Osmanlı döneminde gerçekleştirilen insan hak ve özgürlükleri nelerdir?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Osmanlı devleti döneminde gerçekleştirilen insan hak ve özgürlükleri nelerdir kısaca,

Osmanlı Devleti, İslam esaslarına göre yönetilen bir ülkeydi. Bu esasların o dönemde doğru anlaşılıp, doğru yorumlanması sebebiyle de halk, onlar için yazılı bir yasaya ihtiyaç olmadan birbirlerinin hak ve özgürlüklerini koruyup kolluyordu. Bu sayede bütün halk, mutlu, huzurlu ve barış içerisinde bir hayat sürüyorlardı. Bu sebepten dolayı Osmanlı’nın ilk dönemlerinde, bu konu ile ilgili olarak ayrıca bir yasa çıkarılmamakla birlikte, yine de çıkacak bazı karışıklıkları önlemek adına bazı kurallar koyulmuştu.

Bu kuralları ilk olarak Kanuni Sultan Süleyman, yazılı bir hale getirmişti. Süleyman’ın koyduğu kurallardan bir örnek vermek gerekirse, birbiriyle kavga edip birbirlerine zarar veren insanlardan fakirse on akçe ceza, zenginse yirmi akçe ceza alınırdı. Bu ve bunun gibi kuralları yazılı hale getirdiği için Süleyman’a, Kanuni ismi verilmişti.

Osmanlı Devleti içerisinde yapılan ilk yazılı anayasa ise 1876 yılında hazırlanan Kanun-i Esasi anayasasıdır. Sultan II. Abdülhamit’in emriyle hazırlanan bu yasanın içeriği, devletin yönetim şekli, halkın devlete karşı görevleri ve haklar, özgürlükler gibi konuları içeriyordu. Bu yasa ile birlikte Osmanlı Devleti demokratikleşme adına ilk adımını atmış, padişah ilk kez kendi gücünün üstünde bir yasa gücü olduğunu kabul etmişti. Bu yasada bulunan maddelerden örnek vermemiz gerekirse bu yasada, tüm Osmanlı vatandaşlarının hukuk önünde eşit olduğunu, bir kişi ile ilgili cezai kararın mahkeme yoluna başvurulmadan kesinlikle verilemeyeceği gibi maddeler bulunuyordu.
 
Geri
Üst