AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Osmanlida minyatur sanatcilarina ne denir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.391
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Osmanlıda minyatür sanatçılarına ne denir?​

Batıda minyatür tarzı resim yapan sanatçılara minyatari, minyatürist, minyatürcü denilmiş; Osmanlı’da ise minyatür tarzı resim yapan sanatçılara “nakkaş” genel adı altında “musavvir, ressam, tarrah, şebih nüvis, nigari, nigarende, meclis nüvis, nakş-bend, siyahkalem gibi isimler verilmiştir.

Minyatür genel özellikleri nelerdir?​

Minyatürün en önemli özellikleri, derinlik algısının, ışık-gölge oyunlarının kullanılmaması ve canlı renklere yer verilmesidir. Minyatür eserlerinde altın ve gümüş yaldızlara da sık sık rastlanır. Minyatür ustası ilk olarak kullanacağı kâğıdı mermerin üzerine serer ve kâğıdı düzleştirir.

Minyatür sanatı nedir kısaca bilgi?​

Minyatür sanatı nedir kısaca bilgi?
Minyatür çok ince işlenmiş, küçük boyutlu, kendine has boyama tekniği ve anlatım dili olan geleneksel bir resim sanatıdır. El yazması eserlerde konuya açıklık getirmek amacıyla metni desteklemek için uygulanır. Bu sanatı yapan kişilere nakkaş denir.

Ünlü nakkaşlar kimlerdir?​

Sinan Bey, Baba Nakkaş, Matrakçı Nasuh Efendi, Horasanlı Aka Mirek, Reis Haydar, Mustafa Çelebi, Süleyman Çelebi, Levni, Selimiyeli Reşid, Gazi Capır, İsmail Can, Nigari ünlü nakkaşlardır.

Minyatür sanatı yapan kişiye ne denir?​

El yazması kitapları süslemek için sulu boya ile yapılan ve metindeki olayları yansıtan figüratif resimlere verilen isimdir. İtalyanca “minature” kelimesinden alınmadır. Türkçe’de küçük nakış anlamına hurda nakış denilmiştir.

Minyatür sanatını kim bulmuştur?​

Minyatür sanatını kim bulmuştur?
Türklerde minyatürün Orta Asya’da Uygurlar döneminde (745-840) ortaya çıktığı düşünülmektedir. Sekizinci yüzyılın ortalarında Turfan bölgesinde Uygur Türklerinin meydana getirdikleri minyatürler daha sonra Türk minyatür sanatının kaynakları olmuştur.
Minyatür konuları nelerdir?​
Minyatür sanatında genel olarak tarihî, edebi ve ilmî konular işlenirken; Türkler, çoğunlukla tarihi yansıtmayı tercih etmişlerdir. Osmanlı İmparatorluğu’nun savaşlarını, seferlerini ve şenliklerini anlatan resimli yazmalar, diğer İslam ülkelerindeki örneklerinden ayrı olarak gerçekçi bir üslupla ele alınmışlardır.
Minyatür sanatının yapılış yöntemleri nelerdir?​
Minyatür daha çok kağıt, fildişi, Hint kağıdı, parşömen ve aharlı kağıt üzerine yapılırdı. Aharlı kağıt, nişasta, yumurta akı, kitre, üstünbeç ve zamk-ı arabi gibi maddelerden yapılır. Resim yapılacak kağıdın üzerine arap zamkı katılmış üstübeç sürülür.

Minyatür sanatı neden ortaya çıkmıştır?​

Minyatür sanatı neden ortaya çıkmıştır?
M.Ö. 2. yy. da papirüslerin üzerine yapıldıkları tahmin edilmektedir. Daha sonraları tarihte Yunanlıların, Romalıların, Bizanslıların ve Süryanilerin de minyatür sanatına ilgi duydukları, el yazmalarını ve değerli yazı türlerini minyatür ile süsledikleri görülmüştür.

Minyatür sanatı hangi yöreye aittir?​

Batıda minyatür Doğuda ise nakış olarak adlandırılan minyatür sanatı küçük boyutlu resimleri ince işçilikle işlemektedir. Peki, bu kadar detaycılıkla hazırlanan minyatür sanatı nasıl yapılır hangi malzemeler kullanılır? Minyatür sanatı Orta Doğuda doğup Batıya yayılmış bir resim sanatıdır.

En ünlü nakkaş kimdir?​

Osmanlı döneminde yaşamış olan en ünlü Nakkaş, Sinan Bey’dir. Fatih Sultan Mehmet döneminde yaşamış olan Sinan Bey, uzun bir dönem İtalya’da eğitim almış ve resim dışında minyatür sanatıyla da ilgilenmiştir. En ünlü eseri Fatih Sultan Mehmet’i gül koklarken çizdiği tablodur.

