AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Osmanli tahrir defterine nasil ulasilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Osmanlı tahrir defterine nasıl ulaşılır?​

Bazı bölgelerde etnik köken de verilmiştir. Bir bölgede yaylak kışlak hayatı yaşayan Türkmen (Yörük) aşiretleri de tek tek defterlere kaydedilmiştir. Tahrir defterleri İstanbul’da Başbakanlık Osmanlı Arşivi’nde ve Ankara’da Tapu-Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi’nde bulunmaktadır.

Osmanlı arşivinde neler var?​

Osmanlı Arşivi, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk yıllarından yıkılışına dek geçen sürede imparatorluğun imzaladığı anlaşmalar, tutulan defterler ve diğer tüm belgelerin yer aldığı bir arşivdir.

Osmanlı arşivleri neden satıldı?​

Osmanlı arşivleri neden satıldı?
Türkiye’nin 600 yıllık askeri, siyasi ve iktisadi belgeleri, 1931 yılında dönemin Maliye Bakanlığınca Latin alfabesine geçildiği, Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça yazılı belgelerin işlevini yitirdiği gerekçesi ve ayrıca gelir elde edilmesi amacıyla satışa çıkarıldı.

Osmanlı tahrir defterlerinde ne yazar?​

Padişah II. Mehmed döneminden itibaren toprak sahiplerinin, vergi yükümlülüklerinin sayısı tahrir defterine kaydedilirdi. Tahrir 1929 Türkçe Müfredatında kompozisyon dersi yazı yazma çalışmalarının yerini tutar. Ayrıca bu defteri nişancı ve bunun dışında veziriazam ve kaptan paşanın da düzenlediği görülmüştür.

Tahrir defterinde neler yer alır?​

yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, vakıflar, tarım, hayvancılık, su ürünleri, vergi rejimleri, idarî ve yerleşim birimleri, nüfus, etnik, ticarî, idarî ve askerî yapının mü- him bir bölümü olan timar sistemi ile malî durumunu aydınlatan kaynakların başın- da Tapu Tahrir Defterleri gelmektedir.

Boa neyin kısaltması?​

Boa neyin kısaltması?
Osmanlı Arşivi’nde (BOA) Osmanlı Devleti’nin kuruluşundan Cumhuriyet’in kuruluşuna kadarki döneme ait Osmanlı Devlet kurumları ile merkez ve taşra arasında yapılan yazışmalar bulunmaktadır. Cumhuriyet Arşivi’nde ise Millî Mücadele, Meclis Hükümetleri ve Cumhuriyet Dönemine ait belgeler yer alır.
Osmanlı Arşivi satıldı mi?​
1931 yılında, asla unutulması ve affedilmesi mümkün olmayan bir gaflet neticesinde, çoğu maliyeye ait osmanlı dönemi arşiv belgesi, sorumsuz, milli kültür ve şuurdan habersiz bir iki kişinin gayretiyle bulgaristan’a, okkası 3 kuruş 10 paraya hurda kağıt olarak satılmıştır.
Osmanlı arşivini Bulgaristan’a kim sattı?​
Kasım Hızlı makalesinde, Osmanlı Arşivi’nin okkası üç kuruş on iki paraya Sofya’da faaliyet gösteren İsviçre Asıllı Ermeni Berger ailesine ait Srnee Berger kâğıt fabrikasına kâğıt hamuru yapılmak üzere satıldığını yazdı.

Betsis ne demek?​

Betsis ne demek?
Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivlerince, Kovid -19 tedbirleri nedeniyle evde kalan vatandaşlar ile araştırmacıların kullanımına sunulan Belge Tarama Sistemi’yle (BETSİS) bir ayda 81 bin 880 araştırmacı yaklaşık 1 milyon 700 bin belge görüntüledi.

