- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 134.647
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Osmanlıda çeşme nedir?
Çeşme, kısaca, herkesin yararlanması için düzen altına alınan bir suyun akıtıldığı yapı olarak tanımlanmakta ve Osmanlı döneminde neredeyse her sokak köşesini, her külliye duvarını süsleyen bir su yapısı olarak dikkat çekmektedir.Tarihi çeşme nerede var?
Merkez, Semerkant Mahallesi, 9 pafta, 225 ada, 1 parselde yer alan çeşme, yol ortasında kavşak üzerinde bulunmaktadır. 10 cm kadar yükseklikteki bir platform üzerine oturtulmuştur. Dikdörtgen prizma gövdeli çeşme, su haznelidir.Tarihî çeşmeler Mahalle dokusunun oluşumunda ve gelişiminde çeşmeler belirleyici unsurlardan birisidir. Çoğunlukla düz kenar ve saçak silmeleriyle kuşatılan çeşme cepheleri, sâde görünümlü, düz-masif tasarımlara sahiptir. Sokak çeşmeleri tek, iki ve üç cepheli tasarımlar sergilerler.
Çeşmenin adı nedir?
Gemiciler tarafından küçük liman diye adlandırılmıştır. Fakat Çeşme ve civarında kaynak suları bol olduğundan, zamanla çoğalan ve buz gibi suların aktığı çeşmelerinden dolayı da yöreye Çeşme denilmiştir.
Tarihi çeşme izmir de var mı?
Kestelli’deki Hamidiye, Halimağa Çarşısı’ndaki Çakaloğlu Hanı Çeşmesi, Sahlepçioğlu Hanı’nın çeşmeleri, Bozdağ yolundaki Paşa Çeşmesi, Yapıcıoğlu Camii avlusundaki çeşme, kurtarılmayı bekleyen tarihi çeşmeler arasında.