Ünlü minyatür sanatçıları kimlerdir?​

Ünlü minyatür sanatçıları kimlerdir?
Osmanlı’dan günümüze 15 minyatür sanatçısı
- NAKKAŞ NİGARİ (1494 – 1572) Asıl adı Haydar Reis’tir.
- NAKKAŞ SİNAN BEY. 13.yy’da yaşamış minyatür sanatçılarındandır.
- NAKKAŞ OSMAN. 16.yy sonrası Osmanlı Sarayı’nın Başnakkaşı’dır.
- SEYYİD LOKMAN.
- NAKKAŞ NAKŞİ
- LEVNİ (1680 – 1732)
- ABDULLAH BUHARİ
- NAKKAŞ HASAN.

Nakkaş diye kime denir?​

Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir. Nakkaşlar Osmanlı döneminde genellikle Saray Nakışhanesi’ne bağlı çalışırlardı.

Arya Kamalı kim?​

Arya Kamalı, 57 yaşında İranlı bir çağdaş minyatür sanatçısı. İran’dan 1984 yılında geldiği Türkiye’de 1986 yılında İzmir’e yerleşmiş, Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra bu mesleği hiç yapmamış. Babasından ve ağabeyinden öğrendiği minyatür sanatına merak salmış.

Minyatür sanatı Osmanlıya nereden geldi?​

Minyatür sanatı Osmanlıya nereden geldi?
Miniyatür sanatının Osmanlılara geçişi Osmanlıların etkileşim içerisinde bulunduğu kendinden önce ve aynı dönem var olmuş İlhanlılar, batı İran, Irak ve Kafkasya yöresinde bulunan Karakoyunlular, kuzey batı İran ve doğu Anadolu’da bulunan Akkoyunlular, İran ve Orta Asya’da bulunan Timurlular ve Memlûkler vasıtasıyla …
 
Osmanlı'da minyatür sanatçılarına "nakkaş" genel adı altında çeşitli isimler verilmiştir. Bunlar arasında "musavvir, ressam, tarrah, şebih nüvis, nigari, nigarende, meclis nüvis, nakş-bend, siyahkalem" gibi unvanlar bulunmaktadır. Bu sanatçılar genellikle minyatür tarzı resimlerde çalışmışlar ve el yazması eserleri süslemişlerdir.

Minyatür sanatının genel özellikleri arasında derinlik algısının olmaması, ışık-gölge oyunlarının kullanılmaması ve canlı renklerin ön planda olması yer almaktadır. Minyatür eserlerinde altın ve gümüş yaldızlar da sık sık kullanılmaktadır. Minyatür sanatçıları, genellikle öncelikle kullanacakları kâğıdı marmerin üzerine sererek düzleştirirler.

Minyatür sanatı, oldukça ince işlenmiş, küçük boyutlu ve kendine özgü bir boyama tekniği ve anlatım dili olan geleneksel bir resim sanatıdır. El yazması eserlerde konuya açıklık getirmek ve metni desteklemek amacıyla kullanılmıştır. Bu sanatı icra eden ustalara genellikle "nakkaş" denir.

Ünlü nakkaşlar arasında Sinan Bey, Baba Nakkaş, Matrakçı Nasuh Efendi, Horasanlı Aka Mirek, Reis Haydar, Mustafa Çelebi, Süleyman Çelebi, Levni, Selimiyeli Reşid, Gazi Capır, İsmail Can ve Nigari gibi isimler bulunmaktadır. Bu sanatçılar Osmanlı minyatür sanatında önemli eserlere imza atmışlardır.

Minyatür sanatı genellikle tarihî, edebi ve ilmî konuları işlerken, Osmanlı döneminde genellikle savaşlar, seferler ve şenlikler gibi konuları resimlemiştir. Minyatür sanatının yapılışında genellikle kağıt, fildişi, Hint kağıdı, parşömen ve aharlı kağıt gibi malzemeler kullanılmıştır. Aharlı kağıt genellikle nişasta, yumurta akı, kitre, üstünbeç ve zamk-ı arabi gibi maddelerle yapılmıştır.

Minyatür sanatının Türkler arasında Orta Asya'da Uygurlar döneminde ortaya çıktığı düşünülmektedir. Türk minyatür sanatının kaynakları, Uygur Türklerinin sekizinci yüzyılda Turfan bölgesinde meydana getirdikleri minyatürler olarak kabul edilmektedir. Bu sanatın Türkler arasında Orta Asya kökenli olduğu düşünülmektedir.
 
Geri
Üst