AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Otoimmun hastaliklar icin hangi doktora gidilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
131.963
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Otoimmün hastalıklar için hangi doktora gidilir?​

Endokrinoloji uzmanı: ‌Tiroid bezi ile ilişkili ‌Haşimato ve ‌Graves hastalığı ya da böbrek üstü bezi ile ilgili ‌Addison hastalığı gibi hormonal ‌otoimmün hastalıkları tedavi eder. Dermatoloji uzmanı: Sedef hastalığı gibi ‌otoimmün cilt hastalıklarını tedavi eder.

Otoimmün hastalıklar öldürür mü?​

Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin sağlıklı hücrelere, dokulara ve organlara saldırması sonucu oluşmaktadır. Otoimmün hastalıklar vücudun herhangi bir bölümünü etkileyebilir, vücut fonksiyonlarını zayıflatabilir ve hatta hayati tehlike oluşturabilmektedir.

Otoimmün protokol diyeti nedir?​

Otoimmün protokol diyeti nedir?
AİP Diyeti zayıflamak için değil otoimmün hastalıklar varlığında uygulanan bir beslenme şeklidir. Bağışıklık sisteminin kendi vücuduna ait proteinleri zararlı proteinlerden ayırt etme yeteneğini kaybederek hücre, doku ve organlara zarar vermesiyle ortaya çıkan hastalıklara otoimmün hastalıklar denir.

Otoimmün hepatit hastaları nasıl beslenmeli?​

ÖNERİLER
- Sebze, meyve, kurubaklagil yemeklerini tercih ediniz.
- Haftada 1 defa yumurta yediğinizde o gün peynirinizi 1 kibrit kutusu kadar yiyin.
- Sebze ve meyveleriniz bol suyla yıkayınız. Kabuklarını soyarak tüketiniz.
- Sebzeleri pişmiş olarak tercih ediniz.

Otoimmün hastalıklar kronik midir?​

Vücudun birçok organ ve dokusunu etkileyen otoimmün hastalıkların ortaya çıkmasında çevresel faktörler gibi genetik yatkınlıklar da belirleyici olabilir. Ayrıca otoimmün hastalıklar kronik bir rahatsızlığa dönüşebilir.

Bağışıklık sistemi çok çalışırsa ne olur?​

Bağışıklık sistemi çok çalışırsa ne olur?
Bağışıklık sisteminin gerektiğinden fazla çalışması durumunda ise vücut kendi dokularını yabancı olarak algılar ve bu dokulara saldırarak zarar verir. Bağışıklık sisteminin kendi dokularına saldırmasına otoimmün hastalıklar denir. Otoimmün hastalıklar vücudun birçok farklı alanını etkileyebilir.
Bağışıklık sistemi nasıl düşer?​
Bağışıklık sistemi zayıflamasının en yaygın nedeni yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Karbonhidrattan zengin beslenme, antikorların yapıtaşı olan proteinden düşük beslenme, aşırı kilo ve aşırı zayıflık bağışıklığı baskılayıcı etmenlerdir.
Bağışıklık sistemini baskılamak ne demek?​
Allerjik ve otoimmun hastalıkların tedavilerinden birisi bağışıklık sisteminin baskılanması yani zayıflatılmasıdır. Teorik olarak immun sistemin uyarılması yani bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi allerjiyi ve otoimmun hastalıkları azdırabilir.
 
Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sisteminin kendi vücuduna ait hücrelere saldırması sonucu meydana gelen hastalıklardır. Bu hastalıklar genellikle kronik seyir gösterir ve vücudun çeşitli organlarını etkileyebilirler. Otoimmün hastalıkların tanı ve tedavisinde uzman doktorlara başvurmak önemlidir. İşte otoimmün hastalıklar için başvurulabilecek uzmanlık dalları ve diğer konular hakkında detaylı bilgi:

1. **Endokrinoloji Uzmanı:** Tiroid bezi ile ilişkili otoimmün hastalıklar olan Hashimoto ve Graves hastalığı ile böbrek üstü bezi ile ilgili Addison hastalığı gibi hormonal otoimmün hastalıkların tedavisinde uzmanlaşmış doktordur.

2. **Dermatoloji Uzmanı:** Sedef hastalığı gibi otoimmün cilt hastalıklarının teşhis ve tedavisinde uzmanlaşmış doktordur.

3. **Beslenme Danışmanı:** Otoimmün hastalıklara sahip bireyler için beslenme konusunda destek sağlayan uzmanlar, hastalığın seyrini etkileyebilecek doğru beslenme planlarını oluşturabilirler.

Otoimmün hastalıklar genellikle hayati tehlikeler oluşturabilen ciddi rahatsızlıklardır. Bu hastalıkların belirtileri ortaya çıktığında bir uzmana danışmak ve uygun tedaviye başlamak önemlidir. Ayrıca otoimmün hastalıkların tedavisinde ilaç tedavisi, diyet değişiklikleri ve yaşam tarzı modifikasyonları gibi yöntemler de kullanılabilir.

Bağışıklık sisteminin gereğinden fazla çalışması durumunda otoimmün hastalıklar ortaya çıkabilir. Bağışıklık sistemi normalde vücudu hastalıklara karşı korurken, aşırı aktif olduğunda kendi vücuduna zarar verebilir. Bu durumda bağışıklık sistemi kendi dokularına saldırarak otoimmün hastalıklara neden olabilir.

Otoimmün hastalıklara sahip bireylerin beslenme alışkanlıklarına dikkat etmeleri önemlidir. Önerilen beslenme şekillerine uyarak vücudun ihtiyacı olan besinleri almak ve bağışıklık sistemini desteklemek mümkün olabilir. Ayrıca düzenli doktor kontrolü ve uygun tedavi ile hastalığın kontrol altına alınması önemlidir.
 
Geri
Üst