- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Osmanlıda zorunlu eğitim ne zaman?
Osmanlı klasik devlet sisteminde çözülmenin önüne geçilemez hale geldiği yıllarda, II.Mahmut’un İlköğretimin zorunlu olmasını sağlama amacıyla 1824 yılında yayınladığı ferman; sübyan mekteplerinden, sistemdeki çözülmeyi önleme amacıyla nasıl yararlanılmak istendiğini açıkça ortaya koymaktadır.Ilk Türk devletlerinde ilk kez örgün eğitim kurumları hangi devlette görülmüştür?
Örgün Eğitim Kurumları: Karahanlılar döneminde kurulmaya başlayan bu kurumlar, Selçuklular döneminde biraz daha gelişmişlerdir. İlk medrese 1040 yılında Nişabur’da açılmıştır. Daha sonra Selçuklu veziri Nizamülmülk tarafından 1067 yılında açılan Nizamiye medreseleri eğitim öğretim alanına yeni bir soluk getirmiştir.Ilk defa ilköğretimin zorunlu olduğu hangi anayasada yer almıştır?
Bu amaçla, 1912 yılında, daha sonra gelecek Cumhuriyet Dönemi’nde de bazı değişiklikler ile yürürlükte kalacak olan “Tahsil-i İptida-i Kanun-u Muvakkat’ı” çıkarılmıştır. Bu kanunun önemli bazı maddeleri şöyleydi(3): Md.1 : İlköğretim mecburi ve parasızdır.
Kız çocuklarına zorunlu eğitim ne zaman başladı?
1869 Maarif-i Umumiye Nizamnamesi ile şu yenilikler amaçlandı: 1. İlköğretimi zorunlu hale getirmek.Öğ ne demek tarih?
Eski Türkçede “anne” karşılığı kullanılan “ög” bugün sadece annesini kaybetmiş çocuklar için kullanılan “öksüz/ög- süz” sözcüğünde yaşamaktadır. g/k ses değişimi ile ög sonuna yokluk eki alarak öksüz olmuştur.Cumhuriyetin ilk yıllarında ilköğretimin parasız ve kadın ve erkek tüm insanlar için zorunlu olduğu ilk kez hangi yasal düzenlemede benimsenmiştir?
Türkiye’de sekiz yıllık zorunlu eğitim ilk defa 3. Milli Eğitim Şurası’nda tartışılmış, ama 1961 yılına kadar herhangi bir uygulama söz konusu olmamıştır. 1961 yılında çıkarılan 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu, ilköğretim için ayrı olarak çıkarılan ilk yasa olması bakımından önemlidir.