Bakanlık Arşivleri nelerdir?​

Devlet Arşivleri Başkanlığının hizmet birimleri şunlardır:
- Cumhurbaşkanlığı Arşivi Dairesi Başkanlığı.
- Belge Tespit ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı.
- Tasnif ve Araştırma Hizmetleri Dairesi Başkanlığı.
- Bilgi İşlem ve Elektronik Arşiv Dairesi Başkanlığı.
- Muhafaza ve Bakım Dairesi Başkanlığı.

Nüfus sayımı kim tarafından yapılır?​

Türkiye’de genel nüfus sayımı, Türkiye’de istatistik işlerini yürütmekle görevli devlet kurumu olan “Devlet İstatistik Enstitüsü” (DİE), yeni adıyla Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından periyodik olarak yapılan nüfus sayımıdır.

Tahrir defterlerini kim tutar?​

Tahrir defterlerini kim tutar?
Tahrir 1929 Türkçe Müfredatında kompozisyon dersi yazı yazma çalışmalarının yerini tutar. Ayrıca bu defteri nişancı ve bunun dışında veziriazam ve kaptan paşanın da düzenlediği görülmüştür.

Osmanlı tahrir defterinde ne yer almaz?​

Çift, ekinlü-bennâk, caba-bennâk vb. şeklinde yazılan kişilerden bu statüleri gereği ne kadar vergi alınacağı belliydi; ancak üretimle ilgili vergiler veya ârızî vergilerin kimden ne kadar tahsil edileceği deftere yazılmamıştır.

Osmanlıda ilk nüfus sayımı kim tarafından yapılmıştır?​

1827 yılında başlayan İstanbul nüfus sayımı yedi koldan yapılarak 1830 yılında tamamlandı. 1831 yılında II. Mahmut, Osmanlı Devleti sınırları içindeki nüfusun tam olarak belirlenmesi amacıyla Anadolu ve Rumeli’deki valilere nüfus sayımı yapılması için emirler vermiştir.

Nüfus sayımında hangi sorular sorulur?​

Nüfus sayımında hangi sorular sorulur?
Hane reisinin son bir hafta içinde çalışıp çalışmadığının yanı sıra, hangi işle meşgul olduğu, hanede zihinsel veya fiziksel bir engelli bulunup bulunmadığı soruluyor. Hanenin mülkiyeti ve alt yapısı hakkında soru yöneltiliyor. Dördüncü bölüm soruları ise, hane halkının kişisel nitelikleriyle ilgili.
Ilk nüfus sayımı neden yapılmıştır?​
İlk Nüfus Sayımının Sebepleri II. Mahmut 1826 yılında Yeniçeri Ocağı’nı kaldırmıştı ve onun yerine Müslüman çocuklardan oluşan Asakir-i Mansure-i Muhammediye adlı bir ordu kurmuştu. Bu orduya kaç asker alınacağını öğrenmek için nüfus sayımı emrini verdi.
Tahrir defterini kim tutar KPSS?​
Nişancı tarafından tetkik ve gereğinde Padişahın fermanıyla tashihine izin verilen bu defterler, iki nüsha olarak ortaya konulurdu.

Ruznamçe defteri nedir kim tutar?​

Ruznamçe defteri nedir kim tutar?
kazaskerlerin tuttuğu deftere “ruznamçe” denir .. kadıların tuttuğu defter ise “şeriye sicili” ‘dir…
 
Osmanlı tahrir defterlerine ulaşmak için İstanbul'da Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ne veya Ankara'da Tapu-Kadastro Genel Müdürlüğü Arşivi'ne başvurabilirsiniz. Bu defterlerde toprak sahiplerinin, vergi yükümlülüklerinin sayıları ve hatta turkmen (Yörük) aşiretleri gibi etnik kökenler de kaydedilmiştir.

Osmanlı Arşivi, Osmanlı İmparatorluğu'nun tüm yılları boyunca imparatorluğun imzaladığı anlaşmalar, tutulan defterler ve diğer pek çok belgenin bulunduğu bir arşivdir.

