Osmanlida cesme nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
134.647
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Osmanlıda çeşme nedir?​

Çeşme, kısaca, herkesin yararlanması için düzen altına alınan bir suyun akıtıldığı yapı olarak tanımlanmakta ve Osmanlı döneminde neredeyse her sokak köşesini, her külliye duvarını süsleyen bir su yapısı olarak dikkat çekmektedir.

Tarihi çeşme nerede var?​

Merkez, Semerkant Mahallesi, 9 pafta, 225 ada, 1 parselde yer alan çeşme, yol ortasında kavşak üzerinde bulunmaktadır. 10 cm kadar yükseklikteki bir platform üzerine oturtulmuştur. Dikdörtgen prizma gövdeli çeşme, su haznelidir.
Tarihî çeşmeler Mahalle dokusunun oluşumunda ve gelişiminde çeşmeler belirleyici unsurlardan birisidir. Çoğunlukla düz kenar ve saçak silmeleriyle kuşatılan çeşme cepheleri, sâde görünümlü, düz-masif tasarımlara sahiptir. Sokak çeşmeleri tek, iki ve üç cepheli tasarımlar sergilerler.
Çeşmenin adı nedir?
Gemiciler tarafından küçük liman diye adlandırılmıştır. Fakat Çeşme ve civarında kaynak suları bol olduğundan, zamanla çoğalan ve buz gibi suların aktığı çeşmelerinden dolayı da yöreye Çeşme denilmiştir.
Tarihi çeşme izmir de var mı?
Kestelli’deki Hamidiye, Halimağa Çarşısı’ndaki Çakaloğlu Hanı Çeşmesi, Sahlepçioğlu Hanı’nın çeşmeleri, Bozdağ yolundaki Paşa Çeşmesi, Yapıcıoğlu Camii avlusundaki çeşme, kurtarılmayı bekleyen tarihi çeşmeler arasında.

Tarihi çeşme var mı?​

Topkapı Sarayı’nın giriş kapısına doğru giderken mimarisi ve süslemeleriyle önce III. Ahmet Çeşmesi dikkat çeker. Bu çeşme, daha önce aynı yerde var olan bir Bizans çeşmesinin yerine, Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın önerisiyle 1728 yılında yaptırılmıştır. Roma’daki Trevi Çeşmesi daha çok Aşk Çeşmesi adıyla bilinir.

Çeşme isimleri nasıl yazılır?​

Sadece çeşme olarak kullanıldığında çeşmenin yazılışı küçük harfledir ve özel bir isim olmadığı için küçük harfle yazılır. Çeşmenin planlarını Kaiser’in özel danışmanı Mimar Spitta çizmiş, yapımını Mimar Schoele üstlenmiştir.
 
Geri
Üst