Osmanlıda ilmiye sınıfı ve görevleri kısaca

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Osmanlı Devletinde ilmiye sınıfı nedir görevleri nelerdir kısaca bilgi,

İlmiye sınıfı; Osmanlı Devletinde hukuk, eğitim ile ilgilenen kişilerden ve din adamlarından oluşan sınıfa denir. Bu sınıftaki görevliler devlet adamı yetiştirilmesinde de meşgul olurlardı. Bu sınıfta; kazaskerler, şeyhülislam, müderris ve kadı yer alırdı.



Bu sınıfa giren memurların görevleri; ülkede adaleti sağlamak, eğitim ve yargı görevlerini yerine getirmektir. Bu sınıfta yer alan memurların görevlerini suistimal etmesi adaletin bozulmasına neden olmuştur. Bu sınıfın önde gelenlerinin çocukları iyi görevlere hukuksuz bir şekilde atanmıştır. Tüm bu nedenlerden dolayı 18. yüzyılda artık ilmiye sınıfı yeniliklere karşı çıkan, bağnaz, gelişen bilim ve hukuka ayak uyduramayan bir zümre haline gelmiştir.

İlmiye sınıfı; Osmanlı Devleti’nde adalet hizmetlerini yürütür. Eğitim ve yargı görevlerini yerine getirir. Bu grubun diğer önemli görevleri şunlardır;

Tedris; Muallim ve müderrislerin eğitim hizmetini yürütmesi Kaza; Kadıların şeriata göre yargılama yapması ve konu hakkında karar vermesi
İfta; Müftü, kazasker ve şeyhülislam gibi görevlilerin herhangi bir konunun şeriata uygunluğu hakkında fetva vermesidir.
 
Geri
Üst