Osmanlı arşivlerinin satılma gerekçesi olarak, 1931 yılında dönemin Maliye Bakanlığı tarafından Osmanlı Türkçesi, Arapça ve Farsça yazılı belgelerin işlevini yitirdiği ve ek gelir elde etmek amacıyla Latin alfabesine geçildiği ve belgelerin satışa çıkarıldığı belirtilmektedir.

Tahrir defterlerinde genellikle toprak sahiplerinin, vergi yükümlülüklerinin sayıları ile ilgili bilgiler yer almaktadır. Ayrıca timar sistemi, yeraltı ve yerüstü zenginlikleri, vakıflar, tarım, hayvancılık, nüfus, etnik yapı, ticaret ve askeri yapının yanı sıra vergi rejimleri gibi çeşitli bilgiler de bu defterlerde bulunabilir.

Osmanlı Arşivi'nin kısaltması "BOA"dır. Bu arşivde Osmanlı Devleti'nin kuruluşundan Cumhuriyet'in kuruluşuna kadar olan döneme ait belgeler bulunmaktadır.

Osmanlı arşivi, asla satılmamıştır. Ancak 1931 yılında bazı Osmanlı dönemi arşiv belgeleri, bilinçsiz bir şekilde ve tarihi bir hata olarak, Bulgaristan'a hurda kağıt olarak satılmıştır.

Boa, Osmanlı Arşivi'ni satın alan Berger ailesine ait bir kâğıt fabrikasına kâğıt hamuru yapmak amacıyla satılmıştır. Bu satış büyük bir tarihi hata olarak kabul edilmektedir.

BETSIS, Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivlerince evde kalan vatandaşlar ve araştırmacılar için sunulan Belge Tarama Sistemi'ni ifade etmektedir. Bu sistem aracılığıyla birçok belgeye erişim sağlanmaktadır.

Devlet Arşivleri Başkanlığı'na bağlı kurumlar arasında Cumhurbaşkanlığı Arşivi Dairesi Başkanlığı, Belge Tespit ve Değerlendirme Dairesi Başkanlığı, Tasnif ve Araştırma Hizmetleri Dairesi Başkanlığı, Bilgi İşlem ve Elektronik Arşiv Dairesi Başkanlığı ve Muhafaza ve Bakım Dairesi Başkanlığı gibi hizmet birimleri bulunmaktadır.

Türkiye'de genel nüfus sayımı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından periyodik olarak yapılmaktadır.

Tahrir defterleri genellikle nişancı, veziriazam ve kaptan paşa gibi yetkililer tarafından tutulurdu. Bu defterlerde toprak sahiplerinin vergi yükümlülükleri, toprak kullanımı, nüfus ve diğer bilgiler kaydedilirdi.

Tahrir defterlerinde genellikle kişilerin çiftlik, ekin, vergi gibi bilgileri yer alsa da üretimle ilgili vergiler veya diğer vergi türleri genellikle defterlere yazılmamıştır.

Osmanlı İmparatorluğu'nda ilk nüfus sayımı II. Mahmut döneminde, 1831 yılında yapılmıştır. Bu sayımın amacı, Osmanlı Devleti sınırları içindeki nüfusun tam olarak belirlenmesiydi.

Nüfus sayımında genellikle hane reisinin çalışma durumu, hanede bulunan engelliler, hanenin mülkiyeti ve alt yapısı gibi bilgilere yönelik sorular yer almaktadır.

Osmanlı'da ilk nüfus sayımı sebeplerinden biri, II. Mahmut'un Yeniçeri Ocağı'nın kaldırılması ve yeni ordu yapısına geçiş sürecinde asker sayısını belirlemek amacıyla nüfus sayımı yapılmasıydı.

Ruznamçe defteri, Osmanlı İmparatorluğu'nda kazaskerler tarafından tutulan bir defterdir. Benzer şekilde, kadılar tarafından tutulan defterlere "şeriye sicili" adı verilirdi.
 
Geri
Üst