AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Otoklav cihazi nicin kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Otoklav cihazı niçin kullanılır?​

Otoklav cihazları çeşitli maddelerin yüksek sıcaklık ve basınç altında ne tür tepki vereceklerini inceleme amacıyla kullanılmaktadır. Otoklav sterilizasyonun basınçlı buhar yöntemiyle gerçekleştirilmesini sağlamaktadır. Genellikle laboratuvar ve hastane ortamlarında kullanılan bir cihaz olarak nitelendirilmektedir.

Otoklav neyi sterilize eder?​

▶ Basınçlı buhar ile sterilizasyon otoklav denen aletlerde uygulanır. Otoklavda yüksek ısı, nemli ortam ve basınç altında bozulmayacak malzeme ve besiyerleri steril edilir.
Otoklav cihazı ile sterilizasyon nasıl yapılır?
· Otoklav ile sterilizasyonda nem, sıcaklık, uygulama süresi ve basınç sterilizasyon işlemini etkiler. 121°C için 1 atmosfer basınç altında ön vakumlu ~15-20 dakika (ön vakumsuz ~30-45 dakika) veya 134°C için 2 atmosfer basınçta ön vakumlu ~3-5 dakika sterilizasyon için yeterlidir.

Otoklav sistemi nedir?​

Sterilizasyon işlemini gerçekleştirmek için gereken ısı, basınç ve süre gibi koşulları bir araya getiren cihaz Otoklav | Buharlı Sterilizatör olarak adlandırılır. Otoklav ya da diğer adıyla Buharlı Sterilizatör, sterilizasyon işlemlerinin temel ihtiyaçlarından birini oluşturur.

Otoklav hangi laboratuvarda kullanılır?​

Dik Tip Otoklav Hastanelerde, lâboratuvarlarda, ameliyat aletlerini, çeşitli maddeleri, pansuman takımlarını mikropsuz (sterilize) hale getirmek için kullanılan bir cihazdır. Kimyada, bazı maddelerin kuvvetli basınç altında ne gibi tepkiler göstereceklerini incelemek için de otoklâv kullanılır.
Otoklav cihazı kaç derecede steril eder?
Bu değerlere normal atmosfer basıncının ilavesi ile mutlak (absolüt) basınç değerleri bulunur. Normal atmosfer basıncı; 1 kg/cm2 = 14.7 psi’dir. Otoklavda sterilizasyon genellikle 121 °C’da (15 psi basınçta) yapılır.

Vakumlu otoklav nedir?​

Otoklav, yüksek basınca dayanıklı çift çeperli ve metalden yapılı bir sterilizatör/ cihazdır. Otoklavlar kare veya dikdörtgen gibi değişik şekillerde olabilir. Otoklavlar elektrik enerjisi ile çalışır. İstenen buhar kazan içinde üretilir.

Otoklav nedir Mikrobiyoloji?​

Otoklav, mikrobiyolojide sterilizasyon amacıyla 1880’li yıllarda Charles Chamberland tarafından icat edilmiştir. Otoklav, sterilizasyonun basınç altında doymuş su buharı ile gerçekleştirildiği cihazdır. Sterilizasyon ortamında nem bulunduğundan sıcaklık transferi daha etkin ve hızlı olur.
 
Geri
Üst