- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.242
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Osmanlı döneminde kadınlar nasıl giyinirdi?
Yöreler bir yana genel olarak giyim kuşam, gelir düzeyine göre değişiyordu. Mesela gelir düzeyi yüksek kadınlar pamuklu ya da ipekten biçilmiş ince bir gömlek altına şalvar benzeri kıyafetler giyiyor ve üzerine ferace takıyordu. Ancak kuşakları olmazsa olmazdı. Bazıları bu kombinin üzerine entarilerini giyiyordu.Osmanlı döneminde ne giyilirdi?
Kıyafetler daha çok yeşil ve kırmızı renklerden tercih ediliyordu. Gösterişli elbiselerin yanı sıra yelek, şal, tarzı kıyafetler de vardı. Kıyafetler konusundaki en önemli noktalardan biri de her kesim farklı kıyafetler giyiyordu. Örneğin, müslümanlar ve gayrimüslimler aynı kıyafeti giyemezdi.Eski Türklerde nasıl giyinirdi?
Kıyafetlerin yapımında deriden ipeğe ketenden kürke kadar çok farklı malzemeler kullanılırdı. Hakan ve ailesinin kıyafetleri çoğunlukla kaliteli ve nadir kumaşlardan yapılırdı. Askerler deri pantolon ve çizmeler giyer, topluluğun diğer üyeleri ise keçe ya da liflerden imal edilen kıyafetler giyerdi.
Kıyafet reform hangi padişah döneminde?
yönelik düzenlemeler, Fatih Sultan Mehmet dönemine (1451-1481) uzanmaktadır.Sarayda kadınlar nasıl giyinirdi?
Saray kadınlarının giysilerinde daha çok brokar, kadife, çatma, seraser, diba, atlas, canfes, tafta, vala, çuha, sof ve al gibi kumaşlar kullanılmaktaydı. Altın tellerle işlenen kıyafetler, değerli mücevherlerle süslenmekteydi.Osmanlı sarayında kadın sultanlar nasıl giyinirdi?
Resimde koyu bir fon önünde bir Osmanlı sultanı ve hasekisi gösterilmiştir. Figürler birbirlerine doğru ellerini uzatmışlardır. Sultan, değerli taşlarla süslü ve sırmalı entarisinin üstüne, kenarları kürklü, kırmızı bir kaftan giymiştir ve başında, yine değerli taşlarla bezeli, üstü alemli, selimî tipi kavuk vardır.
Osmanlı mutfağında özellikle saray mutfağı içeceklerinin su, limon suyu (ab-ı limon), boza, kahve, hoşaf ve şerbetlerden oluştuğu bilinmektedir (Kızıldemir, Öztürk, Sarıışık, 2014). Bu içecekler arasında şerbetler Osmanlı mutfak kültürünün en önemli bileşenidir.
Cevap: Osmanlı kültürü, özellikle Saray teşkilatlanmasında görevlilere konumlarını ve görevlerini belirtecek şekilde giydirmeye özel önem verilmesi, saray da ve saray dışı teşkilatlanmalarında kıyafet, kostüm, Kavuk, başlık, kaftan, aksesusar ,serpuş ve diğer unsurların görev ve memuriyet mertebelerini gösteren …
Eski Türkler nasıl görünürdü?
ESKİ TÜRKLER NASIL GÖRÜNÜRDÜ? Atalarımız sakallarını kazıtır, bıyığa ise önem verir, bıyık bırakırlardı. Bıyık bırakmak bir zorunluluk değil bir seçenekti. Bıyık bırakmayan Türkler de vardı.
Türklere ait en eski kültür merkezi neresidir?
Afanesyevo Kültürü (M.Ö. 3000 – M.Ö 1700) : Altay – Sayan dağlarının kuzeybatısındaki bozkırlarda gelişmiştir. Türklerin en eski kültür merkezi sayılmaktadır.Ilk kıyafet inkılabı hangi padişah?
Osmanlı döneminde; giyim konusundaki ilk devrim, Padişah II.Mahmut zamanında yapıldı. 1826 yılında: sarık ve cüppe yasaklandı, devlet memurlarına, ilk kez; fes, pantolon ve ceket giyilmesi zorunluluğu getirildi.Sultanlar başlarına ne takar?
Sultan, değerli taşlarla süslü ve sırmalı entarisinin üstüne, kenarları kürklü, kırmızı bir kaftan giymiştir ve başında, yine değerli taşlarla bezeli, üstü alemli, selimî tipi kavuk vardır.
Osmanlı Halk giyiminin genel özellikleri nelerdir?
Osmanlı kıyafetlerinin en önemli genel özelliği bol dökümlü, örtülü ve uzun olmalarıydı. Kadınlar şalvar, hırka, gömlek, entari; erkekler şalvar ve çarık giyerlerdi. Her meslek grubunun kendine ait bir kıyafeti bulunuyordu.Osmanlı padişahlarının eşleri neden Türk değil?
Yıldırım Bayezid bununla çok uğraşmıştır. Türk olan eşi padişahtan kendi akrabaları için iş, rütbe, torpil istemiştir. Padişahlar yabancı kadınları, böyle sorunları olmadığı için tercih etmişler bu sonradan bir gelenek olarak devam etmiştir.Kıyafet nasıl ortaya çıktı?
İlk insanların vücut boyalarının yerine giysi kullandığı ve süslemelerini onlara aktardığı tahmin ediliyor. 30 bin yıl önce Taş Devri giysileri daha gelişmişti. Gürcistan’da Dzudzuana Mağarası’nda o döneme ait boyalı keten lifleri bulundu. Giysiler artık süsleme ve sembolik amaçlı kullanılıyordu.
Sultan Beyazid-i Veli olarak bilinen II.Beyazid’in günümüze kalan elbiselerin ve süslerin çok gelişmiş olduğu görülür. II. Beyazid sarığını babası gibi ulema biçiminde sarar, divanın dışında basit elbiseler giyerdi. Padişah’ın Topkapı Müzesi’nde üç kaftanı bulunuyor. Bunlardan kış kaftanı zeytin rengi kumaştandır.
Padişahlar törenlerde ve kabul günlerinde “horasanî”, “mücevveze”, “selimî” ve “katibî” denilen başlıkları giyerlerdi. Bu parçaları gerek müzelerden, gerekse dizilerden tanıyoruz. Daha önce Osmanlı’nın sarığını, kavuğunu, fesini gördük ama Kanuni’nin dört katlı altın tacından gözümüzü alamadık.
Ünlü kadınlar tüylerinden nasıl kurtuluyor?
Elbette ünlülerin hepsinin tüylerinden nasıl kurtulduğunu bilmemiz mümkün değil ancak birçok ünlünün lazer epilasyondan yararlandığını söyleyebiliriz. Ağda ve benzeri geçici çözümler yerine kalıcı bir şekilde tüylerinden kurtulmak isteyenler lazer epilasyonu tercih etmektedir.