purjör denilen hava atıcılar kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst