AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

OSS hangi sinav?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

ÖSS hangi sınav?​

Yükseköğretim lisans ve önlisans programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve tercihlerine göre yerleştirilmesi sisteminin genel adı Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi’dir (ÖSYS). Bu sistem içinde Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) uygulanmaktadır.

ÖSYM nedir ne işe yarar?​

ÖSYM nedir ne işe yarar?
Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), yükseköğretim programlarına girmek için başvuran adaylar arasından, başarılı olma olasılıkları diğerlerinden daha yüksek olanları seçerek bu programlara yerleştirmek amacı ile 1974 yılında kurulmuş olan devlet kurumudur.

ÖSYM bir yılda kaç sınav yapıyor?​

Başkanlığımız yukarıda söz edildiği üzere, kuruluşunda üniversitelere öğrenci seçme görevini yürütürken, tarihsel gelişime ve Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre 1981 yılından itibaren eklenen yeni sınavlarla her yıl yaklaşık 50 sınavın gerçekleştirildiği bir kuruma dönüştürülmüştür.

ÖSS yeni adı ne oldu?​

ÖSS yeni adı ne oldu?
YGS GİTTİ YKS GELDİ Yeni sistemin adı ‘Yükseköğretim Kurumları Sınavı’ (YKS) oldu. * Yeni sistem bu yıl kez uygulanacak. İlk iki oturum, haziran ayının bir hafta sonu cumartesi günü gerçekleşecek. Yabancı dil sınavı ise aynı hafta sonunda pazar günü yapılacak.
ÖSS sınavı 2022 ne zaman?​
YKS NE YAPILACAK? TYT, 18 Haziran 2022 Cumartesi günü yapılacaktır. Sınav, 10.15’te başlayacak ve 165 dakika sürecektir. AYT, 19 Haziran 2022 Pazar günü yapılacaktır.

ÖSYM YKS sınavı ne demek?​

ÖSYM YKS sınavı ne demek?
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS), Türkiye’de ÖSYM tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan ortaöğretimden yükseköğretime geçiş sınavı sistemi.

Üniversite sınavı kimler girebilir?​

Yükseköğretim Kurumları Sınavına (YKS) kimler başvurabilir? Ortaöğretim kurumlarının (lise veya dengi okullar, açık öğretim liseleri) son sınıfında olanlar veya bir ortaöğretim kurumundan mezun olanlar sınava başvurabilirler.

ÖSYM hangi sınavları hazırlıyor?​

ÖSYM hangi sınavları hazırlıyor?
Kurum, her yıl yaklaşık 40 sınav hazırlıyor. Bunlardan en önemlisi tabii üniversitelere giriş sınavı. ÖSYM uzmanları sürekli soru üretiyorlar. Sonra bu sorular öğretmenler tarafından pedagojik açıdan, öğretim üyeleri tarafından bilimsel açıdan gözden geçiriliyor ve depolanıyor.

ÖSYM Başvuru nasıl yapılır 2022?​

Adaylar başvurularını, 11 Şubat 2022 tarihinden itibaren elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak saat 21.30’dan itibaren ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden veya ÖSYM Aday İşlemleri Mobil Uygulamasından yapabileceklerdir.
 
ÖSS (Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi), yükseköğretim lisans ve önlisans programlarına alınacak öğrencilerin seçimi ve yerleştirilmesi için uygulanan genel bir sistemdir. Bu sistem kapsamında Yükseköğretime Geçiş Sınavı (YGS) ve Lisans Yerleştirme Sınavları (LYS) yer almaktadır. ÖSYM (Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi) ise bu sistemi yürüten bir devlet kurumudur. 1974 yılında kurulan ÖSYM, adaylar arasından başarılı olanları seçerek yükseköğretim programlarına yerleştirmeyi amaçlar.

ÖSYM her yıl yaklaşık 50 sınav gerçekleştirmektedir. Kuruluşundan itibaren tarihsel gelişime ve Türkiye'nin ihtiyaçlarına göre eklenen yeni sınavlarla ÖSYM'nin sınav çeşitliliği artmıştır.

ÖSS'nin yeni adı olan YKS (Yükseköğretim Kurumları Sınavı), 2018 yılından itibaren uygulanmaya başlanmıştır. YKS'yi; Temel Yeterlilik Testi (TYT), Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT) bölümleri oluşturmaktadır.

YKS sınavı 2022 yılında Temel Yeterlilik Testi (TYT) 18 Haziran 2022 Cumartesi günü, Alan Yeterlilik Testleri (AYT) ise 19 Haziran 2022 Pazar günü yapılacaktır.

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) Ortaöğretimden Yükseköğretime geçiş sınavı olarak ÖSYM tarafından uygulanmaktadır. Ortaöğretim kurumlarının son sınıfında olanlar veya mezun olanlar bu sınava başvurabilirler.

ÖSYM, her yıl yaklaşık 40 farklı sınav hazırlamaktadır. Bu sınavlar arasında üniversite giriş sınavı da yer almaktadır. ÖSYM uzmanları tarafından hazırlanan sorular pedagojik ve bilimsel açıdan incelenerek depolanmaktadır.

ÖSYM'ye başvurular, 11 Şubat 2022 tarihinden itibaren elektronik ortamda ÖSYM Başvuru Merkezleri aracılığıyla veya bireysel olarak ÖSYM'nin resmi internet sitesinden veya mobil uygulamasından yapılabilir.
 
Geri
Üst