Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Otegezegen nedir kisaca?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.137
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ötegezegen nedir kısaca?​

Ötegezegen veya Güneş dışı gezegen, Güneş Sistemi’nin dışında ve başka bir yıldızın yörüngesinde bulunan gezegenlere verilen addır. 25 Aralık 2021 itibarıyla, 3.628 gezegen sisteminde varlığı doğrulanmış 4.904 ötegezegen bulunmaktadır ve bu gezegen sistemlerinden 808 kadarı birden fazla gezegene sahiptir.

Kepler 438b yaşam var mı?​

Warwick Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, aldığı büyük miktarda radyasyon nedeniyle Kepler-438b’nin yaşanabilir olmadığını söylüyor. Bir gezegeni yaşanabilir kılan soru, ana yıldızına yeterince olan uzaklığıdır.
Yeni gezegen bulundu mu?
Güneş sistemimize en yakın yıldız olan Proxima Centauri’nin yörüngesinde dönen üçüncü bir gezegen tespit edildi. Dünya’nın dörtte biri kütleye sahip olan Proxima d isimli gezegen, şimdiye kadar bulunan en hafif ötegezegenlerden biridir.
Kepler 452b hayat var mı?
Peki hayat var mı? Kepler-452b yaklaşık olarak Dünya kütlesinde bir gezegen. Bu da atmosfer kimyasının, yerçekiminin ve büyük olasılıkla da içyapısının Dünya’ya benzediği anlamına geliyor. Bu tür benzerlikler öte gezegende (Güneş Sistemi dışındaki gezegenlere verilen ad) yaşam olduğu ihtimalini güçlendiriyor.

Yeni keşfedilen gezegen adı nedir?​

Bilim insanları ve amatör gökbilimciler geçtiğimiz günlerde ‘TOI-2180 b’ adı verilen Jüpiter büyüklüğünde yeni bir gezegen keşfetti. Bu gezegenin Dünya’dan 379 ışık yılı uzaklıkta ve gezegenimizden 105 kat daha yoğun olduğu açıklandı.

Yeni çıkan gezegenin ismi nedir?​

NASA, Dünya’ya benzeyen ‘garip bir gezegen’ keşfettiğini duyurdu. NASA, yaptığı duyuruyla New Mexico Üniversitesi ile gerçekleştirdikleri ortak bir çalışmada yeni bir gezegen bulunduğunu müjdeledi. Gezegene ”TOI-1231 b” ismi verilirken tüm ‘tuhaf’ yönlerine rağmen Dünya’ya benzediği açıklandı.
Uzayda ne var?
Çok boyutlu olduğunu hep duyduğumuz uzayın üç boyutu olduğunu söyleyen bilim insanları onun sınırları olmayan sonsuz bir boşluk olduğunu söylüyor. “Uzayda neler var?” sorusunun yanıtı ise biraz daha biliniyor. Gezegenler, asteroidler, kuyruklu yıldızlar ile gaz ve toz bulutları ilk sıralarda yer alanlar.
Güneş Sistemi dışında kalan gezegenler nasıl ve neye göre tespit ediliyor?
Önünden geçen bir gezegen, izlenen yıldızın ışığında azalmaya neden olur. Duyarlı ışık ölçümleriyle yıldızın ışığındaki döngüsel azalmalar incelenerek, çevresinde dolaşan bir gezegenin varlığı belirlenebilir.
Yıldızı ve gezegeni teleskopa takılan bir CCD kamerayla görüntülemek akla gelen ilk yöntem. Yıldızının ışığını yan- sıtan bu gezegenler, çevresinde dolan- dıkları yıldızdan milyarlarca kat daha sönüktür ve bizden uzaklıklarına bağlı olarak yıldızdan en çok birkaç yay sani- yesi açısal uzaklıkta görünürler.
Benzer biçimde; eğer bir yıldızın etrafında dönen bir ötegezegen varsa, bu ötegezegen kütleçekim kanunları gereği yıldızın radyal hızını etkileyecektir. Bu etki ise Doppler etkisi sayesinde elde edilen spektrum çizgilerine yansıyacaktır. Spektrum çizgilerini inceleyen astronomlar böylece gezegenleri tespit edebilirler.
Gezegen ler nedir?
Güneş sistemimizin sekiz gezegeni Bir yıldızın etrafında dolanan ve kendisi yıldız olmayan doğal gök cisimlerine gezegen adı verilir. Dar anlamıyla, Güneş Sistemi içinde, Güneş’in doğrudan uydusu olan ve Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) tarafından bu tanıma uygun bulunmuş 9 gök cismini belirlemede kullanılır.
Gezegen olduğunu nasıl anlarız?
gökyüzündeki yıldızlar yanıp sönüyormuş gibi görünmesine rağmen, güneş sistemi’nde yer alan gezegenlerde böyle bir durum söz konusu değildir. yani geceleri gökyüzünde göz kırpar gibi görünen noktalar yıldız, ışığı sabit olan parıltılar da güneş sistemi’nde bulunan gezegenlerdir.

Güneş Sistemi dışında başka sistemler var mı?​

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), aynı Güneş Sistemi gibi içinde sekiz gezegen barındıran yeni bir sistem buldu. Kepler-90 adı verilen yıldızın yörüngesindeki sistem, Güneş Sistemi dışında, şu ana kadar keşfedilen en çok gezegenli sistem. Kepler-90, Güneş’ten biraz daha sıcak ve biraz daha büyük.

Gezegenler nerede dolaşır?​

Güneş etrafındaki bir yörüngede dolanan cisimler genel olarak üçe ayrılır: Gezegenler, Cüce Gezegenler ve Küçük Güneş Sistemi Cisimleri. Güneş’in etrafında dolanan, kendine küresel bir biçim verecek kadar kütlesi olan ve yörüngesinin yakın çevresini (doğal uyduları dışında) temizlemiş gök cisimlerine gezegen denir.
Gezegenleri nasıl ayırt edebiliriz?
Bir cismin gezegen olarak kabul edilmesi için şu üç şarta uyması gerekiyor:
- Hidrostatik denkleme dahil olması ya da eliptik şekil çizecek kütlesinin bulunması,
- Güneş’in ve yalnızca Güneş’in etrafında dönmeli.
- Yörüngesini başka gezegenimsi ya da rakip gezegenlerden temizlemiş olmalıdır.
Gezegen nedir özellikleri nelerdir?
Gezegen bir yıldızın etrafında dolaşan gök cisimlerine verilen isimdir. Başka bir ifade ile Güneş Sistemi içerisinde güneşin doğrudan bir uydusu olan ve Uluslararası Gökbilim Birliği (IAU) tarafından bu tanıma uygun olarak belirlenmiş sekiz adet gök cismine gezegen adı verilir.

Yıldızları nasıl görebiliriz?​

 
Geri
Üst