AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Osmanli Mondrosu neden kabul etti?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Osmanlı Mondrosu neden kabul etti?​

Saltanat yönetimi ve yandaşlarının İngilizlerin hoşgörüsüne güvenmesi Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalanmasına sebebiyet vermiştir.

Mondros Ateşkes Antlaşmasından sonra ne oldu?​

İtilaf Devletleri, artık istedikleri yeri bir bahane ile işgal edebilirlerdi. İtilaf Devletleri, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın imza edilmesinden bir hafta sonra İstanbul’u işgal ettiler. Bu işgalin ardından İngiltere Musul ve çevresini, Fransa Suriye’yi, İtalya ise Anadolu’nun güney sahillerine asker çıkardı.

Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalayan kimdir?​

Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzalayan kimdir?
Dünya Savaşı sonunda Osmanlı İmparatorluğu ile İtilaf Devletleri arasında imzalanan mütarekename (mütareke belgesi). Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey tarafından, Limni adasının Mondros Limanı’nda demirli Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması devam ediyor mu?​

Mondros Ateşkes Antlaşması devam ediyor mu?
Mondros Mütarekesi ya da Mondros Ateşkes Antlaşması, I. Osmanlı İmparatorluğu adına Bahriye Nazırı Rauf Bey tarafından, Limni adasının Mondros Limanı’nda demirli Agamemnon zırhlısında 30 Ekim 1918 akşamı imzalanmıştır. Bu antlaşma ile beraber Osmanlı İmparatorluğu fiilen sona ermiştir.

Mondros Ateşkes Antlaşmasının 7 ve 24 maddelerinin önemi nedir?​

7. Madde: İtilaf devletleri güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik yerleri işgal edecekler. 24. Madde: Vilayet-i Sitte’de (Altı Doğu Anadolu İli – Van- Bitlis-Elazığ-Erzurum-Sivas-Diyarbakır) bir karışıklık çıkarsa, buralar işgal güçlerince mazeret göstermeksizin işgal edilebilecektir.

Mondros Ateşkes Antlaşmasında Mustafa Kemal ne yaptı?​

30 Ekim 1918’de Mondros Ateşkes Antlaşması imzalandı. Antlaşma gereği Mustafa Kemal Paşa’nın komuta ettiği Yıldırım Orduları Grubu da dağıtıldı. Harbiye Nezareti emrine atanan Mustafa Kemal Paşa, 13 Kasım 1918’de İstanbul’a geldi. Mustafa Kemal Paşa, Pera Palas’a yerleşti.
 
Osmanlı İmparatorluğu'nun Mondros Ateşkes Antlaşmasını kabul etmesinin ana sebeplerinden biri, saltanat yönetimi ve yandaşlarının İngilizlerin hoşgörüsüne güvenmeleridir. Bu güven duygusu, antlaşmanın imzalanmasına yol açmıştır. Ancak antlaşma sonrasında durum daha da kötüleşmiştir. İtilaf Devletleri, istedikleri yeri bahane bulmadan işgal etme hakkına sahip olmuşlardır. İstanbul'un işgali ve diğer bölgelere asker çıkarmaları bu durumun bir sonucudur.

Mondros Ateşkes Antlaşmasının imzalanmasında rol oynayan isim Bahriye Nazırı Rauf Bey'dir. 30 Ekim 1918 tarihinde, Limni adasının Mondros Limanı'nda demirli Agamemnon zırhlısında bu antlaşma imzalanmıştır.

Mondros Ateşkes Antlaşması ile ilgili olarak 7. ve 24. maddeler önemlidir. 7. madde, İtilaf Devletlerine güvenliklerini tehlikede gördükleri stratejik bölgeleri işgal etme yetkisi vermiştir. 24. madde ise Vilayet-i Sitte olarak bilinen Altı Doğu Anadolu ili (Van, Bitlis, Elazığ, Erzurum, Sivas, Diyarbakır) içerisinde bir karışıklık çıkarsa, bu bölgelerin işgal edilebileceğini belirtmektedir.

Mustafa Kemal Paşa, Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında Yıldırım Orduları Grubu'nun dağıtılmasının ardından Harbiye Nezareti emrine atanmıştır. 13 Kasım 1918 tarihinde İstanbul'a gelerek Pera Palas'ta yerleşmiştir. Mustafa Kemal Paşa, daha sonraları Kurtuluş Savaşı'nı yönetecek ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasına öncülük edecektir.
 
Geri
Üst