- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.233
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Otoimmün hemolitik anemi nedir?
Otoimmun hemolitik anemi (OİHA), hastanın kendi eritrositlerine karşı antikor üretmesi sonucunda, eritrositlerin parçalanması ve anemi ile karakterize bir hastalıktır. Çoğu hastada idyopatik olan bu durum, bazı otoimmun hastalıklara da eşlik edebilir.Sferosit nerede görülür?
Sferosit nerede görülür?Sferositlere başlıca herediter sferositoz’ da oto-immün hemolitik anemiler’ de, yenidoğanın ABO uyuşmazlığına bağlı hemolitik hastalığında, clostridium sepsisine bağlı hemolitik anemide ve yanıklarda rastlanır. Bazen transfüzyon sonrasında ve eritrosit fragmentasyonunda (parçalanmasında) da görülebilir.
Hemolitik anemi hangi vitamin eksikliğinde görülür?
Hemolitik anemi hangi vitamin eksikliğinde görülür?Vitamin eksikliğine bağlı anemi: Demirin yanı sıra, vücudun yeterince sağlıklı kırmızı kan hücresi üretmek için folat ve B12 vitaminine ihtiyacı vardır. Bu vitaminlerin eksik alındığı bir diyet, kırmızı kan hücresi üretiminin azalmasına neden olabilir.
Anemi türleri nelerdir?
Aneminin bazı türleri ise;- Orak Hücreli Anemi.
- Aplastik Anemi. Aplastik anemi kemik iliği yetmezliğine bağlı gelişen hastalıklardan biridir.
- Hemolitik Anemi. Periferik kanda kırmızı kan hücrelerinin zamanından önce yaşam sürelerinin kısalmasıyla ortaya çıkan bir anemi türüdür.
- Pernisiyöz Anemi.
- Megaloblastik Anemi.
Sferosit ne demek?
Sferosit ne demek?Herediter sferositoz (HS), hücre zarı proteinlerinin kalıtsal hasarı nedeniyle, eritrositlerin morfolojik olarak bikonkav ve santral solukluğu olan disk şekilli hücrelerden, santral solukluğu olmayan küre şeklinde (sferosit) hücrelere dönüşmeleri ile hemolize yatkınlığın artması sonucu anemi, sarılık ve dalak büyüklüğü …
Hemolitik Sferositoz nedir?
Hemolitik Sferositoz nedir?Herediter sferositoz (HS); hücre zarı proteinlerinin kalıtsal hasarı nedeniyle, eritrositlerin sferosit şekline dönüşmeleri ile hemolize yatkınlığın artması sonucu anemi, sarılık ve dalak büyüklüğü gelişmesiyle seyreden non-immün hemolitik anemidir. Olguların ¾’ünde otozomal baskın kalıtım görüldüğü bilinmektedir.